Havrekross framställs av hel, ångbehandlad, skalad havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt med både grodd och kli kvar som är rik på fiber, magnesium, järn och zink.

Havrekross är jättegott att koka gröt på. Gröten får mer struktur än när du kokar på flingor och gryn. På engelska heter havrekross steel cut oats.

Gröt på havrekross 2 portioner: Blötlägg 1 dl havrekross i ca 4 dl vatten över natten. Koka sedan upp allt och låt småkoka i 10-30 minuter (ju längre tid du kokar desto mjukare blir havren. Prova dig fram vad du gillar.) Salta mot slutet av koktiden.

Om du vill baka med havrekross så ska den blötläggas 8-10 timmar så att den blir mjuk. Du kan sedan byta ut ca 20 procent av mjölet mot blötlagd havrekross. Det ger ett riktigt gott och saftigt bröd.

Om havre och gluten
Läs mer om våra svenska odlare

Saltå Kvarns havrekross huvudingrediens för världsmästarna i grötkokning

Produktspecifikation

Vikt 550 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Ingredienser

Ekologisk hel havre* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

 

Näringsvärde per 100 g
Energi1550 kJ/370 kcal
Fett7,3 g
varav mättat fett0,7 g
Kolhydrat57 g
Fiber10 g
Protein14 g
Salt0,1 g
Tiamin0,33 Mmg30 %*
Kalium410 mg21 %*
Fosfor430 mg61 %*
Magnesium134 mg36 %*
Järn6,3 mg45 %*
Zink4,5 mg45 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå HavrekrossSkriv en kommentar

  1. Hej, jag brukar blötlägga kvällen innan och på morgonen mixar jag ihop havrekrossen med en god smoothie till min 20månaders son, funkar det lika bra som att göra gröt på det? Frigörs all näring på samma sätt även fast jag inte värmer upp det och kokar till en gröt?

    Svara
    • Hej Johan! Personligen tror jag att det blir mer lättsmält om man kokar det. Sen skulle det vara smart att tillsätta något annat spannmål i blötläggningen, som t ex lite veteflingor för att få lite hjälp att bryta ner fytinsyran i havren.

      Svara
  2. Jag och min fru tuggade i oss enorma kvantiteter utav era havregryn när ni hade butiken i Stockholm och vi kunde köpa havregrynen i en säck om 5kg. Efter att ni lade ner er butik i Stockholm köper vi vilka gryn som helst egentligen eftersom att det är fullständigt hål i huvudet att plocka på sig 15 förpackningar á 650g (hemköp, coop, ica, city gross, willys). Ibland när vi åker till Nyköping hinner vi svänga förbi er butik i Järna men då är oftast storpacken slut och vi köper på oss 10 påsar á 1kg.

    Havrekross kommer i förpackningar á 550g eller 25kg. Hur resonerade man kring valen av förpackningsstorlek? Oavsett havregryn eller -kross så är 550g, 650g och 1000g rätt smått för oss grötätare. 25kg är för stort då vi inte har något garage kopplat till vår lägenhet om 43kvm.

    Att prata med butikerna kring att hushålla med havregryn á 1kg är som att prata med en platt kråka på motorvägen. Det är centralstyrt och deras förbannade förslagslådor som man ombedes att nyttja används troligen som tillförsel av toalettpapper till personaltoaletterna. Det är i alla fall min tolkning som konsument. Det finns inte chans att ni kan tänka er att öppna upp en butik som inte ligger i topplokaler (dyrt) på Södermalm? Kanske ut mot någon förort med koppling till tunnelbana eller pendeltåg?

    Svara
    • Hej! Tack för ditt inlägg! Jag förstår er frustration. De större förpackningarna om 25 kg är egentligen för storhushåll, som skolor och restauranger, men vi har också möjlighet att sälja dem i vår egen butik. Vi har tyvärr inga planer i nuläget på att öppna någon ny butik.

      Svara
    • Hej Gunnar! Havrekross finns i sortimentet hos Ica, Coop och Hemköp. Om din butik inte har produkten i hyllan kan du be dem att beställa hem den till dig.

      Svara
    • Hej Linda! Havrekross är lite för hårt tycker jag. Den bör både blötläggas och kokas innan man äter den. Havrekli är ett alternativ som kan blandas direkt i müslin.

      Svara
  3. Måste havrekrosset blötläggas innan om det ska tillagas i en lågtryckskokare (slow cooker/crockpot)? Då tillagas det på låg värme i 6-8 timmar

    Svara
    • Det är en fördel att blötlägga det, det blir mer lättsmält då. Men det blir mjukt så småningom även om du inte blötlägger.

      Svara
  4. Hej!
    Älskar gröt på havrekross, men undrar om det _måste_ blötläggas innan? Jag brukar nämligen glömma det på kvällen, men äter ändå gröt på havrekross (som inte bötlagts då) kokt i ca 10 min. Är det dåligt på något sätt?

    Svara
    • Hej Bellan! Vi rekommenderar att havrekross blötläggs och detta är för att gröten blir mjukare och också mera lättsmält.

      Svara
      • WILLYS ÖSTERÄNGEN, JÖNKÖPING
        Hittade er havrekross här. Jatte kul att ni har ett brett samarbete med både axfood och andra företag.

      • Vad bra Tommy, tack för återkoppling! Vi är också glada över vårt samarbete med Axfood och de andra livsmedelskedjorna.

  5. Har svårt finna Krossad havre i Stockholm. Vore tacksam för namn på någon butik som säljer havrekross, gärna central butik.

    Svara
    • Hej Eva! Det är Coop som har Saltå Kvarns havrekross i sitt sortiment. Så kolla i deras butiker.

      Svara
  6. Jag har sökt Havrekross på Coop i Haninge. Senast igår. Men det har inte gått att hitta den i hyllan i deras Eko – rum. Trots att jag beställt för fem veckor sedan. Men skam den som ger sig, åkte till Saltå och köpte en hel kartong dito. Tack för den.

    Svara
    • Heja dig Harry! Havrekross brukar kunna hittas i butikernas baksortiment, eftersom det även används vid brödbakning.

      Svara
  7. Hej !
    Hej ! tror den här frågan är relevant för dem som Glömt blötlägga sin Havrekross på kvällen.
    Istället för att blötlägga ! kan man koka icke (glömt) blötlagd havrekross mjuk så att det blir ätbar gröt /lite längre tid ?/
    tacksam för svar.
    Pralen

    Svara
  8. Hejsan 😀
    Har en fundering över hur denna produkt är värmebehandlad? Temperaturer och under vilka tider det sker? Tänker när ni rekommenderar att lägga dem i blöt x-antal timmar och sedan koka i blötläggningsvattnet. Varför inte hälla bort det vattnet och koka i nytt fräscht vatten?

    Svara
    • Hej Malin! Havre måste värmebehandlas för att inte härskna. Vi värmer den i minst 85 grader i 45 minuter. Att hälla bort blötläggningsvattnet eller inte tvistar de lärda om. Vid blötläggningen frigörs fytas som bryter ner fytinsyran i livsmedlet och gör näringsämnena mer tillgängliga för kroppen. Och då kan man tänka att man vill hälla bort blötläggningsvattnet för att bli av med detta. Men samtidigt finns det näringsvärden i blötläggningsvattnet som man kanske vill ha kvar. Traditionellt kokar man spannmål i blötläggningsvattnet, jag gör det alltid så själv, jag tycker att det blir godare så. Men vissa häller bort vattnet och tar nytt. Jag skulle säga att det är en smaksak. 🙂 (Mitt resonemang om fytas gäller dock inte för havre eftersom den har blivit upphettad innan. Havre blötläggs för att den ska bli mjuk. Vill man komma åt fytinsyran kan man blötlägga ihop med ett annat livsmedel, som t ex vetekli som innehåller mycket fytas som då påverkar havren på ett positivt sätt.)

      Svara
      • Tack för det utförliga svaret, jag är nöjd med det 😀 🙏🏻

      • Hej!
        Jag blir inte riktigt klok över svaret ovan. Oskadliggörs fytinsyran under värmebehandlingen? Finns det i så fall laboratoriemätningar som visar detta?

      • Hej! Det är krångligt! Framförallt när det gäller havre. Den fytas som behövs för att bryta ner fytinsyra blir försämrad av värmebehandling. Därför bryts fytinsyran inte ner om du blötlägger havre. Men om du lägger till ett livsmedel i blötläggningen, som t ex vetekli (som innehåller mycket fytas) kan fytasen från vetekli bryta ner fytinsyran även i havren. Men samma sak händer om du äter en varierad kost. Detta är egentligen inget problem så länge man inte lever på en kost som består av enbart havre.Vi har inga lab-mätningar på detta.

  9. DISTRIBUTION AV HAVREKROSS SKER BARA TILL COOP???
    HEMKÖP PÅ GÅNG HOPPAS JAG SOM INTE HAR NÅN COOP INOM RÄCKHÅLL

    Svara
    • Hej Anders! Just nu säljer vi bara produkten till Coop. Men vi skulle såklart vilja sälja den även till Hemköp. Där tas inköpsbesluten centralt. Om du har en ICA-butik nära dig så har den handlaren möjlighet att beställa produkter direkt från oss och skulle kanske kunna ta hem havrekross till dig.

      Svara
  10. Hej!
    Jag letade efter Havrekross i Östersund (har inte kollat coop) men på de affärer jag besökte fanns inte produkten.
    Jag var då in på en hälsokostaffär och där hade dom helt havre från Saltå Kvarn. De krossade de hela kornen åt mig i en kvarn medans jag väntade så nu har jag kokat gröt på havrekross för första gången. Den blev väldigt god och mättande. Jag kokade med finhackade torkade aprikoser som jag brukar göra med vanlig havregrynsgröt.
    Ska kolla COOP när denna påse är slut.

    Svara
  11. Kan man göra gröten i micron i stället för att koka på spisen? Hur lång tid isåfall? Och behöver man ändå blötlägga över natten?

    Svara
    • Hej Stella! Jag vet inte, jag använder själv aldrig micro till grötkokning. Gröt på havrekross är nästan som ett litet långkok. Jag tror att det blir godare i kastrull. Blötläggning behövs oavsett hur du kokar gröten.

      Svara
    • Hej! Efterfrågan har rusat i höjden de senaste dagarna, så det är nog bara tillfälligt slut i butikerna. Det ska finnas i Coops sortiment men kan också finnas hos välsorterade hälsokostbutiker.

      Svara
      • Såg i en tråd från maj 2016 att någon efterfrågade större förpackning än 550g. Det gör jag också nu efter att ha upptäckt denna produkt!

  12. Instämmer med föregående vad gäller koktiden efter blötläggning.
    Vill också tipsa om att överblivna grötrester blir fantastiskt gott att blanda i en bröddeg, t.ex. kalljästa frallor med lite rågsikt och vetemjöl.
    Beroendeframkallande!

    Svara
    • Hej Britt! Havrekross blir bäst om man blötlägger det över natten och sedan kokar det kort på morgonen till en gröt. Det är lite för hårt att äta utan att tillaga det.

      Svara
    • Hej Lena! Coop är faktiskt den enda butikskedjan som har havrekross i sitt sortiment. Men om den inte finns i din Coopbutik kan du kanske fråga dem om de kan beställa hem produkten till dig? Annars kan du leta hos hälsokostbutiker eller eventuellt någon nätbutik.

      Svara
      • Hej! Jag brukar blötlägga havrekross över natten till min gröt. Vattnet blir förstås grumligt och jag undrar om man bör skölja krosset i en sil eller byta vattnet ett par gånger? Eller finns det en fördel med att koka gröten med det grumliga vattnet? Tack.

      • Hej Maja! Jag brukar alltid koka gröten i blötläggningsvattnet. Jag tycker att gröten blir krämigare och godare då.

    • Hej Nicky! Det är samma sak som steelcut oats. Pinehead oatmeal har jag dock aldrig hört talas om.

      Svara
  13. En superhärlig produkt som blir världens godaste gröt! Men ni borde ändra koktiden på påsen, 5-10 minuter är bara skitsnack. Tar en halvtimme. Iallafall för mig och alla andra jag vet som lagar gröt av havrekross!

    Svara
    • Hej Magnus! Tack för input! Men får jag fråga om du har blötlagt havrekrossen innan då?

      Svara
      • Håller med Magnus angående tiden.
        Jag kokade min första portion havrekrossgröt igår.
        1 dl havrekross lades för blötläggning i 4 dl vatten över natten, ca 9-10 timmar. På morgonen kokade jag upp ”röran” och vid 5 respektive 10 minuter var det väldigt rinnigt, mer soppa än gröt. Men efter 25-30 min blev det gröt och mycket gott. Är det nåt trick med blötläggningen? Ska vattnet vara varmt? Ska man röra runt? Salta?

      • Hej Jonas! Min erfarenhet är att krossen blir mjuk på 5-10 minuter om den har legat i blöt över natten och sedan kokas i blötläggningsvattnet. Om gröten då är för lös kan du kanske prova med lite mindre vatten nästa gång? Eller att fylla på med lite havregryn i kastrullen på morgonen. De fyller ut fint och det blir en väldigt god gröt när man blandar havregryn och havrekross.

    • Hej Mattias! Havrekross finns tyvärr bara hos Coop. Men kanske att du kan hitta den på en hälsokostbutik? De brukar vara duktiga på våra produkter.

      Svara
  14. Hej!
    Jag undrar om Saltå havrekross alltid har varit glutenfri och fortfarande är så?
    Hälsningar
    Elisabeth Silfverstolpe

    Svara
    • Hej Elisabeth! Vår havrekross tillverkas i vår kvarn där vi också processar andra spannmål, som t ex vete. Så den kan innehålla spår av vete och är alltså inte glutenfri.

      Svara
  15. Hej!
    Jag skulle vilja veta var man köper Havrekross i Malmö. ICA Malmborgs Erikslust har haft tidigare men inte längre. Nu hittar jag det bara på COOP men då är den 7,00 kr dyrare!!! Varför finns det inte större förpackningar än 550 gr?

    Svara
    • Hej Else-Marie! Havrekross finns bara hos Coop. Prissättningen i butik kan vi tyvärr inte styra även om jag förstår att detta var retsamt för dig. Jag hälsar till produktutvecklarna i vår kvarn att du önskar större förpackning! 🙂

      Svara
  16. hej, vart kan jag köpa havrekross i västerås? har kollat ica maxi erikslund, city gross, willys och ica supermarket. svårt att hitta.

    Svara
  17. Hej!

    Jag har två frågor! 🙂

    1. Var finns havrekross att köpa i stockholm?

    2. Är Steel-Cut oats som säljs i USA också ångbehandlade? Jag har för mig att deras är helt råa, helt naturliga och på era står det att det är ångpreparerat, försvinner inte vissa vitaminer då?

    med vänliga hälsningar (:

    Svara
    • Hej Havrenissen! Havrekross finns hos Coop. Utan att vara expert på produkter från USA skulle jag säga att de också är ångbehandlade. Havre innehåller så mycket fett så det härsknar på bara några dagar om det inte värmebehandlas. All uppvärmning innebär att näringsvärden försämras men när det gäller havre finns det inte några alternativ.

      Svara
  18. Hur är det med fytas? Då de ändå ångbehandlas betyder det att all fytas är förstörd i kross och hel havre precis som med gryn?

    Svara
  19. Hej. Var kan jag köpa havrekross i Helsingborg? Har tidigare köpt på City gross MAT men den finns inte där längre. Tacksam för svar om återförsäljare i Helsingbirg

    Svara
    • Hej Peter! Havrekross ska finnas på Coop. Ica Maxi i Göteborg, Grafiskavägen 16 har nyligen beställt hem ett antal påsar också. Lycka till!

      Svara
    • Hej Natalie! Havrekross har vi haft slut på, men de kommer åter under morgondagen. Ska då finnas att köpa hos Coop.

      Svara
  20. Hej!
    Har letat i flera livsm.affärer men den finns inte längre? Jag vet att den funnits i ICA förut. Var kan jag hitta havrekrossen?
    Tack!!

    Svara
    • Hej Oliver! Havrekross hittar du lättast hos Coop. Vissa ICA-butiker kan också ha den. Om du skriver var du bor så kan vi kolla om den finns in någon butik i närheten av dig.

      Svara
  21. Kan man blötlägga havrekrossen över natten och äta den på morgonen – utan att koka den? Som man gör med bovetekross.

    Svara
    • Hej Camilla! Jag har aldrig testat det. Havren blir både mjukare och mer lättsmält om den får koka en stund, men jag tycker att du kan prova och se hur du tycker att det smakar och känns.

      Svara
  22. Receptet på brödet bakat med havrekross och som fanns på baksidan av paketet. Var finns det nu?

    Svara
    • Hej!
      Det här receptet hittade jag på en gammal förpackningen. Kan det vara det?

      Matbröd med kross, 2 st
      2 dl havrekross
      4 dl vatten
      5 dl mjölk eller filmjölk
      50 g jäst
      2 tsk salt
      2 msk olja
      13-14 dl rågsikt (ca 700 g)
      Koka kross och vatten ca 10 minuter. Rör då och då. Häll gröten i en bunke. Blanda i mjölk eller fil. Kontrollera att temperaturen är 37 grader. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, olja och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma två bröd. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

      Vänligen /Jennifer

      Svara
  23. jag försöker gå ner i vikt men tröstäter havregryn med mjölk på kvällarna (ca 200gr) .förstår att havrekross är nyttigare men är det ok att äta havrekross med mjölk direkt ur påsen, eller bör det förvällas/sköljas innan.. eller har du någon annan produkt att föreslå för att uppnå en mättnadskänsla

    Svara
    • Hej! Jag tror att det finns betydligt sämre grejer att äta än havregryn. Men ät dem gärna på morgonen istället så får du en härlig start på dagen! Jag tycker själv att långsamma kolhydrater är toppen för att uppnå mättnadskänsla. Koka gärna fullkornsris, quinoa eller bovete till lunch och middag så håller du dig mättare och kan nog skippa tröstätandet på kvällen. Havrekross måste blötläggas och kokas, annars är de för hårda att äta. Lycka till! Vänligen /Jennifer

      Svara
  24. Kan man beställa produkter online från er? skulle vara trevligt om man kunde beställ större påsar av denna produkt

    Svara
    • Hej! Nej, vi har tyvärr ingen webbutik. Produkten finns även i 25 kg-säck, men det kanske är lite väl stort? Om det är intressant för dig så kan du beställa den i våra butiker, antingen på Renstiernas gata 27 i Stockholm eller här på Saltå Kvarn). Vänligen/Jennifer

      Svara
  25. Texten finns även på produktpaketet. Det står att man kan blötlägga havren, använda den i brödbak och då byta ut mot 20 procent av mjölet. Men det står inte hur mycket havre man ska blötlägga, vilket naturligtvis påverkar mängden mjöl!

    Svara
    • Hej! Utgå från ditt brödrecept. Om det står att du ska ha 10 dl mjöl så kan du byta ut 2 dl av dessa mot blötlagd kross. Krossen ökar i volym då den blötläggs, så prova dig fram. Om du blötlägger 1 dl kross på kvällen så mäter du hur mycket volym du har på morgonen. Det måste inte vara 20 %, det kan också vara mindre.

      Vänligen /Jennifer

      Svara
  26. Hej! Vi äter gröt av denna produkt varje dag, gott! Kan ni inte göra den i större förpackning alt kan vi beställa en rejäl säck!?

    Hälsningar Lena

    Svara
    • Hej Lena! Vilken god frukostvana! 🙂 Havrekross finns också som 25 kg-säck. Den går att beställa till våra egna butiker (i Järna eller på Södermalm i Stockholm). Eventuellt kan du också beställa den hos en välsorterad hälsokosthandel. Lycka till! /Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Havrekross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig