Saltå Kvarns fikon odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Fikonen plockas varsamt för hand för att sedan torkas i solen. Det gör att smak och arom utvecklas och de blir extra söta och goda. Fikon är rika på fibrer och en källa till järn och kalcium. Gott i bröd, gröt, mat och efterrätter eller såklart att äta bara som de är!
Vikt 200 g
Läs mer om våra fikon från Turkiet:
Happy Village – mer än bara eko
Biodynamiska fikon från Smyrna
Mehmet Ali Isik – du är vår hjälte!
Fikon är gott i hemgjort godis! Prova gärna de här smarriga fikonpralinerna.
- Ingredienser
Ekologiska fikon*, soltorkade
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
- Näringsvärde per 100 g
Är de av raw kvalitet? Hur hög temp torkas de i?
Hej hej Johanna!
Våra Fikon hettas upp till 40-45 grader och då gränsen för raw är 42 kan vi inte säga att de är det.
Hej! Jag älskar era produkter men har länge önskat att ni skulle sälja soltorkad Papaya. Har ni någon gång tänkt på detta? Det är så sällsynt att hitta mogen fin Papaya i butikerna.
Bettan
Hej Bettan
Vi har i dagsläget inga planer på att ta in papaya i vårt sortiment.
Vi tar ditt önskemål vidare!
Hej,
har ätit era fikon länge till frukost. Hållbarhet och ekologiskt går ihop med fikonen men inte med förpackningen. Förut hittade jag ett annat märke som hade 750g påsar och växlade men de är borta nu. Vill gärna fortsätta med era fikon som jag gillar men jag vill ha åtminstone 500g påse. Jag köper fyra åt gången så 700-800g skulle passa fint. Jag häller upp i en glasburk så de torkar inte mer än de redan har. Inget behov av zip alltså billigare tror jag. Klämmor har vi gott om.
Ser fram emot mer hållbarhet och konsumentvänlighet hos era förpackningar.
Hej!
Vi har Fikon 250 g och 1 kg. Tyvärr säljs endast 250 g påsen i dagligvaruhandeln. Fikon 1 kg kan du köpa i vår egen butik här i Järna.
Tack för svar. Jag får prata med min ICA butik och min COOP butik så de börjar ta in 1 kg förpackningen. Jag antar att ni inte har något emot det??
Eng. Wikepedia:Thefig is pollinated by a symbiosis with a kind of fig wasp (Blastophaga psenes). The fertilized female wasp enters the fig through the scion, which has a tiny hole in the crown (the ostiole). She crawls on the inflorescence inside the fig and pollinates some of the female flowers. She lays her eggs inside some of the flowers and dies. After weeks of development in their galls, the male wasps emerge before females through holes they produce by chewing the galls. The male wasps then fertilize the females by depositing semen in the hole in the gall. The males later return to the females and enlarge the holes to enable the females to emerge. Then some males enlarge holes in the scion, which enables females to disperse after collecting pollen from the developed male flowers. Females have a short time (<48 hours) to find another fig tree with receptive scions to spread the pollen, assist the tree in reproduction, and lay their own eggs to start a new cycle. Så utan fikongetingar inga fikon.
Du har så rätt Ulla. 🙂
Hej,
Det vita pulvret som finns på fikonen, är detta florsocker eller något annat socker? Trodde det skulle vara helt utan tillsatser=
Hej Daniel! Det vita som kan uppstå på fikonen är bara fruktsocker som tränger igenom skalet. Ingen tillsats.
Hej Saltå.
Jag älskar era soltorkade eko fikon. Jättegoda, krämiga och söta. Har fått ett beroende haha. Käkar två påsar om dagen :p
Vrommmm säger magen aaså. Mycket fibrer!!!
Men men..jag tog i kontakt med er förut om att jag hade hittat larver i era fikon och så. Detta problem kommer och går. Har upptäckt nu, om fikonen hud är klarvit, brun så verkar de okej innuti. Däremot om de är jättemörka utanför, dåligt innehåll. Jag vet inte. Det är synd att det ska komma larver i dem. Det är ju också deras mat. Sån är ekologin. Hellre larver än bekämpningsmedel. Samlas det larver beroende på vilken årstid, klimat de odlas i? Jag antar det.
PST. KAN NI GÖRA ATT MAN KAN KÖPA ERA FIKON I STORPACK I BUTIK?
Återkom gärna här, tack!
Bästa eko hälsningarna
Hej Sandra! Vad roligt att du gillar våra fikon! Men att produkten inte håller måttet är inte ok. Vänligen vänd dig till oss på info@saltakvarn.se så kan vi hjälpa dig där om du råkar ut för det igen. Vi har tyvärr inga större förpackningar men lägger på minnet att du önskar det. 🙂
Hej har ätit fikon inlagt i någon sorts mjöl jättegott. Har ni det i erat sotiment, i så fall är jag väldigt intresserad vargt jag kan köpa dessa.
Hej Anders! Vi har soltorkade och goda fikon i vårt sortiment. Men de är inte inlagda i mjöl.
Kontrollerar ni Aflatoxiner i de soltorkade fikonen även om de är ekologiska?
Hej! Ja, det är en viktig del i vår kontroll.
Är era ekologiska torkade fikon helt naturliga och utan tillsatser?
Ja Sina, det stämmer fint!
Hej! Är era fikon svavelfria?
Hej Magdalena! Ja, de är inte svavlade utan helt naturliga.
Hej, har fortfarande inte fått något svar om fikonen EFTER ett YTTERLIGARE inköp. Denna gång skickade jag med bilder på insekterna och kvittot. Skickade mejlet för ca två veckor sedan… blev kontaktat av Åsa Lindeblad första inköpet men ej senare…
Hej, ‘
tog i kontakt med er igen men har inte fått något svar ännu ang. fikonen efter ett ytterligare inköp…hade nämligen hittat insekter IGEN!..
Hej Sandra! Det låter inte bra detta. Vänligen mejla oss på info@saltakvarn.se så ska vi hjälpa dig där!
Har gjort det men inget svar…):
Hej Sandra, Åsa Lindeblad här på Saltå Kvarn har besvarat ditt mejl.
Hej,
varför hittar jag alltid efter ett tags förvarning, typ en vecka, små bruna, vita “ägg” som sedan blivit större och sen till larver och mjölbaggar? Vissa blir jätte torra inuti, vissa kolsvarta. Blir väldigt besviken på detta, har behövt kasta en hel del “nya” fikon efter varje inköp… varför hittar jag sånt hos era produkter nu i vår. ( jag har tex inte hittat liknade från Urtekrams produkter? ):
Hej Sandra! Det där låter inte bra. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så får vi reda ut vilken batch det gäller och också såklart ersätta dig för dina utlägg.
Ok, tack men jag har tyvärr kastat kvitton…
Du behöver inte kvittot, kontakta oss ändå!
Är av annan åsikt när det gäller fikon som ni säljer i ert ekologiska sortiment – lite torra / hårda, stora och platta, jag tycker de är jättegoda! 🙂
Vad roligt att du gillar dem Helena!
Jag instämmer i allt vad Tord Eriksson säger om de ekologiska fikonen. De senaste förpackningarna jag har köpt är nästan oätliga, de är så hårda och torra.
Hej Ragnar! Bra att du skriver till oss om detta! Det är lite klurigt med fikon så här års, vi har precis fått hem sommarens skörd från Turkiet, så de fikon du har köpt är troligtvis från förra årets skörd. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så skickar vi dig en påse av de nya fikonen. Det finns ekologiska fikon på marknaden som kallas soft-fikon. Dessa är pastöriserade. Det är därför svårt att jämföra med våra som är helt obehandlade.
Tack för ditt svar! Soft-fikon har jag inte provat, utan jämförde de senaste som var torra och hårda med era egna fikon som jag köpt tidigare. Jag ser fram emot att få smaka årets skörd.
Hej,handlar många av era produkter men har en fråga ang. fikonen.
År efter år samma torra seghudade små fikon,byt levarantör,hittar fina saftiga söta fikon hos flera av era konkurrenter.
Hej! Våra fikon är soltorkade. Efter de har torkats i solen, tvättas de och torkas försiktigt i ugn. Därefter packas de i förpackningarna och transporteras från Turkiet till Sverige.
Bland andra varumärken finns även så kallade “softa” fikon. Dessa är pastöriserade innan de förpackas och har en mjukare och mer lättuggad karaktär.
Beroende på vädret och odlingsbetingelser där fikonen odlas, kan fikons storlek och utseende variera. Vissa år är fikonen mindre och har något segare skal. Andra år har de tunnare skal.
Du är välkommen att mejla info@saltakvarn.se så ersätter vi dig för de fikon som du köpt och som du inte är nöjd med.
hej,jag saknar dåm fina bilderna som ni hade af odlingen iTurkiet och jag önskar att ni setter in bilder og mer info. om all odling í Kina.
Hej Sigurlaug! En del bilder och beskrivningar från våra odlare i Turkiet kan du finna på vår blogg, se här till exempel http://saltakvarn.wordpress.com/2013/11/25/vara-russin-fran-turkiet/ http://saltakvarn.wordpress.com/2013/12/03/arets-fikonskord-har-kommit/ Från Kina kan jag inte just nu hitta några bilder.
Värms de upp till mer än 42 grader i ugnen?
Ja, de värms upp till över 42 grader i ugnen. Dessförinnan har de torkat i solen där temperaturen också når över 42 grader.