Saltå Kvarns dinkelmjöl fullkorn är ett stenmalet fullkornsmjöl av ekologisk dinkel. Dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Dinkel kallas också spelt och är en gammal kultursort. Gott till matbröd och gröt. Prova också att byta ut en vetemjölet mot dinkelmjöl när du gör pannkakor, jättegott!

Saltå Kvarns dinkel är av sorten Oberkulmer rotkorn. Dinkel innehåller gluten.

Vikt 1,25 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Se påsen

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Fullkornsmjöl av dinkel*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett2,4 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter7,0 g
Fiber11 g
Protein15 g
Salt0,1 g
Niacin6,8 mg43 %*
Folsyra45 µg23 %*
Kalium388 mg19 %*
Fosfor401 mg57 %*
Magnesium136 mg36 %*
Järn4,44 mg32 %*
Zink3,28 mg33 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Dinkelmjöl fullkornSkriv en kommentar

    • Hej!
      Om du menar mjöl så har vi både siktat och fullkornsmjöl i 10 kg säckar i vår butik i Järna. Där säljer vi också hel dinkel (spelt) i lösvikt.

      Svara
  1. Hur kan det vara ca 1 års hållbarhet på fullkornsmjöl där grodden är med? Enligt många håller hela korn med grodd ca 1 år men när det malts ska det nyttjas inom 3 dagar.

    Svara
    • Hej Anders
      Bäst är förstås att man maler sitt fullkornsmjöl själv för att få det så färskt som möjligt men de näringsvärden som anges på förpackningen gäller till bäst före-datumet.
      Med vänlig hälsning/Eleonor

      Svara
      • Tack för svar. Jag undrar likväl hur mjölet inte härsknar inom ett år? Jag undrar också varför det är samma näringsvärde på hela korn och på mjölet om nu näringsvärden försvinner och ska hålla till bäst-före-datum? Det går inte riktigt ihop.

      • Hej
        Fullkornsmjöl oxiderar och fetterna påverkas men det betyder inte att det härsknar och blir obrukbart.
        Hela korn och fullkornsmjöl består båda av hela kärnan och därmed blir näringsvärdena lika. De vitaminer mm som kan förändras har vi inte med i deklarationen.
        //Eleonor

  2. Hej! Hur kommer det sig att fullkorns mjölet har 7gram sockerarter och siktat betydligt mindre?

    Svara
      • Tydligen har detta fortfarande inte korrigerats 🙂
        Se även svar ovan från Eleonor Ryding från Saltå Kvarn den 1 februari, 2021 kl 08:43 som vidare hävdar att sockerhalten stämmer. Feltrycket går uppenbarligen tillbaka till databasen också.

        Håller med Karin om att det omöjligen kan vara 7g socker då mig veterligen finns det inget vete eller råg som har den höga naturliga sockerhalten? Som sagt så skiljer detta sig även från ert finmalda dinkemjöl (och alla andra dinkel på marknaden).

      • Hej!
        Det ska vara 0,7 gram socker. Vi håller på att uppdatera påsarna, så snart är detta rättat men det tar ett tag innan de nya förpackningarna syns ute i butikerna.
        MVH Lena

    • Hej!
      Vi maler mjöl hela tiden. Det är ett års hållbarhet på mjölet, så du kan se på bäst före-datumet på påsen när det är malt.
      Vitt mjöl, t.ex. vetemjöl och dinkelsikt förlorar inte nämnvärt i näring. Fullkornsmjöl förlorar lite mer över tid.
      Vill man ha all näring intakt så kan man mala sitt eget fullkornsmjöl.

      Svara
      • Hej, jag HAR FLYTTAD TIL SVERIGE, OCH malar EGET MJÖL, MEN VET INTE VAR MAN FÅR HELKORN?

      • Hej!
        Vi säljer hela korn av vete, råg, korn, havre och dinkel o vår butik här i Järna. Hel råg kan du hitta på Coop.

  3. Vad är det för skillnad på att använda grahamsmjöl och dinkel fullkorn när det gäller näring och resultat i bakningen?

    Svara
    • Hej Göran!

      Båda mjölsorterna är fullkornsmjöl och har därför en högre fiber- och mineralhalt respektive B-vitaminer. Dessa är bra för kroppen och vårt matsmältningssystem får lättare att bilda den mjölksyraflora som vi bör har. Surdegsteknik och långa jästider är att föredra när du bakar med dessa mjölsorter. Med hjälp av dessa tekniker kan kroppen mycket bättre absorbera mineralerna.

      Svara
  4. Hej!
    Visst är det så att hela kornet används i mjölet? Undrar också om det gäller det alla era mjöler? Skulle vilja baka ett gott matbröd på fullkorns dinkel och undrar om ni kan rekommendera något recept? Vill helst undvika vetemjöl i brödet då jag blir svullen i magen av det.

    Svara
    • Hej Anna! Fullkorn betyder att hela kornet är med. När mjölet är siktat har skalet siktats bort och bara kärnan är kvar. Du kanske kan prova att baka det här brödet: http://www.saltakvarn.se/recept/manfreds-kornbrod/ Där kan du som du ser byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl. Det kan du förresten alltid göra, de har liknande egenskaper. Lycka till!

      Svara
    • Hej Åsa! Virvlat mjöl görs i en virvelkvarn där det hela sädeskornet försiktigt mals utifrån och in. Resultatet blir ett mycket fint siktat mjöl men där hela kärnan fortfarande är med.

      Svara
    • Hej Jacqueline! Dinkelmjöl fullkorn finns hos Coop, Ica, Hemköp och City gross. Så jag tror att du ska kunna hitta den. Om inte, kan alla de här kedjorna beställa hem produkten åt dig.

      Svara
  5. Jag brukar köpa ert Dinkelmjöl fullkorn men hittar det endast med ursprungsland Tyskland eller så är ursprungslandet inte angivet på ovansidan av påsen. Jag brukar köpa svenskt. Kommer ni att kunna leverera Svensk fullkornsdinkel i vinter? Jag bor i Sundsvall. Hälsar Ulla Westrin. Bågevägen 174. 85652 Sundsvall

    Svara
    • Hej Ulla! Vi ska alltid ange ursrpungsland överst på påsen. Om det inte står där har det blivit något fel, men då kan vi spåra det genom det tryckta batchnumret. Vår målsättning är att alltid ha svenskt spannmål i våra kvarnprodukter. Men vissa år då de svenska skördarna blir för dåliga är vi tvungna att komplettera med utländsk råvara. I år kommer merparten av vårt dinkel att komma från Sverige, men vi kommer också att köpa från Danmark och Tyskland.

      Svara
  6. Hej
    Jag undrar om man ska använda dinkelsikt eller dinkelmjölfullkorn om
    man ska baka Scones. Jag vill byta ut en
    del av vetemjölet. Vilket är bäst att använda då?

    Svara
    • Hej Nathalie! Om du använder dinkelsikt kan du helt utesluta vetemjölet om du vill. Dinkel fullkorn är lite grövre, det kan du byta ut en fjärdedel av mjölet mot, kanske mer, du får prova dig fram till önskat resultat.

      Svara
  7. Hej, jag tänkte fråga är dinkelmjölet gjort på svenskt dinkel även om ursprungslandet är Tyskland? Och isåfall skickas dinkel från Sverige för att malas i Tyskland och sedan vidare?

    Svara
    • Hej Antonia! Till största del använder vi svenskt ekologiskt spannmål i vår kvarn. Ibland finns det inte de kvantiteter vi behöver i Sverige och vi handlar då ekologisk råvara från t ex Tyskland. Vi får hit spannmålet helt och maler det i vår kvarn i Järna.

      Svara
  8. Vi använder bara detta mjöl i vår matlagning samt till stor del även till bakning, och nu har vårt lokala ICA meddelat att ”Varan är slut hos leverantör”. Jag hoppas vekrligen att detta inte innebär att ni slutar med produkten, utan att det bara är tillfälliga leveransproblem som gör att det inte går att köpa ert ekologiska fullkornsdinkel i Årsta.

    Svara
    • Hej Maria! Vi har slut på dinkel. Det finns inget ekologiskt dinkel att få tag på i vare sig Sverige eller Europa. Därför hittar du inget dinkelmjöl i butiken. Våra bönder odlar dock dinkel för fullt, så när det skördas kan vi börja mala mjöl igen. Men det lär tyvärr dröja några månader.

      Svara

Skriv en kommentar om Dinkelmjöl fullkorn

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig