Hel havre framställs av hel ångbehandlad skalad havre. Det är en fullkornsprodukt som har både grodd och kli kvar vilket gör den rik på fiber. Hel havre är också rikt på magnesium, zink och järn och det är en källa till protein.

Vi brödbak kan 10 % av mjölet ersättas av hel havre. Det gör brödet extra saftigt och gott. Koka då havren utan salt.

Grundrecept 2 portioner: Skölj 1 dl havre och blötlägg i 3,5 dl vatten över natten. Koka sedan i 45 minuter på svag värme.

Om havre och gluten
Dextrinering av hel säd

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Vikt 675 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Ekologisk hel havre*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1550 kJ/370 kcal
Fett7,3 g
varav mättat fett0,7 g
Kolhydrat57 g
varav sockerarter1,3 g
Fiber10 g
Protein14 g
Salt0,1 g
Tiamin0,33 mg30 %*
Kalium410 mg21 %*
Fosfor430 mg61 %*
Magnesium134 mg36 %*
Järn6,3 mg45 %*
Zink4,5 mg45 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Havre, helSkriv en kommentar

  1. Hej! Jag blir förvirrad av detta med fytinsyra. Jag köper er hela havre och ibland nakenhavre. Den kör jag igenom min flingkvarn och kokar till gröt. Behöver jag blötlägga också samt tillsätta ngt fytinrilt? Jag vill inte gärna äta vetekli då min mage inte gillar det.

    Svara
    • Hej Lotta! Fytinsyra blir extra klurigt när det kommer till havre. Eftersom havre är så fett måste det alltid värmas upp i kvarnen, annars härsknar det på bara några dagar. Det här gör att den fytas som finns i havren som vid blötläggning skulle ha kunnat bryta ner fytinsyran inte längre fungerar. Det är därför man brukar säga att det är bra att blötlägga (eller tillaga) ihop med ett annat livsmedel. Det behöver ju inte vara just vetekli, det kan t ex vara rågflingor. Men, egentligen är detta bara ett problem om man ska mata ett spädbarn med havre, eftersom små barn kanske bara äter en sak (gröt, välling) under en lång tid och då kan få brist på näringsämnen. Så fort man äter flera olika livsmedel ordnar det där till sig av sig självt. Och när du har gjort flingor behöver du inte blötlägga dem, de funkar ju precis som vanliga havregryn.

      Svara
  2. Jag har hört talas om gammaldags Oatmeal av en kostrådgivare i USA enligt honom är detta något som t o m reglerar blodsockret och är jättebra för prediabetes-personer. Men jag vet inte vad dom har som Oatmeal det enda han säger är att det kräver längre koktid… jag hittade något på apoteket som heter SPC-flakes. Det är havregryn som specialprossesats för att öka proteinproduktion i kroppen, dessa gryn värkar verkligen ha stbiliserat mitt blodsocker , men det är jättedyrt. Så därför funderar jag över den där ”rätten oatmeal” om man kan hitta liknande vara i Sverige och testa i fall det i så fall har en positiv inverkan på blodsockret.. Har du något att säga om denna något långa och invecklade fråga?

    Svara
    • Hej Carita! Havre är fantastiskt. Som livsmedelsproducent måste man hålla sig till vissa godkända näringspåståenden och om havre får man säga att det innehåller Betaglukaner som kan sänka blodets kolesterolvärde. Säkert har havren även många andra fördelar. Saltå Kvarns havre är det finaste du kan få tag på. Odlat på svenska ekologiska kretsloppsgårdar och varsamt processad i vår kvarn i Järna. Du kan välja på hel havre, havrekross och havregryn. Om din kostrådgivare säger att det krävs en längre koktid skulle jag välja någon av de första två alternativen, som båda behöver blötläggas över natten och sedan kokas en längre stund dagen efter.

      Svara
  3. Blev lite förvirrad när jag läste svaret om dextrinering och fytinsyra. Saltås hela havre – ska jag som konsument blötlägga eller inte för att få bort fytinsyran? Eller är fytinsyran redan borta i er hela havre?

    Svara
    • Hej Kajsa. I havren är fytasen borta så här rekommenderar vi att tillsätta vetekli för att kunna frigöra fytinssyran.

      Svara
    • Hej. Det går jättebra! Hel säd behöver både blötläggning och kokning. I grundreceptet lägger man 1 dl havre i 3,5 dl vatten över natten och kokar sen upp allting i blötläggningsvattnet och låter sjuda i 45 minuter. Vill du ha gröt får du öka mängden vatten och kanske även koktiden. Annars är havrekross lite lättare att använda och har betydligt kortare koktid. Se i de andra kommentarerna så finns det tips:)

      Svara
  4. Jag har läst någonstans att hel havre skall placeras i ugn och rostas på 175 grader till något gyllene. Detta för att det innehåller något som eventuellt inte försvinner vid blötläggning. Gäller detta helt obehandlad havre eller även er som är ångbehandlad och skalad?

    Svara
    • Hej Jesper! Jag tror att du menar dextrinering. Vår havre är som du skriver redan uppvärmd och därför får man tänka annorlunda med det spannmålsslaget. (Den värms upp i kvarnen för att den innehåller så mycket fett att det annars härsknar på några dagar.) Det man vill få bort är fytinsyran. Denna övervinns vid blötläggning av fytas som redan finns i livsmedlet. Men detta är alltså inte möjligt med havre som redan upphettats. Då kan man istället blötlägga ihop med ett annat livsmedel som innehåller mycket fytas, som t ex vetekli. Fytasen från vetekliet hjälper till att bryta ner fytinsyran även i havren. Du kan läsa mer om dextrinering här: http://www.saltakvarn.se/recept/dextrinering-av-sad/

      Svara
  5. I vilka butiker i Stockholms området kan man köpa hel havre? Den verkar vara svår att få tag på.

    Svara
  6. Hej! Har jag förstått det rätt att man INTE ska slå bort blötläggningsvattnet innan man kokar havrekärnorna? Anja

    Svara
    • Hej Anja! Därom tvistar de lärde. 🙂 Vissa vill slå bort blötläggningsvattnet för att få bort antinutritionella ämnen, andra vill koka i blötläggningsvattnet för att få med de mineraler och vitaminer som fallit ut vid blötläggningen. Själv tycker jag att det blir godare att koka just spannmål i samma vatten som det legat i blöt i.

      Svara
  7. Hej, måste hel havre och fyrkornskross och liknande kokas innan man äter dem? Jag tycker det är gott som det är i yogurt eller en smoothie tex. Är det farligt, eller förlorar jag något på att äta det som det är? Varför kokas helt enkelt?

    Svara
    • Hej. Vi rekommenderar att man blötlägger eller kokar då det är lite för hårdsmält att äta det annars.

      Svara
      • Jag det har jag ju sett, men det jag undrar är ju om det farligt att äta det som det är? Och om inte missar jag några hälsofördelar av att äta det som det är.

      • Hej Kristina! Det som du säkert redan har sett är att det kan vara svårsmält att äta spannmål som inte är blötlagda och kokade. De sväller ju vid blötläggning och kokning och äter man dem utan att ha förberett dem kommer de istället att svälla i magen. Men farligt är det inte. Havre är dessutom redan upphettat i vår kvarn, det innehåller så mycket fett så det måste hettas upp för att inte härskna. När det gäller näring kan man tänka på fytinsyra. Spannmål innehåller fytinsyra och när det blötläggs frigörs fytas som hjälper till att bryta ner fytinsyran. När fytinsyran bryts ner frigörs de näringsämnen som finns i spannmålen och blir mer lättillgängliga för kroppen.

    • Hej Mats! Jag vet inte varifrån Granngårdens havre kommer och hur den är behandlad. Men vår havre odlas på svenska ekologiska kretsloppsgårdar. Vi har ett samarbete med våra odlare som går ut på att vi betalar dem extra för spannmålen för åtgärder som de gör på sina gårdar för att främja den biologiska mångfalden, minska övergödningen och reducera bidraget till växthuseffekten. Det kan till exempel vara att lämna dikeskanterna oklippta så att insekter ska kunna frodas där eller att lämna en ruta mitt i åkern till fåglar att häcka på. Projektet kallas för Bondens verktygslåda och består av 155 åtgärder. För varje åtgärd de gör betalar vi mer per kilo spannmål. Vår havre är också uppvärmd, det är något som vi gör så fort vi får den till vår kvarn eftersom den annars härsknar på några dagar.

      Svara
      • Hej jag förstod inte det svar som säger att man ska tillsätta vetekli för att frigöra fytinssyra ? Jag trodde fytinssyran var något man ville få bort för att den inte är bra för skelettet ? inom LCHF och PALEO pratar dom om att man ska blötlägga säd och nötter för att få bort fytinssyran.. Nu vet jag inte vad som är rätt..?

      • Jo, det är fytinsyran man vill få bort. Vid blötläggning frigörs fytas, ett enzym som hjälper till att bryta ner fytinsyran.

    • Ja visst är det gott Anja! Men vi hade tyvärr problem med kvaliteten på vårt skrädmjöl, därför la vi ner produkten för några år sedan.

      Svara
    • Hej Folke! Det har jag aldrig provat men jag tror att det går fint! Blötlägg och koka dem enligt instruktionen på förpackningen bara.

      Svara
  8. Får jag slå ett slag för långkokt gröt på helt korn,hel havre och rågkross samt lite kli? Poängen är att det blir en grov gröt som går utmärkt att frysa i färdiga portioner som sen kan micras med lite lingon eller blåbär. Mat av hel säd behöver ju tid på sig för att bli riktigt bra. Sen till er som gillar att köpa hel säd men vill att tillagningen ska gå lite fortare – skaffa en flingkvarn! det är toppen och man får lite grövre och stunsigare gryn/flingor.
    ”mitt” grötrecept:
    Dag 1:
    Skölj 1 dl helt korn och 1/2 dl hel havre. Slå över knappt 5 dl kokande vatten, strö över lite salt och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Ha i 3 msk kli.
    Gör likadant med 1 dl rågkross, men ta 4 dl vatten och glöm inte sältet.
    Dag 2:
    Koka upp havren och kornet i blötläggningsvattnet med en kanelstång. Låt koka in.
    Slå över rågkrosset med vatten och koka in.
    Slå över ca 7 dl vätska, jag tar hälften mjölk och hälften vatten. Låt koka upp och låt stå och svälla på svag värme ( tänk risgrynsgröt!)
    Dela upp i lagom portioner, jag tar 1 1/2 dl, och frys in. När du vill äta gröten så ställ en burk i kylen på kvällen så kan du lägga gröten i en skål nästa morgon. Vill du ha den tunnare så späd den bara med mjölk eller vatten och mosa runt lite. Strö över lite kanel och lite bär. Micra och ta någon nöt och lite mjölk på.

    Svara
      • Hej!
        Såg inlägget om flingkvarnen. Jag har en flingkvarn från Bröd o kvarn. Köper alltid hel havre av er och flingar till min frukostgröt. Så gott!

  9. Hej!
    Kan jag göra gröt av det till min 4 månaders barn? Jag kommer att mala och hälla genom sil. // Elnara

    Svara
    • Hej Elnara! Eftersom havren är upphettad här i vår kvarn är näringen inte så tillgänglig. Framförallt om man äter bara det (som ett spädbarn lätt skulle kunna göra). Därför hade jag nog valt helt korn istället. Dock är jag ingen specialist på spädbarnsmat, så stäm av med din barnavårdscentral först.

      Svara
  10. Kan man göra ”övernattengröt” av hel säd eller måste den alltid kokas också?
    Om den måste det, hur gör man kokt gröt på bästa sätt av helt säd?

    Svara
    • Hej Ellen! Hel säd behöver både blötläggning och kokning. I grundreceptet lägger man 1 dl havre i 3,5 dl vatten över natten och kokar sen upp allting i blötläggningsvattnet och låter sjuda i 45 minuter. Vill du ha gröt får du öka mängden vatten och kanske även koktiden. Jag har aldrig testat själv att göra gröt på hel havre men jag tror att det kan bli gott! Annars är havrekross lite lättare att använda och har betydligt kortare koktid.

      Svara
  11. Hej! Är hel havre och havre kross att jämföra med steel cut? (Skurna havre eller på norsk kuttet havre)

    Svara
    • Hej Sven-Erik! Havrekross är samma sak som steel cut oats på engelska och kuttet havre på norska. 🙂

      Svara
  12. Jag köpte hel havre som använde till brödbak. Resten av havren står bland mina torrvaror. Di skriver att havren skall värmas annars härsknar den på några dagar. Är det bara till att slänga

    Svara
    • Hej Eva! Vi värmer vår havre så fort den kommer till kvarnen. Så om det är vår havre du har köpt behöver du inte oroa dig.

      Svara
  13. Brukar köpa havre i djuraffär för att så gräs till mina katter. Kan jag använda Saltå hel havre till det?

    Svara
    • Hej Monica! Vår hela havre är både upphettad och skalad vilket gör att jag misstänker att den inte kommer att gro så bra. Men vårt hela vete växer väldigt fint om det kan vara ett alternativ?

      Svara
      • Tack, jag har använt helt vete och det funkar jättebra, blev bara nyfiken om det skulle gå med hel havre eftersom vi har en diskussision på Facebook kattägare emellan.

  14. Hej!

    Passar det att ge 7 mån baby gröt gjord på hel havre eller hel hirs?

    Går det att själv finfördela hel havre efter att jag blötlaggd den?

    Svara
    • Hej Sofia! Åh, det är så svårt att ge råd när det gäller mat till så små barn. Kanske är det bättre att du vänder dig till en nutritionist eller kostexpert med dina frågor? Men när det gäller havre kan jag tipsa om gryn istället, det är betydligt mjukare att äta än hel havre.

      Svara
  15. Finns hel havre i större förpackningar än 675g? Och i så fall, kan man beställa dessa till en butik som ni normalt levererar till (jag bor i Örebro)?

    Svara
    • Hej Elin! Hel havre finns i säck om 25 kg. Men det är mest bagerier och restauranger som köper in den. Men är det en butik som vi levererar direkt till så har de möjlighet att beställa hem den till dig. Produkten finns också hos vissa grossister.

      Svara
    • Hej Ann Kersti! Vår havre kan inte räknas som glutenfri. Den är inte specialodlad och den processas i vår kvarn där vi också arbetar med vete, korn och råg.

      Svara
  16. Om nu havren är ångbehandlad och fytasen inaktiverad, vad är då vitsen överhuvudtaget med att blötlägga den (med undantag för fiberhavregrynen som nämnts ovan)?

    Man bör väl istället rosta havren varsamt, i ugn eller i panna?

    Svara
    • Hur går man bäst till väga för att få goda rostade hela havrekorn? Blöttläggning eller koka eller både och och sedan rosta i ugn? I så fall vilken; vilken temperatur?

      Svara
      • Hej Pia! Jag har faktiskt aldrig gjort det, så jag vet inte riktigt. Men hel havre behöver både blötläggas och kokas först. Sen antar jag att du kan rosta dem i ugnen, jag skulle testa med 100 grader.

  17. Hej!
    Är hel havre och mathavre samma sak? Blev bjuden på mathavre häromdagen i sallad och skulle vilja köpa själv, men alla andra sorter är inte tillräckligt ekologiska för min smak, men era produkter gör ju det 😊 Så kan msn använda hel havre i typ sallader och så (kokas alltså), precis som med mathavre?

    Svara
    • Hej Emelie! Mathavre tror jag är hel havre som är förkokt, så att den ska ha en kortare koktid. Vår havre är inte det. Den måste du blötlägga över natten och sedan koka. Men när den är kokt är den supergod att ha i sallader!

      Svara
    • Hej Clara! Det tror jag inte att man kan, havre är så mjukt, så det skulle nog bli ganska mjöligt i påsen efter ett tag.

      Svara
  18. Om ni upphettar all havre för att undvika att fettet härsknar, betyder det att fytasinnehållet förstörs i samtliga era havreprodukter? Har hört att det gäller för havregryn men att kross och hela korn fortfarande har kvar. Tänker förstås på möjligheten att bli av med fytinsyra genom blötläggning…

    Svara
    • Hej Björn! Du har helt rätt, fytasen i havren finns inte kvar. Om du vill kan du blötlägga den tillsammans med något annat livsmedel som kan hjälpa till att bryta ner fytinsyran. Vetekli är faktiskt ypperligt för detta. Lisa Trolle, vår kvarnchef, svarade på en liknande fråga här på hemsidan tidigare i höstas. Så här svarade hon då:
      -Hel havre kan inte dextrineras på samma sätt om inte skalet är kvar på och den inte värmebehandlats. Vi kommer under hösten genomföra ett projekt för att undersöka hur fytaset i havren påverkas vid olika temperaturer och vilken effekt groning/blötläggning har på havren. Tidigare försök har visat att fytinsyran i havren inte verkar brytas ned i motsvarande grad som annan spannmål vid dextrinering, utan tricket med havre kan vara att äta något fytasrikt samtidigt eller se till att fytaset i havren är så intakt som möjligt när vi äter havren. Vi hoppas få mer kunskap om det här under hösten och nästa vår.

      Svara
  19. Hejsan! Åt fantastiskt god gröt på Island när jag var där förra månaden. De sa att den var gjort på hel havre. Hur bär jag mig åt för att få tag i era hela havregryn? Jag bor i Umeå. MVH Magnus

    Svara
    • Hej Magnus! Du kan prova hos en välsorterad hälsokostbutik. På Coop finns annars vårt krossade havre, det kanske kan vara ett alternativ? Där är hel havre som bara har krossats, den är alltså inte valsad till flingor.

      Svara
  20. Hej! Jag undrar om man kan använda hel havre till att göra rawgröt, alltså bara blötlägga men inte koka? Blir man sjuk?

    Svara
    • Hej Evelina! Jag tror att det blir mycket svårsmält, och också svårt att få den mjuk. Dessutom är vår havre redan upphettad, så helt raw blir inte gröten ändå. Havre innehåller mer fett än de andra spannmålen och härsknar därför väldigt fort om man inte hettar upp det när det kommer till kvarnen.

      Svara
  21. Hej! Finns det någon butik i Göteborg/Mölndal/Kungsbacka som säljer eran hela havre? Såg att ni svarat på fråga om hel havre och havrekärnor är samma sak, men blev osäker ändå. Innehåller havrekärnor både kli och grodd?
    Med vänlig hälsning Karolina

    Svara
    • Hej Karolina! När vi talar om hel havre menar vi havrekärnor, dvs skalad havre. Grodden finns inte kvar, men kliet gör det. Ingen butik i Göteborg säljer vår hela havre, men Ica Maxi Göteborg handlar direkt från oss, så de skulle ha möjlighet att ta hem produkten till dig om du efterfrågar den.

      Svara
      • Varför skriver du att hel havre inte säljs i Göteborg? Jag har köpt er produkt på Fram.

      • Hej Linda! Det var ju goda nyheter, hoppas att fler ser att hel havre finns att få tag på hos Fram. Tack för tipset!

  22. Hej jag undrar om havregryn och mannagryn kommer från samma gryn eller vad man ska kalla det. Eller finns det två olika plantor för mannagryn och havregryn?????

    Svara
    • Hej Clara! Havregryn är hel havre som är valsad. Mannagryn är den innersta kärnan av vetet. Så det är två olika sädeslag.

      Svara
  23. Hej!
    Kan man koka gröt på hel havre. Hur går man bäst tillväga i sådana fall, som med ”vanliga” havregryn?

    Svara
    • Hej Mikael. När man kokar hel havre måste den först blötläggas. Du ser receptet högre upp på den här sidan. Man kan koka havren så att den kokar sönder lite och då liknar det en gröt, men det blir inte lika slätt som med havregryn. Krossat havre är annars lättare att använda och det blir det bra gröt av.

      Svara
      • Jag gillar inte klibbet i vanlig havregrynsgröt så jag gör gröt på hälften bovete och hälften havrekärnor. Risentas havrekärnor behöver inte blötläggas innan utan kan koka med 5 min. Jag skall prova med era från Saltå nu och hoppas dessa fungerar likadant. Köper hellre era ekologiska : )

      • Hej Karin! Vad roligt att du vill prova våra. Men vår hela havre behöver blötläggas, annars får du den inte mjuk. Blötlägg bara i kastrullen på kvällen innan du går och lägger dig. Men, hel havre behöver koka i 45 minuter. Vill du ha en lite snabbare gröt kan du välja krossad havre (Havrekross), den blötlägger du också på kvällen och kokar sedan gröten i blötläggningsvattnet i 5-10 minuter. http://www.saltakvarn.se/produkter/havrekross/

  24. Hej, har letat och frågat efter den här produkten i Örebro utan att hitta den. Kan ni vara snälla och tipsa om några butiker i Örebro till vilka ni säljer den? Tack på förhand för svar!

    Svara
    • Hej Anders! Hel havre finns tyvärr inte centralt hos någon av kedjorna i dagligvaruhandeln. Men, vi kör produkter direkt till två butiker i Örebro och de skulle ha möjlighet att också beställa hel havre om du frågar dem. Det är Ica Maxi och Ica Supermarket Parkhallen.

      Svara
      • Hej igen, tack för svar! Jag ska till Uppsala snart. Säljer ni hel havre till någon butik där?

      • Hej Anders! Ingen butik i Uppsala har vår hela havre tyvärr. Men Ica Kvantum i Uppsala har haft produkten och de kanske har möjlighet att beställa hem den igen om du efterfrågar den. Och Ica Maxi i Uppsala beställer produkter direkt från oss, så även de skulle ha möjlighet att ta hem hel havre till dig.

  25. Hej! Jag äter raw food men det att ni mest har värme/ångbehandlade produkter. Har ni inte havre som ej värmts upp? Eller andra gryn? Tacksam för svar

    Svara
    • Hej Madde! Havre måste värmas upp, annars härsknar det på bara några dagar eftersom det innehåller så mycket fett. Helt och krossat bovete, hel hirs och hel quinoa är inte upphettat. Däremot är flingor av dessa produkter ångade, innan de valsas till flingor. En upphettning alltså.

      Svara
  26. Säljer ni havrekärnor? Är det någon skillnad på hel havre och havrekärnor, har nämligen sett att risenta säljer, men vill ha ekologiska.

    Tacksam för svar
    Nathalie

    Svara

Skriv en kommentar om Havre, hel

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig