Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Lite linfrö i brödet gör det saftigare och det håller sig längre. Det passar också bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin.

Om man blötlägger hela linfrö, så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna. Linfrön kan också krossas.

Många är oroliga för att linfrön innehåller blåsyra. Linfrö innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och därför ska man inte överskrida intaget.

Rekommenderat dagsintag högst 2 msk.

 

Produktspecifikation

 

Vikt: Påse 1 kg och paket 400 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.

Ingredienser

Ekologiskt linfrö*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi2100 kJ/500 kcal
Fett42 g
varav mättat3,7 g
varav enkelomättat7,5 g
varav fleromättat29 g
Kolhydrat1,6 g
varav sockerarter1,6 g
Fiber27 g
Protein18 g
Salt0,1 g
Tiamin1,64 mg149 %*
Vitamin B60,47 mg34 %*
Folsyra87 µg44 %*
Fosfor642 mg92 %*
Magnesium392 mg105 %*
Järn5,73 mg41 %*
Zink4,34 mg43 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå LinfröSkriv en kommentar

  1. Mina linfrön svällde inte under natten i kylskåp. Ser att de ekologiska linfrönen kommer ifrån Kina! Vart förvånad Bäst-föresdatum är i november 2019,tror jag, förpackningen är lite skavd 😉 Hur lång tid behöver fröna att svälla?

    Svara
    • Hej!
      Fröna sväller inte så mycket men det ska bildas gelé kring fröet. Gelébildningen börjar redan efter någon timme, så över natt borde de vara klara.
      Våra linfrön kommer från ett ekologiskt odlingsprojekt i norra Kina. Där är klimatet perfekt och odlingarna har aldrig varit utsatta för konstgödsel eller bekämpningsmedel. Dessutom har jordarna där låg kadmiumhalt vilket är att föredra för fröodling.
      När kvaliteten är god på närmare håll så har vi linfrön från Europa. Ursprungsland står ju alltid tryckt i botten på förpackningen.

      Svara
  2. Hej alla linfröentusiaster!

    Jag tänkte bara berätta för alla oroliga att jag varje dag under åtminstone ett års tid åt 1-3 dl råa hemmakrossade linfrön per dag som tillsammans med lite kryddnejlika och socker fått svälla i vatten, fil, grädde eller yougurt till små utsökta bitermandelsmakande efterättspuddingar.

    Jodå, ni läste rätt: 1-3 DECILITER PER DAG! Råa krossade linfrön!

    Det här var alltså ca 10 år sedan innan jag visste att det eventuellt kunda vara farligt med så stora mängder, så när jag fick reda på det så ringde jag sjukvårdsupplysningen och frågade ur farligt det var.

    Som ni förstår så fick jag av Sjukvårdsupplysningen rådet att dra ner ordentligt på min linfrökonsumtion, och även att jag skulle sluta äta dem krossade vilket gjorde mig oerhört ledsen.

    Jag är nämligen lite av en bittermandelfantast och njöt oerhört av dessa små delikata puddingar, så tyvärr så äter jag sedan dess och tills vidare endast hela linfrön och överskrider bara den rekomenderade dagsdosen på 2 msk hela linfrön per dag litegrann och ibland.

    Självklart bör ni vara försiktiga och självklart ska ni följa de rekomendationer som finns tills man vet mera om det här och hur det påverkar kroppen (enligt Sjukvårdsupplysningen så vet man inte riktigt säkert, men det pågår efterforskningar så vitt jag förstod).

    Men summan av linfrökardemumman är att om det hade varit verkligt farligt med risk för liv och hälsa så hade jag ju dött för länge sen, eller åtminstone blivit allvarligt sjuk, och jag kan inte rikigt påstå att jag mått så mycket annat än bra de senaste åren.

    Så alla ni som petar i er hela frön i de rekomenderade dagsdoserna på 2 msk per dag kan nog känna sig mer än trygga och fortsätta med det i godan ro.

    Bara så ni vet 😉

    Hälsar
    Försökskaninen

    Svara
  3. Hej! Kan kroppen ta upp näringen från hela linfrön? Jag har fått för mig att den inte kan det, men det borde väl betyda att intaget av hela linfrön är kalorifritt?

    // Minna

    Svara
    • Det är en intressant fråga Minna. De hela linfröna ger ifrån sig ett slem som är bra för tarmarna. Men för att få i sig näringen i dem måste de tuggas sönder eller krossas innan man äter dem. Om man får i sig kalorier när man äter hela linfrön vet jag faktiskt inte.

      Svara
  4. Jag har ätit krossade linfrön i många år, ca en tesked per dag och mått bra av det. Nu finns de inte att längre och jag är inte nöjd vare sig med att krossa dem i en mortell eller med en mixerstav.
    När kommer ni att börja leverera krossade igen?

    Svara
    • Hej Lennart! Vi håller med dig, krossade linfrön är superbra. Men tyvärr har vi inga planer i nuläget på att ta upp produkten igen.

      Svara
  5. Hej! Jag har en fråga om frön, linfrön och OSKALADE sesamfrön). . Att hela, otuggade linfrön och hela, otuggade OSKALADE sesamfrön inte tas upp av kroppen och inte ger någon energi (=kalorier) vet jag redan. (Det har ett skal som inte vi kan bryta ner och vi får då inte i oss kalorier om vi äter dom HELA.) Men hur är det när man kokat fröna? Tas någon energi upp då? Eller är skalet fortfarande inte ”spräckt”, alltså helt och oskadat? Eller gör vattnet/värmen att skalet spricker o försvinner o att alla kalorier tas upp? Tack för svar! (Tänkte koka gröt med det men vill inte få i mig dom kalorierna)

    Svara
  6. Hej!

    Säljer ni fortfarande krossat linfrö (hittar det inte i affärerna)? Äta hela är väl mer som att äta bulkmedel och man får inte del av alla nyttigheterna som lär finnas i krossat linfrö. Håller på att läsa Michael Gregers bok How to not die och där talar bara om krossade linfrö och inte ett ord nämns om de ev gifter som ska finnas?

    Med vänliga hälsningar
    Anders Hansson

    Svara
    • Hej Anders! Vi har tyvärr inte krossat linfrö i vårt sortiment längre. Men det smartaste är faktiskt att själv krossa hela linfrön, till exempel i en mortel. Då får du tillgång till de nyttiga fetterna, som då dessutom är ”färskare” än när du köper färdigkrossade linfrön.

      Svara
    • Hej Anders! Jag föreslår att du skall köpa boken ”Konsten att inte dö, Upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv”, skriven av Michael Greger, MD: och Gene Stone. Bokus säljer för 249 kr. På sidan 355 kan man läsa: ” Michael Greger hänvisar emellertid till forskning som visar att upp till 100 gram (cirka 12 matskedar) malda linfrö per dag är säkert att inta. Här kan du ladda ner en pdf med den aktuella studien (på engelska); http://www.soulfoods.se/linfron. Författarna skriver bl. annat om användning av malda linfrö kapitel 7 sid 151-152 Konsten att inte dö av högt blodtryck, kap 11
      sid 211-212–213 Konsten att inte dö av bröstcancer, kap 13 sid 238-239 Konsten att inte dö av prostatacancer. Författarna beskriver ett fall där under en kliniska undersökning användes under ett halvt år 3 matskedar, annars föreslår de bara 1- 2 matskedar malda linfrö per dag. Med vänliga hälsningar
      Laszlo

      Svara
    • Hej Denis! Det finns en poäng med att försöka tugga sönder linfrön. Detta eftersom de nyttiga fetterna som finns i fröet först blir tillgängliga när det är krossat. Man kan också krossa dem i en mortel innan man äter dem, det ger samma effekt.

      Svara
  7. Jag har under många år köpt Saltå Kvarns linfrö. I dag när det var dags för ett nytt inköp så vände jag på paketen för att titta på
    utgångsdatum och då såg jag till min förvåning att fröna kom från Kazakstan. Finns det verkligen inte ekologiska linfrö som kommer närmare ifrån? Barbro

    Svara
    • Hej Barbro! Saltå kvarn importerar ekologiskt livsmedel från hela världen däribland Kazakstan, och det är alltid från certifierade ekologiska odlingar. Vi anser att det är självklart att ange ursprungsland, så att du som konsument vet varifrån varan kommer. Tyvärr anser inte alla andra producenter detta, något som du kanske redan sett. Ursprungsland kan variera beroende på tillgång och kvalitet, varför vi väljer att skriva ut detta vid varje packning och då är det mer praktiskt att skriva detta i botten på förpackningen. Lin går att odla i Sverige, problemet vi har sett är att kvalitet och tillgång inte motsvarar det importerade linfröet. Därför har vi linfrön från bland annat Kazakstan.

      Svara
  8. Hej!

    Jag undrar varför ni väljer ordet ”blåsyra” och inte ”vätecyanid” som borde vara mer allmänt känt och som dessutom låter betydligt allvarligare? Se detta som en retorisk fråga, men kommentera den gärna.

    Svara
    • Hej,
      Jag förstår din undran. Det korrekta namnet är vätecyanid, men det har även andra benämningar, bland annat blåsyra.
      När vi först skrev informationen om vätecyanid på förpackningarna av linfrön valde vi att använda benämningen blåsyra. Jag tror det valdes för att vi trodde att det var mer välkänt namn bland dem som äter linfrön. Men där kan vi såklart ha haft fel. Vänligen /Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Linfrö

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig