Saltå Ölandsvetemjöl siktat är ett stenmalet, siktat mjöl av ekologisk ölandsvete. Mjölet har hög utmalning vilket gör det både mustigt och aromrikt. Ölandsvete är en gammal kultursort med en något nötaktig smak. Det används som vanligt vetemjöl och är väldigt gott att baka surdegsbröd på. Det passar också fint till pannkakor, våfflor och sockerkaka.
Ölandsvete har en långt och fint strå och ger lite mindre skördar än vanligt vete. Det är ett kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och ett litet prov på 10 gram hämtades ut från fröbanken Nordisk genbank. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag är det en handfull odlare i Sverige som odlar ölandsvete.
Vikt 10 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige
- Ingredienser
Ekologiskt siktat mjöl av ölandsvete*, maltmjöl av korn* (0,1%)
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
- Näringsvärde per 100 g
Är känslig för gluten men tål Ölandsvetet bra. Det har gett mig en större variation på bröd och även i matlagningen. Upplever att det är stor skillnad på ”gluten” i olika mjölsorter, vanligt vete skapar störst besvär
Skördas det Ölandsvete nu så att produkten snart kommer tillbaka, eller har den utgått helt? Kommer i så fall även 10 kg-säckarna försvinna?
Hej!
Ölandsvetemjöl i 500 g förpackning kommer att utgå men både siktat och fullkorn finns i 10 kg säck i vår butik.
hej! gillar ert ölandsvete, både fullkorn och siktat. hur har årets skörd gått? och har ni planer på att sälja det i större påsar?
Hej! Vad roligt att höra! Kultursorterna har klarat sig bättre än andra spannmål. De har så djupa rötter så de klarade torkan fint. Båda sorterna finns också som 10 kg-säck. De går att köpa i vår butik här på Saltå Kvarn och företag kan även beställa dem direkt från oss. Kanske är det också möjligt att få hem dem via Kolonialvaror.se om man frågar. https://www.kolonialvaror.se/product/olandsvetemjol-eko-2x500g-fullkorn-salta-kvarn
Hej! Står med en påse Ölandsvetemjöl siktat i handen o ska göra pannkakor – läser ert recept men hittar inte några ägg i det!? Missat eller ska det inte vara några??
Hej Helen! Du kan göra precis som ett vanligt pannkaksrecept med ölandsvetemjölet. Receptet på påsen är bara en variant som är äggfri.
Hej, innehåller ert Ölandsvetemjöl, siktat gluten?
Hej Maria! Ölandsvete är ett slags vete och det innehåller gluten. Och mjölet är siktat.
Hej! Vart kan jag köpa er Ölandsvetemjöl i trakterna runt Karlstad/Värmland?
Hej Erika! Vårt ölandsvetemjöl finns tyvärr inte hos någon av dagligvarukedjorna. Men den finns att beställa på nätet hos Kolonialvaror.se: https://www.kolonialvaror.se/product/olandsvetemjol-eko-2x500g-fullkorn-salta-kvarn
Går det att köpa ölandsvetemjöl direkt från er och få det skickat? Våra affärer för det inte 😕
Hej Carina. Tyvärr har vi ingen möjlighet till detta. Vart bor du? Kan kolla vart närmaste butik finns.
Får man fråga varför ni har maltmjöl i?
Är det för smaken eller bakegenskapens skull?
Hej Gustav! Det är för bakegenskapernas skull. Det långa svaret kommer här:
I alla Saltå Kvarns mjöl, utom kornmjöl, ingår en mycket, mycket liten andel mjöl av mältat korn. Mältat korn är helt korn som har fått börja gro. Mjöl av mältat korn är alltså helt korn som börjat gro och sedan malts till mjöl. Det är en helt naturlig ingrediens och ingen tillsats. Vi använder mältat korn som ingrediens för att mjölet ska få ett bra falltal. Det mältade hela kornet blandas med det hela vetet, rågen och dinkeln innan malningen. Sedan mals det mältade kornet tillsammans med vete-, råg- eller dinkelkärnan. Andelen mältat korn i det färdiga mjölet är mycket lågt, mellan 0,2 procent och 0,3 procent. Falltal är en av de viktigaste parametrarna för ett mjöl. Det påverkar hur bra det går att baka på mjölet. Om falltalet är för högt kan det ge torrt inkråm på brödet och låga bröd. Man kan också beskriva att falltalet är ett mått på mjölets groningsgrad. Genom att tillsätta mältat korn sänker man mjölets falltal.