Produkten är slut för säsong och väntas åter efter skörd hösten 2019

Havrekli framställs genom att hel havre skalas och ångprepareras. Därefter valsas och siktas det fiberrika kliet fram. Havrekli består av det skikt som sitter närmast under skalet. Havrekli innehåller nästan dubbelt så mycket fibrer som havregryn och är rikt på magnesium, järn, zink och E-vitamin. Det innehåller också betaglukaner.
Gott till gröt, att strö i fil och blanda i müsli. Man kan också blanda lite havrekli i bröddegen eller strö ovanpå matbröd och när man bakar. Prova gärna att byta ut en tredjedelen av havregrynen mot havrekli för en mustig och god gröt.

Om havre och gluten
Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Vikt 425 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Kli från havre*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1500 kJ/360 kcal
Fett7,0 g
varav mättat1,3 g
varav enkelomättat2,4 g
varav fleromättat2,8 g
Kolhydrat45 g
varav sockerarter3,2 g
Fiber18 g
Protein19 g
Salt< 0,01 g
Vitamin E7,5 mg63 %*
Tiamin0,72 mg65 %*
Folsyra52 µg26 %*
Fosfor734 mg105 %*
Magnesium235 mg63 %*
Järn6,9 mg49 %*
Zink3,1 mg31 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå HavrekliSkriv en kommentar

    • Hej!
      Havre i sig är glutenfritt men i vår kvarn hanterar vi alla spannmålsslag, så våra havregryn kan innehålla spår av gluten.
      Om du vill ha havre som är helt ren från gluten så ska du köpa så kallad Ren Havre.

      Svara
    • Hej. Havrekli är tyvärr slut för säsong, på grund av förra årets dåliga skörd. Vi hoppas den är åter hösten 2019

      Svara
      • Hej. Havrekli är tyvärr slut för säsongen och åter efter skörden i höst.

    • Hej Malin! Det behöver inte vara något surt. Men det är smart att addera ett annat livsmedel i blötläggningen eftersom havren inte har kvar någon fytas som kan bryta ner fytinsyran. Vi brukar rekommendera vetekli.

      Svara
      • Tack Jennifer!

        Jag skulle gärna vilja använda något surt, ex äppelcidervinägere när jag blötlägger ex havrekli. Har läst att surt oxå bryter ner fytinsyra.
        Försöker undvika veteprodukter helt då jag vill försöka hålla nere mitt blodsocker.

        När man har blötlagt havrekli över natt så blir det väldigt uppluckrat. Men om jag förstått rätt ska man ändå skölja av denna massa för att bli av med fytinsyra? Går då bättre med sil än durkslag…

        Tack för en bra sida!

        Mvh Malin

  1. Hej och tack för en underbar produkt. Jag hade vis sista läkarundersökningen förhöjt kolesterol och läkaren rekommenderade Betavivo, en produkt som innehåller betaglukaner, men dyrt.Jag googlade mig fram till att er Havrekli gjorde samma jobb. Det är det som är så fantastiskt. Vilken prisskillnad! Anser du att Betavivo är jämförbart mer er Havrekli gällande betaglukaner?Innehåll Betavivo:
    Ingredienser: 60% havrekli medd 22% betaglukan (innehåller gluten), majsmjöl, fruktos

    Svara
    • Hej Susanne! Vad roligt att du har hittat vårt havrekli! Jag är ingen dietist och jag känner inte till Betavivo. Vi har inte gjort några analyser på vårt havrekli så jag kan inte säga hur stor andel betaklukaner det innehåller. Men påsen innehåller 100 % havrekli.

      Svara
  2. Hejsan .
    Det här är kanske en jätte dum fråga. Men kan man vara allergisk mot Havrekli, men inte mot Havregryn? Jag brukar uppleva att jag får svårt att andas efter att jag ätit Havrekli.

    Svara
    • Hej Nicco. Havrekli görs av havregryn, som malts till mjöl och skiktar fram kliet. Enda skillnaden är att det också går på vår stenkvarn där det kan komma i kontakt med andra spannmålssorter om det kan vara det du reagerar på?

      Svara
  3. Hej
    Jag blandar saltåkvarns ekologiska fullkornspasta och pumpakärnor och en del av denna kli och broccoli och bönor. Och så parmesanost ovan på 3 gånger i veckan i min matlåda på jobbet.
    Super gott!

    Svara
  4. Hej, den kli ni säljer är det ren kli, dvs bara skaldelar (dvs cellulosa), lr är det uppblandat med kärnor, groddar etc. Jag ser att det håller bortåt 300-360 kcal/100 gr och rätt mycket (25g) kolhydrater. Vilka delar i er kli levererar dessa kalorier och kolhydrater. Skalet är väl som sagt mest cellulosa som vår matsmältning inte förmår omsätta till energi?
    Hälsn Tomas

    Svara
    • Hej Tomas! Havrens skal skalas bort (det är oätligt). Havrekli framställs genom att den hela skalade havren ångprepareras och sedan valsas. Sedan siktas det fiberrika kliet fram. Havrekli består av det skikt som sitter närmast under skalet.

      Svara
  5. Om man lägger till havrekli i bröddegen antar jag att man maaste öka vätskeandelen…?

    Svara
    • Hej Lena! Ja, det stämmer. Om du t ex tillsätter 1 msk havrekli till degen bör du också tillsätta 0,5 dl extra vätska.

      Svara
      • Hej! Vad är anledningen att man. Ska byta ut en tredjedel å exempel inte ta bara havrekli till gröt? Skulle magen ej må bra? Tänker det är väl viktmässigt mindre gram än i havre å råg så ger mindre kcal? Samma med pofiber å fiberhusk- varför inte enbart ta dessa till en gröt ovh lägga kalorierna på annat nyttigt typ som nötter fröer eller avokado till?

      • Hej Sandra! Det går bra att koka gröt på bara havrekli. Men kanske att det blir lite jobbigt för magen med så mycket fibrer. Prova hur det funkar för dig.

  6. Kan man låta den stå över natten i vatten och äta den morgonen efter utan att koka? Som man gör med raw havregrynsgröt?

    Svara
    • Hej Björn! Nej, det kan den inte räknas som eftersom den processas i vår kvarn där även andra spannmål processas. Men havre i sig är egentligen glutenfritt.

      Svara
  7. Är havrekli och havrekross likadant? De sa det på min mataffär idag när jag behövde havrekross till mitt bröd.

    Svara
    • Hej Svenne! Havrekli är det som sitter närmast under skalet på havren. Det är mycket fiberrikt och liknar skal i sin konsistens. Havrekross är krossad havre, där kliet även ingår.

      Svara
  8. Havrekli innehåller 19 % protein, överraskande högt tycker jag. Hur är aminosyrasammansättningen och tillgängligheten jämfört med andra proteinrika livsmedel som ägg och kött? Kan en portion havrekligröt vara lika bra som diverse mysko proteintillskott efter styrketräningen?

    Svara
    • Hej Gunnar! Kli-delarna av havre (och även annan spannmål) innehåller mycket protein. Men inga vegetabiliska produkter innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Men om man kombinerar spannmål med baljväxter är man nog en bra bit på väg.

      Svara
    • Hej Göran! Kul att du gillar vårt havrekli! Tyvärr har vi bara en förpackningsstorlek för den här produkten.

      Svara
    • Hej Magnus! Bra idé, då får du både mer fibrer och en trevlig konstistens på gröten. Koktiden påverkas inte direkt tycker jag.

      Svara
  9. Hur mycket betaglukaner innehåller er havrekli?
    Varför redovisar ni inte förekomsten av och mängden betaglukaner på förpackningen?

    Svara
    • Hej Rune! Vi har inte analyserat vår havrekli på betaglukaner. Men i genomsnitt brukar man säga att det behövs tre gram betaglukaner per dag för att uppnå den kolesterolsänkande effekten. Det motsvarar två portioner havregrynsgröt eller en portion gröt av havrekli. De tre grammen är ett genomsnittsvärde och halten betaglukaner kan variera i olika sorters havre.

      Svara
  10. Jag köper oftast ekologisk Havrekli från COOP , men som är producerad av Saltö Kvarn. COOPs Havrekli innehåller bara 27 gram kolhydrater per 100 gr jämfört med er som innehåller 45 gram kolhydrater per 100 gr. Kan detta stämma? Eller vad är rätt? Mvh Bengt

    Svara
    • Hej Bengt. Jag tittar på COOP´s förpackning nu och där står det 45 g precis som på vår. Kanske att det varit fel på deras förpackning tidigare? Det ska vara samma på båda alltså 45 g.

      Svara
      • Hej Susanne och tack för ett snabbt svar. COOP har haft 27 gram under lång tid och även på den senaste påsen jag köpte med Bäst Före datum 23 Aug 2015. Ska kolla nästa gång jag köper. Mvh Bengt

  11. Är det havrekli av era produkter som innehåller mest betaglukan? Kan man inte extrahera betaglukan ur havret på ett vettigt vis, således att man kan få i sig just detta – utan en massa kolhydrater?Kan havrekli beställas i storpack?

    Svara
    • Hej Thomas! Så här svarar Åsa Lindeblad, vår kvalitetschef på din fråga:
      Ja, det är havrekli som innehåller mest betaglukaner av de produkter Saltå Kvarn säljer. Havre och korn är de sädesslag som innehåller mest betaglukaner. I hälsokostbutiker tror jag att du kan köpa olika produkter som innehåller betaglukaner. Jag har inte titta närmare på alternativen i hälsokostbutikerna, men det man snabbt kan komma fram till är att havrekli är ett betydligt billigare alternativ.
      Om du är intresserad av en större förpackning av havrekli kan du kontakta någon av våra egna butiker (en i Järna och en på Södermalm i Stockholm) och beställa en säck genom dem, men det kan ta en stund för butiken att få hem säcken eftersom det är en beställningsvara. /Åsa

      Svara
    • Hi Stefanie! Some people with celiac diasease can eat oats products. To be sure of that you have to discuss it with your doctor.
      We can also not promise that Saltå oats products are 100 % free from wheat and other grains containing gluten.

      Svara

Skriv en kommentar om Havrekli

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig