Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Det är också fritt från gluten. Hirs används på samma sätt som ris eller till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Koka hirs!

Vikt: 500g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologisk hirs*, skalad

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

 

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett2,9 g
varav mättat0,6 g
Kolhydrat68 g
varav sockerarter0,6 g
Fiber3,2 g
Protein10 g
Salt0,1 g
Tiamin0,73 mg66 %*
Riboflavin0,38 mg27 %*
Vitamin B60,75 mg54 %*
Magnesium100 mg27 %*
Järn4,8 mg34 %*
Zink3,4 mg34 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå HirsSkriv en kommentar

  1. Hi, I live in Sweden and I am interested to buy following millets.
    1. BArnyard millet
    2. Foxtail Millet
    3. Kodo Millet
    4. Little Millet
    5. Browntop Millet
    Do you have these millets, can I get home shipped or can I buy any stores here in Sweden.
    Please let me know. Thank you.

    Svara
  2. Hej

    Har en son som är allergisk mot vetemjöl o jag tänker att går hirs under vetemjöl ?
    Tack på förhand
    Therése

    Svara
    • Hej Therese! Hirs är förvisso ett sädesslag, precis som vete är. Men till skillnad från vete är det helt glutenfritt och en viktig del av kosten för många som inte tål gluten.

      Svara
    • Saltå Kvarns hirs is in latin called Panicum miliaceum. And Barnyard millets is called Echinochloa frumentacae. Two different types.

      Svara
  3. Jag har Vild Hirs i min trädgård i år(?) ! Kommit med fåglarna säger min trädgårdsmästare på plantshopen. Mycket vackert ”gräs”. Min fråga är: Kan jag använda den till något?

    Svara
  4. Läste ”nej tack till majs och hirs” på nätet nån professor Stig menar att hirs har en massa dåliga sidor och inte bör ätas ..?blir något förvirrad ..

    Svara
    • Hej Outi! Jag tror att det där handlar om specialdieter för olika sjukdomstillstånd. Hirs är både gott och hälsosamt att äta, det innehåller bra protein, B-vitamin och är rikt på mineraler som fosfor, zink och järn. Men om man vill att det ska bli ännu mera lättsmält kan man med fördel blötlägga det i 12-24 timmar innan man kokar det.

      Svara
      • Tack för svar. Tror jag behöver blötlägga grynen först. Kände mig proppmätt och uppstoppad av lite hirsgröt …
        Outi

      • Det är alltid smart att blötlägga om man är känslig. Spannmål, ris, hirs quinoa, nötter, frön och torkad frukt går fint att blötlägga.

    • Hej Maria! Man sköljer hirs för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Det är ingen fara att äta hirsen ändå någon enstaka gång men det blir mycket godare om du sköljer först. Bäst är att koka upp hirsen i vatten, slå bort vattnet och sedan koka upp igen i nytt vatten.

      Svara
    • …. man bara rostar t.ex ett halvt glas hirs 2 – 3 minuter i kastrull, därefter lägger till ett fullt glas vatten och lagar på låg värme 15 min. That’s it folks

      Svara
    • Hej Gunnar! Hirs finns i sortimentet hos Ica, Coop och City Gross. Om butiken inte har produkten kan de säkert beställa hem den om du frågar efter den.

      Svara
  5. I am from India and we use millet a lot .Today I bought this product.But I noticed its different in color . In India it’s grey in color . Can you please tell me the difference.

    Svara
  6. Hej Susanne! Om man vill odla hirs själv kan man använda ert Hirs? Hur gör man? vad använder man för jord? Gödningsmedel? Med vänlig hälsning, Iréne Berglund

    Svara
    • Hej Iréne! Eftersom vår hirs är skalad kan det nog vara svårt att få den att gro. Det är nog bättre om du försöker hitta hirs med skalet kvar. Jord och gödningsmedel kan jag tyvärr inte svara på.

      Svara
  7. Hej! Var nyligen i Indien och där fick jag tunna bröd gjorda av red millet. Har ni mjöl av röd hirs?

    Svara
  8. Hej!
    Jag tänkte tillaga en rätt med hirs i till mitt barn som är 6 månader.
    Hur ska jag tillaga det? Behöver jag blötlägga det först? I sånt fall, hur länge då?

    Svara
  9. Hej!
    Vad jag har förstått finns det olika hirs-sorter, är det panicum miliaceum ni marknadsför? Är fröna grobara? tänkte i så fall handla ett paket och odla i min trädgård till våren 🙂
    mvh Martin

    Svara
  10. Hej Jennifer,
    Kommer ni att sälja även ej skalad (fullkorn) hirs eller bovete? Det hade blivit jätte bra!
    Tack för era fina krav-produkter!!!
    Mvh
    pawel

    Svara
      • Jag är också intresserad av fullkornshirs. Har ni fortfarande inga planer på att komma ut med det?

  11. Hej

    Som tidigare kommentarer så undrar jag om man verkligen kan lita på mat från Kina. Jag skulle vilja veta svart på vitt om den här hirsen är fri från Arsenik, bly och kadmium, eller om jag sakta förgiftar mig själv när jag äter den.

    Klara besked är vad som önskas och jag tror jag talar för många när jag skriver det

    Tack på förhand

    Svara
    • Hej Charlie! Jag bad min kollega Åsa, som har varit i Kina hos våra leverantörer att besvara din fråga. Hon skriver så här:

      Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och de allra flesta är KRAV-certifierade. Vi behandlar våra leverantörer och odlare på samma sätt, oberoende vilket land de verkar i. Vi ställer samma krav på dem alla. När vi tar in en ny produkt gör vi alltid en riskbedömning och i den ingår bland annat att se över och bedöma de risker som finns med produkten, leverantören och ursprungslandet. Oavsett ursprungsland så är principen för den ekologiska kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler och reglerna för EU-ekologiskt. För att säkerställa att allt går korrekt till samlar vi in certifikat och även analyser från vår leverantör. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider (kemiska bekämpningsmedel) och mikrobiologi. Vi gör även egna analyser stickprovsvis. De företag som gör kontrollerna i Kina är europeiska certifieringsbolag som verkar i många olika länder.

      Saltå Kvarns hirs odlas i Inre Mongoliet i Kina. Jag var i Kina förra året för att bland annat besöka odlare av hirs. Lite om min resa kan du läsa om på vår blogg.
      Det här inlägget handlar om hirs: https://saltakvarn.wordpress.com/2016/04/14/hirs-gras-utan-gluten/
      I det inlägget nämner jag vilka tester som görs: https://saltakvarn.wordpress.com/2016/03/21/i-en-galax-langt-langt-borta/
      Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

      Svara
  12. Ni säger att era kinesiska produkter odlas i bla Tongliao.
    Googlar man på detta område får man mängder av information om tungmetaller i jorden och föroreningar från fabriker. Hur ställer ni er till detta?.. Tongliao och inre mongoliet verkar inte alls vara det ”rena” område som ni vill framställa det som. Det känns inte alls bra att jag gett min lilla dotter mängder av kinesisk hirs och bovete i hennes lilla 1,5åriga liv. Jag trodde att Saltå Kvarn stod för kvalité men det är tydligt att så inte är fallet när ni väljer att köpa ifrån Kina. Och detta gör ni väl antagligen för att det är billigare?, större vinst för er?

    Här trodde jag att jag gjorde något fint för min dotter som bara gav henne ekologiskt odlad vegetarisk mat men istället har jag matat henne med kinesiskt avfall. Tyvärr kan jag inte reparera skadan men kommer välja andra märken i framtiden.

    Svara
  13. Finns några undersökningar som visar om hirs innehåller, eller inte innehåller, arsenik eller andra gifter som bly och kadmium? Det har ju upptäckts att ris innehåller arsenik och det kanske gäller samma sak med hirs. Odlas produkterna på liknande sätt?

    Svara
    • Hej Fian! Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga:

      Hirs är ett gräs precis som ris, men det odlas på ett helt annat sätt. Hirs kan odlas på torra jordar.
      Utifrån de analyser som jag har sett på hirs är inte det en gröda som ”anrikar” arsenik så som ris gör. Du kan bland annat läsa den rapport som Livsmedelsverket skrivit efter att ha gjort ett antal analyser på metaller i mat för barn. Där ser man tydligt att produkter med ris innehåller generellt högre halter av arsenik än andra produkter. Det är en lång rapport, men titta på ”Appendix II: Arsenic (As). Hälsningar Åsa

      Svara
  14. Jag älskar salta kvans hirs kan man ätä detta om man bantar jag har slytat äta potatis vit ris pasta äter hirs och ginoa äret bra

    Svara
    • Hej Tuula! Jag tycker att både quinoa och hirs är jättebra livsmedel för ett hälsosamt liv.

      Svara
      • Hirs är i olika banta dieter som huvud ingediens och folk svär att de bantar enormt när äter MYCKET hirsgröt per dagen. Hirs lär ha speciella egenskapen som trots många kalorier och hög GI gör människor magra!

  15. Hej, min dotter är veteallergiker, ej samma som glutenintolerans. Är er hirs ren från vete? Inte behandlad av samma maskiner som veteprodukter så att säga? Med vänlig hälsning, Anna

    Svara
  16. Hej, tack för svaret på att vipphirs är lika med xiaomi! Men har ni vipphirs i ert sortiment? Om inte var kan man får ta på det? Tack

    Svara
    • Hej Elaine! Vi har inte vipphirs, vår hirs växer i kolvar. Och tyvärr vet jag inte var du kan få tag i vipphirs.

      Svara
    • Hej Peter! Ja, det stämmer, det är Panicum Milacea som vi säljer. Vi har inte den andra sorten som du efterfrågar.

      Svara
      • Tack Jennifer. Ett förslag är två andra hälsosamma grödor som använts traditionellt i Kina både som mat och medicin är Jobs tårar (coix) och jams (dioscorea). Kan ni inte satsa på dessa också?:)

      • Tack för tipset Peter! Jag framför det till inköpsavdelningen.

  17. Hej,
    Vilken typ av hirs förekommer i förpackningen Hirs 500g? (Förmodligen vipphirs/Common millet). Kanske vet ni även sortnamnet? Det förekommer ju stora skillnader mellan olika hirstyper och hirssorter,
    Tacksam för svar.
    Hälsningar från Lars Dahlstedt

    Svara
  18. Har ni testat om det innehåller några gifter så som arsenik, bly, kadmium, mm. Jag litar definitivt inte på Kina!

    Svara
    • Hej Lena! Oavsett ursprungsland så är principen för kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Vi samlar in analyser från vår leverantör. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider och mikrobiologi. Vi gör även själva analyser stickprovsvis. De företag som gör kontrollerna i Kina är europeiska certifieringsbolag som verkar i många olika länder.

      Svara
    • Hej Phoenix! Ja, vår hirs är skalad. Det yttersta skalet på hirsen är väldigt hårt, det är i princip oätligt.

      Svara
  19. Hej! Måste hirs kokas?? har nämligen haft det i min granola som endast har rostats i ugn. Är det ok att äta eller får jag kasta?

    Svara
    • Hej Anna! Vi brukar koka vår hirs. Inom raw food brukar man ju blötlägga råvarorna för att få dem mjukare och mer lättsmälta. Det kanske kan vara ett sätt, att först blötlägga och sedan rosta. Men jag tror dock att du kan äta din granola som du redan har gjort.

      Svara
    • Hej Annica! I ärlighetens namn har vi inte lyckats komma igång att prova ännu. Tack för att du påminner oss! Vi återkommer när vi är klara. 🙂

      Svara
    • Nu har vi provat att grodda hirs på flera olika sätt. Vi har inte fått det att funka. Troligtvis blir grodden skadad då hirsen skalas.

      Svara
  20. Hej! Jag har just blivit nyfiken på hirs så jag surfar runt lite. Det står att er hirs är skalad men ändå så står det i ert grötrecept att man först ska koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Men skalet är ju redan borta, kan man inte koka gröt direkt så utan att få med saponiner?

    Svara
    • Hej Katarina! Saponiner finns främst i det yttre skalet (det som är borttaget) på hirsen. När hirsen har skalats kan det finnas kvar lite “damm” av det yttre skalet. Genom att skölja hirsen kan man tvätta bort detta damm som innehåller lite saponiner.

      Svara
  21. Var på Ica igår och köpte 5 paket hirs från Saltå Kvarn. Jag fick inte köpa det. I kassan sa de att varan är försäljningsstoppad. Vad händer?

    Svara
    • Hej Teresa! Vad tokigt. Stoppet är gammalt, vi hade i våras problem med småsten i en batch hirs. Men detta är uppklarat nu och den hirs som säljs är felfri. Det måste vara en informationsmiss mellan ICA centralt och din lokala butik.

      Svara
  22. Hej. Jag ska göra gröt med hirs. I receptet står det att det ska vara hirs krossade korn, vad är skillnaden? Sedan undrar jag om hirsen ska kokas två gånger enligt förpackningen eller om det räcker med en gång för att få bort bitterheten och sedan koka med andra ingredienser till gröten?

    Svara
    • Hej Malin! Vår hirs är skalad, inte krossad, men jag tror att den funkar precis lika bra i ditt recept. Jag har faktiskt aldrig sett krossad hirs. Det räcker att du kokar upp hirsen en gång och slår bort kokvattnet. Sen kan du koka den till gröt.

      Svara
  23. Hej,
    på Coop var det slut på Hirs, Ica hade tre kvar, men det var försäljningsstopp. De kunde dock inte förklara varför jag inte längre kan köpa Hirs från Saltå. Vad har hänt???

    Svara
    • Hej Mimmi! Vi har haft problem med vår hirs, en sändning visade sig vara dåligt rensad. Därför har vi bett handlarna att plocka bort produkten från sina butiker tills vidare. En ny leverans är dock på väg, så inom några veckor kommer det att finnas hirs i butiken igen!

      Svara
      • Det finns fortfarande ingen Hirs att köpa på Konsum i Askersund. Saknar Hirsen så in i bomben. När kommer ”Guldet” tillbaka till butikerna?

      • Hej Pelle! Nu har vi hirs på lager igen. Vi har inte fått någon beställning från Coop centralt ännu, det är därför produkten inte finns i din butik.

    • Hej Tomas! Vår hirs är skalad, det yttersta skalet är borttaget. Det sägs att det ska gå att grodda även skalad hirs men vi har i ärlighetens namn inte provat. Men vi blev nyfikna nu när du ställde frågan, så nu har vi en liten laddning på gång. Vi återkommer med resultatet om några dagar!

      Svara
  24. Köpte ett paket hirs på min maxi affär,men I kassan kom dom fram till att det var säljstopp på den…antar ni gjort det enda rätta med tanke på vad rapporterats här

    Svara
    • Hej Per! Just det, två partier med hirs var dåligt rensade. Dessa har stoppats och går inte längre att köpa i dagligvaruhandeln. Ny fin batch med hirs är på väg till oss, vi räknar med att den finns i butik om ca 3 veckor.

      Svara
  25. Hej, kan man äta hirs utan att tillaga det? Har ätit bröd med hirs och då var det gott men vet ej om det är kokat och sedan bakats i ugnen så att det stelnat igen.

    Svara
    • Hej! Jag har aldrig provat att äta hirs utan att koka det, det är ju ganska hårt… När jag har bakat bröd med hirs har jag först kokat hirsen till en gröt. Vänligen /Jennifer

      Svara
    • Hej! Jag har hirs i en fröblandning som jag äter till fil varje dag. I den har jag, förutom hirs, linfrön, sesamfrön, bovete, vetegroddar, kokos, russin och hackad mandel. Jag varierar blandningen lite, efter vad jag har hemma. Det är jättegott till filmjölk. Tar även på lite kanel. 🙂

      Svara
  26. Hej,

    Sitter just nu och äter min första skål med gröt gjord på hirs. Otroligt mättande och gott.
    Men! Det är inte så roligt med alla dessa små små ”stenar” som är hårda och gör ont att råka tugga på. Är ganska rädd om mina tänder och att få dessa i munnen gör att jag inte så gärna vill äta detta i fortsättningen. Så min undran är egentligen – är det så i alla paket eller har jag fått en förpackning som inte är riktigt 100?

    Mvh,
    Lotta

    Svara
    • Hej Lotta! Det ska INTE vara stenar i hirsen! Vänligen kontakta oss via info@saltakvarn.se så får vi ersätta dig för din förpackning. Vi är också intresserade av batchnumret så att vi kan spåra produkten bakåt. Jag är ledsen för att du råkade ut för detta! Vänligen /Jennifer

      Svara
      • I had the same problem with stones in my last box of millet! I no longer have the box, sorry. I bought it from ICA in Umeå. But this is the only time I have had this problem. Other boxes have been just fine.

      • Jag har också fått sten i min hirs från er. Fruktansvärt obehagligt, jag gick igenom kartongen och hittade fullt av små vita stenar, som grus. Min dotter åt av det också och kräktes. Tänker aldrig mera köpa hirs av ert märke igen, men tyckert att era andra livsmedel håller hög kvalité. Batchnr på min förpackning är 54 med utgångsdatum 04 2015.
        Mvh Jenny

      • Hej Jenny! Så tråkigt att ni behövde råka ut för detta!
        Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se eller 08 551050800 så får vi ersätta dig för dina utlägg. Vänligen, Jennifer

  27. Hej! Det står att hirs innehåller B vitamin. Vilken sort? Hur mycket? Med vänlig hälsning, Gunilla

    Svara
    • Hej Gunilla! Det stämmer. Hirs innehåller Tiamin (0,73 mg, 66 % av DRI), Riboflavin (0,38 mg, 27 % av DRI) och Vitamin B6 (0,75 mg, 54 % av DRI).

      Vänligen /Jennifer

      Svara
      • Tack så mycket för klart svar. Det verkar ju vara en väldigt bra alternativprodukt för många av många skäl.

  28. Innehåller Hirs gluten eller kan vi räkna det som ”glutenfritt”?
    Med vänlig hälsning Ki Gabrielson

    Svara
  29. Det står att det är rikt på kisel i texten men i listan på näringsvärde finns det inte med. är det någon som vet hur mycket kisel det är i 100g Hirs eller i 100 g Hirsflingor?

    Svara
    • Hej! Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga:

      Tack för ditt meddelande. Det var bra att du ställer denna fråga, då jag ser att vi måste ta bort påståendet kring kisel på hemsidan. Det är reglerat via en EU-förordning vilka vitaminer och mineraler som man får uppge på en förpackningen (eller liknande motsvarande). På denna lista finns inte kisel med. Jag har inga värden på hur mycket kisel som hirs och hirsflingor innehåller.

      Mvh Åsa Lindeblad

      Svara
      • Okej, tack för svar och seriös återkoppling! Ingen verkar veta hur mycket kisel som olika livsmedel innehåller. Har försökt att googla men hittar inget.

  30. Är Saltå Kvarns hirs det som tyskarna kallar braun Hirse, d v s brun hirs? Jag har tyska vänner som använder detta mot t ex artros med god effekt.
    Tacksam för svar

    Ewa Jonasson

    Svara
  31. Är detta skalad hirs? Vilka länder brukar ni köpa detta ifrån? Vet att det står på förpackningen, men undrar ändå! 🙂

    Svara
    • Hej Niklas! Ja, detta är skalad hirs. Skalet går inte att äta och brukar ibland användas att stoppa kuddar med(!). Vi köper från USA och Kina.

      Svara
      • Det är inte ok att köpa in från Kina. De fuskar och odlar ofta på vidriga sätt med mycket orent och giftigt vatten. Men de kan samtidigt ta fram vilka labbresultat som helst, som köpare önskar. Det kinesiska folket lever under en olaglig kommunistregim, som kidnappat folket.

      • Hej Karl Åkeby! Kina är ett stort land. Läs gärna min kollega Åsas bloggserie om hennes besök hos våra leverantörer i Kina.

Skriv en kommentar om Hirs

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig