Gröna linser är goda i soppor, grytor, pajer och röror. De går också bra att grodda och blir då fulla med C-vitamin. Gröna linser har ett högt innehåll av protein och fiber. Koka så här!   Vikt 500 g Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur. Ursprungsland trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Gröna linser*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1350 kJ/320 kcal
Fett1,0 g
varav mättat<0,5 g
Kolhydrat48 g
varav sockerarter2,4 g
Fiber11 g
Protein24 g
Salt0,1 g
Tiamin0,37 g34 %*
Vitamin B60,6 mg43 %*
Folsyra433 µg217 %*
Magnesium80 mg21 %*
Järn6,8 mg49 %*
Zink3,1 mg31 %*
Selen11 µg20 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Gröna LinserSkriv en kommentar

  1. Gröan linser i en röd förpackning?
    Röda linser i en grön förpackning?
    Nu har ju nån pipskäggstomte med hästsvans fått frispel på er marknadsavdelning. Eller är det en medveten strategi för att få ”15min of fame?”

    Svara
    • Hej!
      Det var nog jag som hade frispel (utan pipskägg och hästsvans dock) då vi för 15 år sedan blandade färger på våra förpackningar. Gå gärna in på vår Instagram eller Facebook och kika på reaktionerna och rösta =)

      Svara
  2. Måste man blötlägga era gröna linser? Jag sköljer o kokar bara. Är det hälsofarligt på något sätt?

    Svara
    • Man måste inte blötlägga dem men de blir mer lättsmälta då och näringsupptaget blir också bättre. Dessutom förkortar det koktiden.

      Svara
  3. Försökte köpa era gröna linser på ICA Maxi Toftanäs, men blev stoppad i kassan. Vi måste reda ut begreppen sa de. Mer visste de inte. Vad gäller saken?

    Svara
  4. Förut har ni haft ett recept på en god gryta/soppa på baksidan av paketet till gröna linser, men det receptet är utbytt nu. Kan man få det tidigare receptet av er?

    Svara
    • Hej. är det mustig Linsgryta du menar? Det receptet är kvar på den förpackning jag har framför mig? Vilken version har du på ditt Står bredvid EAN t.ex ”V1805” Receptet kommer i vilket fall här: Gröna linser 2 dl, buljong 5 dl, gul lök 1 st, Liten purjo 1 st, Palsternacka 1 st, Krossade tomater 400 g, oregano, örtsalt, peppar, olivolja. Koka linserna i buljongen. Skala och hacka löken, skär purjon och palsternackan i skivor och fräs i olja någon minut. När linserna kokat i ca 15 min häller man i de frästa grönsakerna, tomatkross och kryddor och låter allt småkoka i ytterligare cirka 15 min. Smaka av med salt:)

      Svara
  5. Hej!
    Har precis gjort och ätit biffar gjorda av gröna linser.
    Blir dock i efterhand lite tveksam..
    I receptet ska linserna blötläggas 2-8 timmar, sedan mixas med övriga ingredienser, formas till biffar och stekas.

    Är det ett tillagningssätt ni kan rekommendera avseende näring och matsmältning, eller borde jag kokat dem också?

    Svara
    • Hej Ilona! Jag förstår din tveksamhet. Vi skulle rekommendera att linserna kokas först för att bli mer lättsmälta.

      Svara
  6. Fick ont i magen efter en grön linsgryta. Även ont efter en röd linssoppa. Hur kommer det sig? Har ni någon medicinsk kunskap?

    Svara
    • Hej Joachim! Jag bad min kollega Divya Jagasia att svara på din fråga. Hon är kostvetare och lite av en expert när det gäller baljväxter. Så här svarar hon:
      Baljväxter behövs blötläggas och sköljas för att få bort antinutritionella ämnen som vara svåra för magen att ta hand om. Dessutom behöver de kokas ordentligt, man bör inte äta baljväxter kokta ”al-dente”. Blötlägg i 12-24 timmar, skölj noga och koka upp i nytt vatten. Om man har mycket känslig mage kan man behöva hälla bort det första kokvattnet efter att det har kokat upp och börja om med nytt. Men oftast räcker det med blötläggning, sköljning och kokning, framförallt när det gäller linser som har lite mindre av de här antinutritionella ämnena än vad andra baljväxter har. Baljväxter som är groddade eller fermenterade är mer lättsmälta eftersom både groddning och fermentering tar bort yttligare antinutritionella ämnen. Kroppen har också en tendens att vänja sig, så om man äter baljväxter ofta brukar problemen bli mindre.

      Svara
  7. Jag gjorde soppa med gröna linser men glömde skölja linserna före jag hällde ner dem i soppan. Måste man skölja alla linser innan man lagar mat med dem? Är det samma för röda, bruna och bruna linser?

    Tack!

    Svara
    • Hej Klara! Ibland sköljer jag mina linser innan tillagning, ibland inte. Gröna linser kan du ju dock med fördel blötlägga i 3-24 timmar så blir koktiden kortare och de blir också lite mer lättsmälta.

      Svara
  8. Hej Jennifer, på gröna linserförpackningen jag har (storpack) står det, koka i tio minuter!? Funkar det? Jag har inte testat innehållet ännu, men brukar det inte behövas ca 30 min?

    Svara
    • Hej Olof! 30 minuter tar det att få linserna mjuka om du inte har blötlagt dem. Vi rekommenderar blötläggning, minst 3 timmar men gärna längre (upp till 24 timmar). Då blir koktiden kortare, ca 10 minuter.

      Svara

Skriv en kommentar om Gröna Linser

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig