Fyrkornskross är en blandning av lika delar vete, råg, korn och havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt som har både grodd och kli kvar vilket ger den ett högt kostfiberinnehåll. Den är också rik på fosfor, magnesium och järn. Fyrkornskross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt.

Vid brödbak kan 20% av mjölet ersättas av fyrkornskross. Det gör brödet extra saftigt och gott. Koka då krossen utan salt.

Gröt 2 portioner: Blötlägg 1 dl fyrkornskross i 4 dl vatten över natten. Koka upp allt och låt småkoka i ca 30 min. Salta mot slutet av koktiden.

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

 

Vikt 550 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Skalad havre*, skalat korn*, råg* och vete* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/340 kcal
Fett3,8 g
varav mättat fett< 0,5 g
varav enkelomättat fett0,7 g
varav fleromättat fett1,3 g
Kolhydrat61 g
varav sockerarter1,3 g
Fiber11 g
Protein10 g
Salt< 0,01
Tiamin0,34 mg31 %*
Folsyra31 µg15 %*
Kalium388 mg19 %*
Fosfor348 mg50 %*
Magnesium116 mg31 %*
Järn4,5 mg32 %*
Zink2,8 mg28 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå FyrkornskrossSkriv en kommentar

  1. Köpte fyrkornskross för att ha i en nyttig smoothie för att få alla fiber och nyttigheter från hela fullkorn. Hur skulle ni hantera den i en smoothie? Eller skulle ni använda något annat, men fortfarande uppnå samma näringsmässiga fördelar som fyrkornskross?

    Svara
    • Hej!
      Fyrkornskross är utmärkt näringsmässigt. Tänk bara på att den bör blötläggas först för att mineralerna i spannmålen ska frigöras och kunna tas upp av kroppen.
      Havrekross är lite mjukare men då kan det vara bra att tillsätta lite vetekli eller helt bovete för att fytinsyran i havren ska brytas ner och mineralerna frigöras. Även det behöver blötläggas. Blötlägg minst tre timmar och högst 8 timmar i rumstemperatur. Ställer du i kyl så kan det stå längre men minst 5-6 timmar.

      Svara
  2. Hej! Vid blötläggning av kross för brödbak, blir det bättre att jag sköljer av de blötlagda kornen innan jag kokar dem till en gröt eller ska jag använda samma vatten de har stått i över natten (mina kommer att ha stått ett dygn ca). Tacksam för svar

    Svara
    • Hej!
      Mineraler och andra godsaker läcker ut i vattnet så ur den aspekten är det bra att använda det.
      Ur hygiensynpunkt kanske man vill skölja bort vattnet. Särskilt om det stått i rumstemperatur mitt i sommaren. Mitt tips är att blötlägga i 12-24 timmar i kylen, då kan du använda vattnet utan att vara rädd för att det skett någon eventuell bakterietillväxt..

      Svara
  3. Heej,
    Om jag förstått detta rätt med fyrkornsflingor så ska det blötläggas över natten och kokas 30 min till gröt. Min fråga är Hur länge ska det kokas vid brödbakningen efter blötläggning?

    Svara
    • Hej!
      Det räcker om du blötlägger krossen i ett dygn innan du använder den i baket.

      Svara
  4. Jag skulle vilja ha receptet som fanns förr i tiden på förpackningen. Det brödet är så gott och jag vill börja baka det igen.

    Svara
  5. Jag tänkte använda 4 kornskross för att göra vegetariska biffar, i hur mycket vatten och hur länge bör det då först blötläggas?
    Målet är då inte att det ska bli en gröt utan som ingrediens med annat i biffarna.

    Svara
    • Hej Christopher! Jag tycker att du ska göra så som det står på förpackningen, jag tror att det blir bra konsistens till biffarna.

      Svara
    • Hej. Produkten finns centralt på både Ica, Coop och Bergendahls. Fråga din butik så kan de säkert ta in den igen om det försvunnit från hyllan.

      Svara
  6. Hej!
    Min morgongröt innehåller fyrkornskross och solrosfrön. Hur mycket kadmium finns i krossen och solrosfröna? Om jag inte finner fyrkornskrossen köper jag rågkross. Hur är det ställt med kadmium i denna produkt?

    Svara
    • Hej Sinikka!
      Kadmiumnivåerna kan variera mellan olika batcher så det är svårt att ge en exakt siffra. Men vi kontrollerar alltid våra produkter genom analys. Vi har satt upp gränsvärden för hur mycket kadmium produkterna får innehålla. Gränsen är lite olika för olika produkter. Våra solroskärnor får maximalt innehålla 0,10 mg kadmium per kilo. För spannmål finns lagstiftade gränsvärden. För korn, råg och havre är gränsvärdet 0,1 mg/kg och för vete är det 0,2 mg/kg.

      Svara
  7. Önskar info. om inköpsställe i närheten av Ödeshög eller om det går att skicka efter från er

    Svara
    • Hej Tomas! Vid blötläggning av både helkorn och kross blir olika enzymer verksamma och spannmålet blir aromatiskt och mer lättsmält. Fytinsyra som finns naturligt i spannmålet binder mineraler och för att frigöra dessa behöver fytinsyran brytas ned. Genom blötläggningen frigörs ett enzym, fytas, som bryter ned fytinsyran och gör mineralerna tillgängliga för oss. Dessutom förkortas koktiden vid blötläggning.

      Svara
      • Jag önskar också brödrecept, eller åtminstone en tydligare beskrivning. Vad är t. ex. 20%, vikt eller mått? Råvaruvikt eller kokt? Ni måste väl kunna skriva åtminstone ett grundrecept? 😊

      • Hej Ann-Kristin! Vi får försöka presentera ett brödrecept där fyrkornskross ingår. Jag ber våra bagare om hjälp! 🙂 Det är blötlagd och kokt fyrkornskross som vi menar. 20 % blir lika mycket oavsett om du mäter i vikt eller med mått.

    • Hej Cecilia! Ja, krossen behöver både blötläggning och kokning innan du bakar med det. Koka det utan salt.

      Svara
      • Sen när ska det kokas? Har alltid bara blötlagt då det står så i de flesta recept och på era förpakningar. Ni har ändrat på förpakningarna nu. Varför?

      • Hej Jo! Vi skriver på våra förpackningar att gröt på fyrkornskross ska kokas ca 30 minuter efter att det blötlagts över natten. Det har vi gjort länge. Vi tycker att gröten blir godast så.

      • Hej !
        Jag skållar det bara och det går bra i brödbak

  8. Hej.
    Vill blanda eget foder till mina djur men det blir extremt dyrt i längden att köpa småförpackingar. Finns denna, eller de fyra kornen i egna storsäckar att köpa?

    Svara
    • Hej Johanna! Vad fin mat du ger till dina djur! Våra krossade spannmål finns även i 25-kilossäckar. Dessa finns dock bara i våra egna butiker, på Saltå Kvarn eller på Renstiernas gata 27 i Stockholm.

      Svara
    • Hej! 4-kornskross måste både blötläggas och kokas innan det kan ätas. Jag tycker inte att den är helt lämplig till müsli. Jag skulle då hellre rekommendera flingor av t ex havre, råg, vete eller korn. Vänligen/Jennifer

      Svara
    • Hej!
      Krossen ska läggas i blöt över natten och därefter koka i ca 30 minuter (i blötläggningsvattnet). Räkna med ca 1 dl kross och 4 dl vatten till 2 portioner. /Jennifer

      Svara
  9. Då uppfödaren till min foderhund gör egen mat till hundarna använder hon 4-korn frn Axa. Men jag har hittat Ert fyrkornskross som jag ser innehåller det jag behöver. Tydligen finns detta att köpa i ICA. Vilken Icabutik närmast Alingsås_Lerum kan ha detta? Hälsningar Nancy Ilenius

    Svara
    • Tyvärr kan vi inte se exakt vilka Ica-butiker som har fyrkornskrossen men fråga efter den i din butik, så kan de säkert beställa hem.

      Svara

Skriv en kommentar om Fyrkornskross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig