Saltå Kvarns Kikärter är blötlagda och kokta. Skölj dem bara med kallt vatten så är de klara att användas. Kikärterna har en härligt nötig smak. Gott i grytor, biffar och sallader och att mixa till god hummus.

Tips! Rosta kikärterna i en stekpanna och strö över lite flingsalt. Gott!

Vikt 400 g (avrunnen vikt 240 g)

Förvaring Förvara innehåll från öppnad förpackning i burk av glas eller plast. Hållbarhet ca 4 dagar i kylskåp.

Våra konservburkar är bisfenolfria.

Tillverkad i Italien

Produktspecifikation

 

 

 

Ingredienser

Kokta kikärter*, vatten och salt
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi530 kJ/130 kcal
Fett2,0 g
varav mättat fett< 0,5 g
Kolhydrat16 g
varav sockerarter3,7 g
Fiber5,4 g
Protein8,0 g
Salt0,8 g

Kommentarer om Saltå Kikärter, koktaSkriv en kommentar

  1. Hej, är kikärtorna odlade i Italien eller packeterade? Om de inte är odlade i Italien, var kommer de ifrån?
    mvh/ Ida

    Svara
  2. Hej! Hur går det till från att kikärtorna odlas till att dom kommer ut i butik? Är det ni som blötlägger och kokar dom?

    Svara
    • Hej Ebba! Våra kikärter blötläggs och kokas i Italien. Därifrån fraktas de med tåg till Hallsberg och från Hallsberg med lastbil hit till Järna.

      Svara
  3. Hållbarhet 4 dagar i kyl om öppnad konserv, vad gäller om jag gör kikärtsröra? Håller också 4 dagar? Eller kan tex citronen jag har i göra att det håller längre?

    Svara
    • Hej Carina! Det blir inte någon skillnad i hållbarhet när du gör kikärtsröra. Om den luktar och smakar bra går den fint att äta.

      Svara
      • Salt, Syra (lägre Ph-värde) samt olja konserverar och ökar således hållbarhetstiden. Ytterligare två faktorer att ta med i beräkningen är 1. exponering för syre (plasta/täck väl) 2. kontaminering/tillförsel av bakterier (täck väl och pilla inte med fingrar el orena redskap)… Följ detta och hållbarhetstiden på din röra kommer definitivt vara längre än de kokta kikärtorna direkt ur burk.

  4. Hej!
    Undrar varför protein nivån är högre i de torkade/ej kokade bönorna, än de som är kokta? Försvinner så mycket protein när man stoppar dem i grytan?

    Svara
    • Hej Iza! I den torkade bönan är alla näringsämnen koncentrerade. När bönan blötläggs och kokas sväller bönan upp eftersom den tar upp vatten. (Den blir ju mycket större när den är kokt som du vet.) Och då blir andelen näringsvärden mindre i förhållande till bönans vikt. Den är alltså fortfarande lika nyttig men bara mer lättsmält. 🙂

      Svara
  5. Hej! Ungefär hur länge har era kikärtor legat i blöt? Är mycket glad över att en tillverkare äntligen har tänkt på detta.

    Svara
    • Hej Daniel! Kul att du uppskattar våra kikärter. De är blötlagda mellan 10-16 timmar innan de kokas.

      Svara
  6. Hej! Kan näringsvärden i kikärtor variera (pga. olika ”sorter”) eller handlar det om olika mätmodeller? Har uppmärksammat att exv. era kikärtor innehåller mycket mer än exv. Urtekrams (100 kcal/100 g) och Kung Markattas (109 kcal/100 g). Om du vet, jättetacksam för svar 🙂

    Svara
    • Hej Malin! Så här svarar vår kvalitetschef Åsa Lindeblad på din fråga: Hej! Näringsvärdena på våra konserverade kikärtor är från vår leverantör. Jag kan inte säga något om Kung Markattas eller Urtekrams näringsvärden, men du kan jämföra med Livsmedelsverkets analys på kikärter (konserverade). De värdena hittar du här: http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/3815
      Naturligtvis kan näringsvärdena variera – beroende på sort, vattenhalt, odling och mycket annat. Det som står på förpackningen är ingen absolut sanning, utan ett ungefärlig värde. Man ska också tänka på att man ofta avrundar näringsvärdena på förpackningen (det finns branschriktlinjer för detta). Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad

      Svara
  7. När jag jämför näringsinnehållet på hemsidan med informationen på burken så stämmer detta ej. Vilken är rätt?
    Ex. Protein 7,6 på burken
    Kolhydrater 25,2, fiber 6,9 etc
    Mvh Daniel

    Svara
    • Hej Daniel! Det är näringsvärdena på burken som är mest korrekta (om du har en burk som det står V1405 på?) Uppgifterna på hemsidan ska uppdateras. Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på detta.

      Svara
  8. Hej!

    Jag undrar varför det är viktigt att sköja av kikärterna innan användning? Är det någonting i spadet som inte är bra? Tänker på nya grejen att göra maränger på kikärtsspad och socker..

    Tack!

    Svara
    • Hej Mikaela! Oj, maränger på kikärtsspad låter spännande. 🙂 När man äter kikärterna varma så använder man ju hela burken, med spad och allt. Jag tror att man mest sköljer dem när de ska ätas kalla, för att få bort spadet som ju kan vara lite tjockt i konsistensen. Något som kanske är perfekt för maränger…

      Svara

Skriv en kommentar om Kikärter, kokta

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig