Saltå Kvarns fiberhavregryn är en blandning av havregryn och vetekli. Havregrynen framställs av hel havre som skalas, ångas, klipps till bitar och pressas till flingor. Vetekli är det tunna hölje som omger vetekornet. Fiberhavregryn är rika på folsyra, magnesium och järn. De är också rika på fiber och innehåller betaglukaner. Fiberhavregryn passar utmärkt till gröt men kan även strös på fil eller blandas i müsli.

Koka gröt

Om havre och gluten

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

 

Vikt 650 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Fullkornshavre*  som ångats och valsats till flingor (85 %), vetekli* (15 %)
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1500 kJ/360 kcal
Fett6,7 g
varav mättat fett1,1 g
varav enkelomättat fett2,2 g
varav fleromättat2,7 g
Kolhydrat54 g
varav sockerarter1,6 g
Fiber13 g
Protein14 g
Salt< 0,01 g
Tiamin0,69 mg62 %*
Vitamin B60,36 mg25 %*
Folsyra87 µg43 %*
Kalium340 mg27 %*
Magnesium111 mg49 %*
Järn4,51 mg44 %*
Zink2,72 mg38 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå FiberhavregrynSkriv en kommentar

  1. Är havren i fiberhavregryn ( Rolled Oats) eller snabb havre ( Quick Oats ) ?
    Vad är skillnaden mellan de här två sorterna från hälsosamt perspektiv?

    Svara
  2. Kan mjölksyra bakterier inte bryta ner fytinsyra i havregryn och havrekliet som är värmebehandlas och inte har kvar fytas enzymet ?
    Innehåller havrekross fytas enzymet eller är det förstört också ?

    Svara
  3. Hej !
    Jag brukar blötlägga havregryn och havrekli i yoghurt eller filmjölk och ställa dem i kylskåpet. Går det bra med denna metod att få bort fytinsyra också eller måste man blötlägga det i vatten ? Och går det bra om jag ställer det i kylskåpen eller måste det stå i värmt ställe ?

    Svara
  4. Varför har Ni vetekli i Era fiberhavregryn ? En annan tillverkare använder havrekli i Fiberhavregryn !. Havrekli är bättre: kolesterolsänkande samt lägre kadmiumhalt än vetekli

    Svara
    • Hej!
      All havre är upphettad, annars härsknar den. Så på vis är upphettningen bra. Däremot förstår den ett enzym, fytas, som bryter ner fytinsyran i spannmålen. Fytinsyran binder mineralerna i sädeskornet och vi människor kan inte ta upp mineralerna då. Genom att tillsätta vetekli, som inte är upphettat, så kan enzymet fytas i vetekliet bryt ner fytinsyran i havren, trots att denna upphettats. För att detta ska ske så behöver man blötlägga fiberhavregrynen minst 3 timmar.
      Dessutom får man i sig både olösliga fibrer från vetekli och lösliga fibrer (betaglukaner) från havregrynen.

      Svara
  5. Hej! Jag undrar hur mycket virtuellt vatten det går åt för att producera en förpackning av ert fiberhavregryn?

    Svara
    • Hej Tilde!
      Vad menar du med ”virtuellt” vatten?
      Vi ångar ju havren så att det ska gå att pressa havren till tunna flingor. Svårt att säga hur mycket vatten det går åt.

      Svara
  6. Hej!
    Jag undrar varför ni använder vetekli i denna produkt istället för havrekli? Havrekli ökar ju på mängden betaglukaner.

    Svara
    • Hej Leena! Det finns flera förklaringar till det. I spannmål finns ett ämne som heter fytinsyra. Fytinsyra vill man helst bryta ner för att frigöra näringsämnen i spannmålen. Detta händer vid blötläggning och tillagning med hjälp av enzymet fytas som också finns naturligt i spannmålen. Havre är dock upphettat. Det måste hettas upp för att inte härskna i kvarnen. Därför fungerar inte den här processen när man bara har havre. Lite tillsatt vetekli hjälper till att bryta ner fytinsyran i havren på ett bra sätt. Dessutom är vetekli en produkt som blir över när man gör t ex siktat vetemjöl. Havrekli ingår i havregrynen så där blir det egentligen inget över.

      Svara
  7. Hej goda vänner! Jag har en liten fundering kring om veteklin i denna produkt är värmebehandlad eller om den fortfarande har goda mängder fytas kvar?

    Svara
      • Tack för svaret, det ger ett väldigt gott intryck att ni svarar på såna här frågor – och profilbilden ser ju ut precis som mig också! ”Alla rätt!”

        Ha en bra dag.

  8. Hej, jag äter gröt gjort av dessa gryn varje dag, jättegott. Dock ser jag ett antal svarta prickar när gröten kokat upp,det ser ut som små flugor när jag har analyserat dessa? Kan de vara det?

    Svara
    • Hej Liselotte. Det är ingen fara utan är nog små ogräsfrön som ibland följer med från fältet. Bara att ta bort, det bästa är att ta bort de redan när du lägger grynen i vattnet för då flyter de upp till ytan.

      Svara
    • Hej Ylfva! I en dl havregryn är det ca 1,5 gram betaglukaner. Fiberhavregryn är en blandning av havregryn och vetekli, så något mindre betaglukaner blir det då. Om du vill maxa kan jag rekommendera havrekli. Den innehåller dubbelt så mycket betaglukaner än havregryn. Det är gott att tillsätta lite havrekli till havregrynsgröten.

      Svara

Skriv en kommentar om Fiberhavregryn

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig