Fullkornsris har en fyllig, fin smak och passar både till både kött, fisk och grönsaker. Fullkornsris, eller råris som det också kallas, är opolerat. Det betyder att hinnan som omsluter riskornet finns kvar. Saltå Kvarns fullkornsris kommer från odlingar i regionen Lombardiet i norra Italien.

Koka ris – grundrecept. 

Kokt ris kan förvaras i kylskåpet några dagar. Det är då perfekt att använda till andra maträtter. T ex kan man låta det kokta riset fräsa tillsammans med grönsaker och kryddor i en panna. Eller göra ett blomkålsris med ädelost och rosmarin, enkelt och gott!

Vikt: 1 kg
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Italien

Läs mer om vår risleverantör i Italien!

Irene och Erminio Brustia – ni är våra hjältar!

Saltås ris från Italien

Produktspecifikation

 

Ingredienser

Ekologiskt fullkornsris*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1550 kJ/360 kcal
Fett3,0 g
varav mättat0,6 g
varav enkelomättat1,1 g
varav fleromättat1,1 g
Kolhydrat72 g
Varav sockerarter0,5 g
Fiber4,2 g
Protein9,4 g
Salt< 0,01 g
Magnesium115 mg31 %*
Zink2,1 mg21 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå FullkornsrisSkriv en kommentar

  1. Det verkar inte vara definierat vad som menas med råris och fullkornsris? Jag har undvikit köpa Saltå fullkornsris för jag trodde att det var ångbehandlat när det kallas fullkornsris.
    Köpte ”råris” från ett annat märke som visade sig vara ångbehandlat. Det har blivit svårt att hitta äkta råris i butikerna. Saltå fullkornsris, som är jättegott, skulle jag kalla råris. Hur tänker ni när ni valde att kalla det fullkornsris?

    Svara
    • Hej Ylva! Råris och fullkornsris är samma sak. Vårt ris hette råris tidigare men vi bytte namn till fullkornsris för ett antal år sedan för att vi tyckte att det lät godare. Jag är ledsen om det har vilselett dig!

      Svara
  2. Söker detta rundkorniga råris som bara är att koka och blanda med honung så har man en finfin gröt. Var i Umeå säljs det?

    Svara
    • Hej Åsa! Vilken trevlig gröt! 🙂 Vårt fullkornsris finns hos Hemköp och Citygross om du har någon sådan butik i närheten?

      Svara
  3. Hej! Vi har köpt Ert fullkornsris i många år men nu hittar vi det inte längre i Linköping!? Vet Ni ngn återförsäljare?

    Svara
  4. Hej jag har problem att få tag på ert fullkornsris i Östersund, finns det någon i närområdet som säljer? Går det annars att beställa direkt från er?

    Svara
  5. Hej!
    Hur länge kan man blötlägga ris och bildas det några farliga ämnen om det ligger för länge, ex en vecka?

    Mvh
    David

    Svara
    • Hej David! Jag skulle säga att det räcker med blötläggning över natten. Ligger riset längre finns det risk att det börjar gro och också risk för att det möglar.

      Svara
  6. Hej!
    Saltå Fulkornsris har försvunnit from ICA i Borlänge 🙂 Jag kan inte hitta längre här..vet ni darför?
    Stort tack för info

    Svara
    • Hej Ellen! Det stämmer, Ica köper inte längre in vårt fullkornsris. Men det finns hos Hemköp, Willys och Citygross om du har någon sådan butik i närheten. 🙂

      Svara
  7. Skulle vara intressant om alla era produkter redovisades med samma faktauppgifter. Allt från makron till mineraler. Försökte jämföra hirs med fullkornsris, men det gick inte alls bra. Olika uppgifter, liksom.
    Förslag!

    Svara
    • Hej Niklas! Okokt ris. Vi redovisar alltid näringsvärdet för produkten så som den är i förpackningen.

      Svara
  8. Nu läser man att ris men framför allt fullkornris kan innehålla högra halter av arsenic. Har ni gjort prov på era produkter? hur ser ni på detta?

    Svara
    • Hej Tommy! 5 kg har vi. Det går att beställa från oss på order@saltakvarn.se (om du har ett organisationsnummer). Produkten finns också i våra egna butiker, på Saltå Kvarn i Järna och på Renstiernas gata 27 i Stockholm.

      Svara
    • Hej Sari! Det går bra att blötlägga vårt fullkornris, det minskar koktiden något. Men vi har inte gjort några tester på hur detta påverkar fytinsyran.

      Svara
  9. Hej!
    Jag är, som många med mig, orolig vad det gäller ris sedan SVT rapporterade att risprodukter innehåller arsenik. Jag ser att ni svarat på frågan gällande fullkornsris men jag köper alltid ert ”vanliga” ris och undrar vad resultaten säger där? Är extra orolig då jag ger detta regelbundet till mina barn…

    Svara
    • Hej Maria. Fullkornsris innehåller överlag mer arsenik. Idag finns inget gränsvärde på hur mycket arsenik ris får innehålla. Det kommer troligen att komma ett gränsvärde som man håller på att arbeta fram. Däremot har Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) tagit fram ett värde som Livsmedelsverket utgått ifrån i sin undersökning från 2013. Det är 0,3 µg (mikrogram) arsenik per kilo kroppsvikt. Detta är inte ett lagstiftat gränsvärde. Här nedanför har vi försökt att visa hur mycket ris med ett analysresultat på 0,088 mg (milligram) arsenik per kg man kan äta innan man når Efsas lågriskvärde.

      Person på 10 kg kan äta cirka 0,4 dl torrt ris
      Person på 20 kg kan äta cirka 0,9 dl torrt ris
      Person på 30 kg kan äta cirka 1,3 dl torrt ris
      Person på 40 kg kan äta cirka 1,7 dl torrt ris
      Person på 50 kg kan äta cirka 2,1 dl torrt ris
      Person på 60 kg kan äta cirka 2,5 dl torrt ris
      Person på 70 kg kan äta cirka 3,0 dl torrt ris

      Många har hört av sig till Livsmedelsverket med frågor om arsenik och ris. Med anledning av detta har de lagt ut information på sin hemsida. Vad de har skrivit kan du läsa här http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/…

      Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår kvalitetschef Åsa Lindeblad: asa.lindeblad@saltakvarn.se

      Svara
      • Hei. Jeg spiser til tider mye fullkornsris da jeg har type 1 diabetes og fullkornsris fungerer utmerket for stabilt blodsukker. De nye funnene ang arsenik i fullkornsris bekymrer meg derfor meget. Ift ovenstående, lågriskvärde per kg kropssvekt; gjelder denne grensen per dag/per måltid eller over en langtidsperiode? På forhånd takk.

    • Hej Sandra. Den senaste analysen på ett av våra ris visade en halt på 0,088 mg arsenik per kilo torrt ris. De analyser som vi gjort visar resultatet på ”totala” arseniken det vill säga både organisk och oorganisk arsenik. (Det gäller även de analyssvar som man kan läsa i svt´s undersökning.) Att man har hittat arsenik har flera orsaker, bland annat finns arsenik naturligt i jorden. Om marken man odlar på tidigare har använts för bomullsodling kan halterna vara högre. (Vid konventionell odling av bomull används kemiska bekämpningsmedel som innehåller arsenik.) Arsenik kan också tillföras vid bevattning, om vattnet innehåller arsenik eller vid gödsling, om djuren har fått medicin med arsenik i. Vissa rissorter tar lättare upp arsenik än andra.Saltå Kvarns ris odlas i Italien på en plats som är en före detta våtmark och har inte tidigare använts för odling . Runt hela odlingsområdet finns en bård av träd som ska agera som ett slags skydd. I området finns inga industrier och mycket lite bostäder. Riset odlas i en växtföljd med majs, ris, soja, gröna ärtor och sedan träda. Med hjälp av denna träda kan man odla riset på ett annat sätt än till exempel i Asien. Riset behöver bara stå vatten under den första månaden när riset ”tittar upp”. Sedan tappas vattnet bort. I och med att vattnet tas bort menar minskar man risets bidrag till växthuseffekten jämfört med ett ris som växer i vatten under hela växtsäsongen. Vattnet till odlingen tas från sjöar inom området.

      Svara
    • Hej Toni! Att man har hittat arsenik har flera orsaker, bland annat finns arsenik naturligt i jorden. Om marken man odlar på tidigare har använts för bomullsodling kan halterna vara högre. (Vid konventionell odling av bomull används kemiska bekämpningsmedel som innehåller arsenik.) Arsenik kan också tillföras vid bevattning, om vattnet innehåller arsenik eller vid gödsling, om djuren har fått medicin med arsenik i. Vissa rissorter tar lättare upp arsenik än andra.

      Saltå Kvarns ris odlas i Italien på en plats som är en före detta våtmark och har inte tidigare använts för odling . Runt hela odlingsområdet finns en bård av träd som ska agera som ett slags skydd. I området finns inga industrier och mycket lite bostäder. Riset odlas i en växtföljd med majs, ris, soja, gröna ärtor och sedan träda. Med hjälp av denna träda kan man odla riset på ett annat sätt än till exempel i Asien. Riset behöver bara stå vatten under den första månaden när riset ”tittar upp”. Sedan tappas vattnet bort. I och med att vattnet tas bort menar minskar man risets bidrag till växthuseffekten jämfört med ett ris som växer i vatten under hela växtsäsongen. Vattnet till odlingen tas från sjöar inom området. Den senaste analysen på ett av våra ris visade en halt på 0,088 mg arsenik per kilo torrt ris.

      Svara
      • Hej Saltå Kvarn,

        Jag förstår inte riktigt hur ett värde på 0,088 mg arsenik per kilo torrt ris är bra. Översatt till mikrogram (µg) är det 88 µg/kg. Ni rekommenderar att en portion innehåller 0,5 dl ris. Det motsvarar 0,045 kg torrt ris*, vilket innebär att en portion av ert ris då innehåller 3,96 µg arsenik. Detta är en mycket hög mängd och är därmed hälsoskadligt.

        Hur ställer ni er till detta?

        *) Risets densitet uppskattas till 0,9 g/cm^3.

      • Visst stämmer dina uträkningar. Och vi vill inte och har inte påstått att det är bra – det som man vill eftersträva är så klart att vår mat inte innehåller någon arsenik alls eller åtminstone så lite som möjligt. Många har frågat oss efter våra analyssvar och vi har velat svara och ge så mycket fakta som möjligt. För många är det dock svårt att veta hur mycket 0,088 mg egentligen är och förhålla sig till det. Därför har vi jämfört med EFSAs lågriskvärde (per kilo kroppssvikt) eftersom det idag inte finns något gränsvärde.

      • Hej! Skriver ni på era paket att oorganisk arsenik kan minskas genom att kokas med ett överskott av vatten då det kan minska mängden med 40 till 70 procent enligt livsmedelsverkets rapport? Detta är för att mitigera era höga arseniknivåer i riset som Patrick påpekar, vars uträkningar stämmer väl.

  10. Har ätit Saltå råris i många år.
    Tråkigt nog är det numera svårt att få tag i vanliga affärer.
    Tips. Skölj riset tills vattnet är klart och stärkelsen ”försvunnit”, låt riset ligga i blöt över natten kylskåp på sommaren.
    Koka inte riset för hårt, låt det sjuda (men det måste småputtra/sjuda) på mkt.svag värme, med en tyngd på locket, efter att det kokat lite kraftigare de första 5 min.
    Det kan ta 45 min till en tim.
    Frys in det som inte går åt i mindre förpackningar, så har du alltid råris färdigkokt.
    Gott!

    Svara
    • Tack ska du ha för ett mycket bra riskokartips! Vårt fullkornsris finns numera hos Ica, Hemköp och Citygross.

      Svara
  11. Kokat i40min.,+5min. Det var vatten kvar och tycker inte att det kändes färdigkokt.Sköljde riset före./Alice.

    Svara
    • Hej Alice! Vårt fullkornsris kan man låta koka länge, tills man känner sig nöjd med konsistensen på riskornet. Tar vattnet slut så fyller man bara på mer, blir det vatten över så kan det hällas bort. Det viktiga är att man inte saltar förrän på slutet. Saltet kan annars göra så att riskornet inte blir mjukt hur mycket man än kokar. Hoppas att du vågar prova dig på att koka vårt fullkornsris igen!

      Svara

Skriv en kommentar om Fullkornsris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig