Saltå Kvarns grahamsmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl av svenskt, ekologiskt vete. Både grodd och kli finns kvar och det är rikt på magnesium och järn. Grahamsmjöl passar bra till brödbak och gröt. Du kan också blanda i lite grahamsmjöl i pannkakssmeten, så blir pannkakorna mustigare och lite mer mättande.

Vikt 1,25 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Fullkornsmjöl av vete*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g
Energi1400 kJ/330 kcal
Fett2,5 g
varav mättat<0,5 g
varav enkelomättat<0,5 g
varav fleromättat1,1 g
Kolhydrat61 g
varav sockerarter0,7 g
Fiber11 g
Protein10 g
Salt<0,01 g
Tiamin0,4 mg36 %*
Niacin4 mg25 %*
Folsyra43 µg22 %*
Fosfor350 mg 50 %*
Magnesium130 mg35 %*
Järn5 mg36 %*
Zink2,3 mg23 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå GrahamsmjölSkriv en kommentar

  1. Hej
    Letar förtvivlat efter finmalet fullkornsvetemjöl. Har ingen möjlighet att åka till Järna och köpa en 30-kilos säck.
    Än mindre förvara en 30-kilos säck fullkornsvetemjöl.
    Varför säljer ni inte i dagligvaruhandeln ert bästa mjöl, nämligen finmalet fullkornsvetemjöl.
    Varken jag eller övriga familjens magar klarar det grova fullkornsvetemjölet.
    Så snälla låt oss vanliga människor, utan tillgång till bil, i vanliga butiker i Stockholm kunna köpa och därmed kunna koka gröt på ert finmalda fullkornsvetemjöl.

    Svara
    • Hej!
      Fint grahamsmjöl är främst ett bagerimjöl och säljs därför inte i konsumentförpackning. Tyvärr är det inte heller vi själva som bestämmer vad dagligvaruhandeln väljer att ta in.
      Har ni provat vårt dinkelmjöl? Det är mer lättsmält än graham och finns i konsumentförpackning. Personligen tycker jag det är godare än graham.

      Svara
    • Hej!
      I 10-kg säckar som vi säljer i vår butik i Järna, så finns både fint och grovt grahamsmjöl.
      Det grahamsmjöl som säljs i 1,25 kg och 500 g i dagligvaruhandeln är grovt. Vet inte hur det är jämfört med Labans mjöl.

      Svara
  2. Hej, jag undrar hur ert grahamsmjöl tillreds.

    Får vetet gro innan det mals?
    Hettas vetet någon gång upp under tillredningen tex genom torkning eller med ånga och vilka temperaturer rör det sig i så fall om?
    Hålls hela vetekornet ihop genom hela processen eller separeras kärnan, grodden och skalet för att sen blandas ihop igen efter siktningsprocesserna?

    Hälsingar
    Sanna

    Svara
    • Hej Sanna! Intressanta frågor! Vetet får inte börja gro innan det mals, då försämras mjölets bakegenskaper. Vetet hettas inte upp alls under processen. Vi maler på stenkvarn och det är en försiktig process och spannmålen ökar inte mer än en grad i temperatur. Man kan mala hela vetekornet på samma sten men då blir det ett väldigt grovt mjöl och bakegenskaperna blir dåliga. Därför separerar vi delarna under malningen och blandar ihop efteråt.

      Svara
  3. Jag vill hitta riktigt grovt grahammjöl som tyvär fanns bara i västerås kvarn ca 30 år sen,jag menar riktigt,riktigt grovt,mera fiber än mjöl.
    Har bakat grahamsbröd minst 40 år och har kommit på en bra recept
    Grahamsbröd ska ha rapsolja 1/2 dl per 1 liter vätska och mycke salt 1 1/2 matskedar minst,saltet höjer smaken och 1/2dl sirap.
    Saltå har fint och grovt grahammjöl men hur ser grovt mjöl ut?
    jag bor i norra uppland,lite långt från saltåkvarn men vi kommer snart.

    Svara
    • Hej Juhani! Vi har både fint och grovt grahamsmjöl, men det fina har vi bara i 30 kg-säck till bagerier. Den här påsen som du kan köpa hos dagligvaruhandeln innehåller vårt grova grahamsmjöl.

      Svara
  4. Jag älskade receptet på ert bröd som fanns på baksidan av grahamsmjöl fullkorn. Nu kan jag inte hitta det längre.
    Det var
    1,25 kg mjöl (lika delar graham, grovt råg och vete)
    1 tsk salt
    1 tsk honung
    10-25 g jäst
    Jag tror att det var 1 liter ljummet vatten, stämmer det?
    Lös smet som hälls i två smorda formar.
    Sedan jäsa 1-4 timmar beroende på jästmängden. Bakas i 200 grader (220?) i 20 min därefter i 150-180 grader i 50-80 minuter. jag vore väldigt tacksam om jag fick detta i recept igen. Jag hade hoppats att hitta det på hemsidan. Vänliga hälsningar Katinca

    Svara
    • Hej Katinca!
      Här kommer receptet på Enklast tänkbara grovbröd, hämtat från en äldre Grahamsmjölsförpackning:

      1,25 kg Saltå mjöl (t ex lika delar sammanmalen, råg, graham och vetemjöl)
      1 liter kall vätska (bara vatten eller hälften filmjölk)
      25 g jäst
      1 tsk honung
      1 tsk salt

      Rör ut jäst, honung och salt i lite vatten. Sätt till all vätskan. Blanda i mjölet. Lägg degen direkt i två smorda, avlånga brödformar. Sätt in formarna i kall ugn som inställes på 100 grader. Låt dem stå i 40 minuter. Grädda därefter 40 minuter med 250 grader. Brödet är sedan färdigt. Ta ut det ur formarna, linda in det i en handduk och låt det ligga till nästa dag.

      /:) Jennifer

      Svara
  5. Det ekologiska grahamsmjölet- gjort utav vete där hela kärnan med både grodd och kli finns med – kan även passa bra till bakning av knäckebröd i olika formationer.

    Svara

Skriv en kommentar om Grahamsmjöl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig