Mandlar anses härstamma från västra Asien. Där växer de fortfarande vilt. Våra mandlar odlas på Sicilien. De har en fin aromatisk smak och smakar mycket mandel jämfört med mandlar odlade i t ex Kalifornien.
Mandlar har ett högt innehåll av enkelomättat fett och är rika på E-vitamin, järn och kalcium.
Förvara gärna öppnad påse i kylskåp.
Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter!
Enstaka bittra mandlar
Saltå Kvarns mandlar är av en mandelvariant som kallas ”slightly bitter” och har en mer utpräglad mandelsmak. Saltå Kvarns mandlar är odlade på Sicilien och de varianter som man oftast använder i Italien och Spanien smakar annorlunda än de som odlas till exempel i Kalifornien. Det händer också att det finns enstaka bittrare sötmandlar bland mandlarna. Dessa är inte bittermandel, utan sötmandel med lite bittrare smak.
Vikt: 250g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur. Öppnad påse gärna i kylskåp.
Ursprungsland: Italien
Mandlarna är klimatkompenserade
Läs mer om klimatkompensering
- Ingredienser
Ekologiska mandlar*
* KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter!
- Näringsvärde per 100 g
Hej! Jag är mycket förtjust i era mandlar och hasselnötter! Tidigare har jag bott så nära att jag kunnat åka till butiken och proviantera, men sedan jag flyttade till Skåne har jag inte kunnat hitta dem i någon butik. Har ni webshop eller har du tips på var de säljs i nordvästra Skåne?
Hej Marie,
Vad kul att du gillar våra nötter 🙂
Naturella mandlar och naturella hasselnötter finns centralt på ICA. Kan även tipsa om http://www.apotea.se som har våra hasselnötter och http://www.kolonialvaror.se har både hasselnötter och mandlar.
Förmåga att känna vissa bittra smaker är genetiskt betingad. Därför är det inte säkert att samma mandel ger samma upplevelse för olika personer.
Fantastisk produkt! Så glad att ni säljer dessa mandlar! Mer sådant tack! Visst var tjugonde mandel är lite bitter, men goda ändå. Alla har dock ljuvlig smak!
Hej Karl
Roligt att höra!
Saltå Kvarns mandlar är av en mandelvariant som kallas ”slightly bitter” och har en mer utpräglad mandelsmak. Saltå Kvarns mandlar är odlade på Sicilien och de varianter som man oftast använder i Italien och Spanien smakar annorlunda än de som odlas till exempel i Kalifornien. Det händer också att det finns enstaka bittrare sötmandlar bland mandlarna. Dessa är inte bittermandel, utan sötmandel med bittrare smak. Vår leverantör har gjort analyser av mandlarna för att kontrollera mandlarnas innehåll av det ämne som ger den bittra smaken i bittermandel (det ämne som är farligt) och analyserna har inte detekterat ämnet.
Vänligen/Eleonor
Jag har malt sötmandlar jag har dem i en glasburk med lock.Hur länge håller det?
Förvara dessa gärna svalt och smaka och lufta så märker du snabbt om de blivit gamla då de härsknar.
Hej! Jag har ingen fråga utan ville bara säga att jag inte märkte av några bittra mandlar i påsen jag köpte. Jag blev själv nästan avskräckt från att köpa när jag läste de andra kommentarerna om hur bittert deras mandlar hade smakat, men jag upplevde alltså inte det problemet. 🙂
Det var fint att höra Ellen! Jag älskar våra mandlar, har alltid ett gäng i fickan. 🙂
Hej!
Jag undviker numer att köpa era mandlar då jag tycker att för många av dem är för bittra.
Några gånger har jag fått mandlar som är så bittra att det luktar starkt av bittermandel i skåpet under vasken där jag slängt dem (av endast EN mandel) och det har känts som en smärre explosion i munnen när jag smakat på dem.
Vore bra med lite bättre kontroll tycker jag…
Hej Petter! Det låter inte bra att de luktar och smakar så starkt som du beskriver. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så hjälper vi dig gärna där med en reklamation. Det jag kan berätta om Saltå Kvarns mandlar är att de är av en mandelvariant som kallas ”slightly bitter” och har en mer utpräglad mandelsmak. De odlas på Sicilien och smakar annorlunda än de som odlas till exempel i Kalifornien. Det händer också att det finns enstaka bittrare sötmandlar bland mandlarna. Dessa är inte bittermandel, utan sötmandel med bittrare smak. Vår leverantör har gjort analyser av mandlarna för att kontrollera innehållet av det ämne som ger den bittra smaken i bittermandel (det ämne som man vet är farligt) och analyserna har inte detekterat ämnet. Vår leverantör gör även en mottagningskontroll av mandlarna innan de skickas till oss, för att kontrollera mängden bittert smakande mandlar.
Hej igen är det samma sort som växer på Bari
Hej vad heter sorten?
Hej Ingabeth! Vår sötmandel är av sorten Tuono. Jag vet inte om den också odlas i Bari.
Hej,
Varför har ni plastförpackningar på alla produkter i denna kategori (nötter mm)? Har det med hållbarheten att göra och i så fall, arbetar ni för att ta fram mindre miljöförstörande förpackningar? MVH
Hej Stefani! Det stämmer det du är inne på, det är på grund av hållbarheten. Nötter och mandlar innehåller mycket fett och de härsknar lätt om man inte har dem i en tätslutande förpackning. Förpackningsval är viktigt för oss och många av våra förpackningar är gjorda av papper. Men tyvärr fungerar inte dem för just nötter.
hej, har eget mandelträd i Toskana,Brukar beskära trädet på hösten. Mandlar som fallit ner utan fruktskal brukar vara mycket tunna och torra men mandlar i uppspruckna frukter blir saftigare och doftar ljuvligt. Hur krossar jag enklast skalet som alltid är stenhårt utan att krossa mandeln? Finns det några bra knep?
Hej Urban! Vad härligt det låter med ett eget mandelträd i Toscana! Våra mandlar odlas på Sicilien och där skalas de mekaniskt i en anläggning. Så tyvärr har jag inga tips till dig.
Hej! Ser att ni skriver att era mandlar inte hettas upp utan är så kallade “raw”. Många nötsorter måste hettas upp vid skalning för att de annars är för hårda att knäcka. Era mandlar hettas alltså inte upp vid skalning? /Nina
Hej Nina, det stämmer. Mandlarna hettas inte upp.
Hej! Hörde ett program om mandelodling i Calefornien. Hårresande med tanke på hur mycket vatten mandelträdet behöver och hur det kan påverka vattenförsörjningen i området. Hur är det med vattentillgången där ni köper era mandlar?
Hälsningar
Kersti
Hej Kersti! Ja visst är det förskräckligt! Men våra mandlar odlas på Sicilien och de bevattnas ej.
hej
varför har ni ingen pris på era varor?
Hej. Vi sätter rekommenderade utpriser till de kunder som säljer våra produkter, men det är butikerna som sätter det slutgiltiga priset till er kunder. På vår hemsida säljer vi inte produkter så därav avsaknaden av pris. 🙂
Hej!
Jag går en bageri- och konditoriutbildning och har en uppgift då jag valt råvaran mandel och behöver förklara skillnaden vad gäller odling, transport och distribution för en ekologisk och en oekologisk mandel. Jag finner det svårt att få ett bra svar när jag söker på nätet. Kan ni hjälpa mig och förklara eran ekologiska mandels livsmedelskedja?
Tack på förhand // Helena
Hej Helena! Kontakta vår kvalitetschef Åsa Lindeblad med dina frågor så kommer hon att hjälpa dig. Du når henne på asa.lindeblad@saltakvarn.se
Hej!
Köpte dessa igår, glad över att de var ekologiska. Men de gick inte att äta – så beska!! Är bittermandel? 🙁
Hej Viktoria! Oj då, det låter inte bra. Ibland kan det smyga sig med en bittermandel i påsen, men absolut inte flera. Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se. Vi är nyfikna på batchnumret och så vill vi ge dig ersättning för ditt utlägg.
Hej!
I vilken del i produktionskedjan kommer mandlarna i kontakt med andra nötter eftersom ni märker dem med att de kan innehålla spår av?
Hej Roger! Mandlarna packas i en fabrik där vi också packar våra andra nötprodukter. Så det är där som ev kontakt skulle kunna uppstå.
Är mandlarna att betrakta som “raw”? Har de hettats upp eller behandlats på något annat sätt? Kan ni beskriva processen från skörd till butik. Säkert fler matnördar än jag som är intresserad. Skiljer det i hantering mellan ekologiska och konventionella mandlar, förutom vid odlingen?
Hej! Våra mandlar kommer från Sicilien. Direkt efter skörd tas det tunna (gröna) fruktköttet bort. Sedan läggs mandlarna (med det hårda skalet fortfarande på) ut i solen och torkas i två till fyra dagar, beroende på väder. Det hårda skalet behålls på tills dess att mandlarna ska skalas och skickas iväg. Så gör man för att mandlarna håller mycket bra när de “ligger i sin egen förpackning”. Våra mandlar är inte upphettade utan är så kallade “raw”. Vänligen /Jennifer