Polenta är små gryn som framställs av majskornets kärna. Majsmannagryn kan man säga. Jättegott till majssnittar, i soppor, till gröt, pannkakor eller pudding.

Vikt: 500g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Italien

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologiska majsgryn*

*KRAV-cerifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1450 kJ/350 kcal
Fett1,2 g
varav mättat< 0,5 g
Kolhydrat73 g
varav sockerarter1,3 g
Fiber5,0 g
Protein7,8 g
Salt< 0,01 g
Zink1,5 mg15 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå PolentaSkriv en kommentar

  1. Äter er polenta nu, supergod men på paketet står det 2,5 dl mjölk med 3 msk palenta. 3 msk palenta är alldelses för lite för att få till grötig konsistens, med 3 msk på 2,3 dl mjölj får du bara soppa.

    Svara
  2. Hej! Jag har ett oöppnat paket polenta hemma i mitt skafferi som råkat stå gömd. Hur länge kan polenta hålla sig? Tack!

    Svara
    • Hej!
      Det är ett års hållbarhet på polenta men det kan hålla mycket längre än så om det förvaras torrt. Om det inte luktar härsket och smakar ok så går det bra att använda.

      Svara
  3. Såg detta svar från er bland kommentarerna:
    Hej!
    Polentan paketeras i lokal som även hanterar gluten. Dock har man olika slangar för att suga upp produkterna från ”tippningen” i tratt till packmaskinen så det går inte någon gluten i den glutenfria slangen. Trattar och sånt maskindiskas och kontrolleras noga innan man byter produkt.

    Och måste påpeka att om polentan inte hanteras i lokaler som alltid BARA hanterar glutenfritt så kan den kontamineras med spår av gluten.
    Detta eftersom spår av gluten inte bara kan finnas kvar efter diskning, utan det kan också fara runt i luften och landa lite överallt.
    Så om ni paketerar polentan i samma lokaler som glutenhaltiga produkter så måste den märkas med, kan innehålla spår av gluten.
    För mig som inte bara är glutenintolerant utan även är luftburen spannmålsallergiker så skulle jag aldrig köpa produkter jag vet hanteras i samma lokaler som glutenhaltiga produkter.
    För det kan leda till allvarlig hälsopåverkan i veckor t.o.m i värsta fall i månader, lägg därtill svår kronisk sjukdom med b.la kronisk smärta i hela kroppen och man får ett helvetiskt scenario. Särskilt när blod kommer ur kroppsöppningar som aldrig borde blöda.
    Hoppas ni tänker om vad gäller märkningen. Det är alltid bättre att vara ärlig än att riskera sina kunders hälsa…

    Svara
    • Hej Lise-Lotte!
      Vi paketerar inte polentan i vår kvarn där vi tillverkar vetemjöl, utan den paketeras i en annan anläggning. Vi, leverantören och packaren följer den lagstiftning som finns för att kunna märka med glutenfritt. Det är separata flöden och städning för alla glutenfria produkter. Det tas också analyser kontinuerligt.

      Svara
      • Min fråga hade inget med var ni tillverkar vetemjöl nånstans att göra, du får nog läsa min ursprungliga fråga igen.
        Eftersom ni tidigare har sagt att polentan PAKETERAS i samma lokaler som hanterar GLUTEN hade jag följande fundering…
        Produkter som hanteras i samma lokaler som glutenhaltiga produkter kan kontamineras med spår av gluten och måste märkas därefter men det gör inte ni, varför, kan ni då verkligen säkerställa att inga spår av gluten förekommer?
        Annat hade det varit om polentan i alla steg hanterades i lokaler som BARA HANTERAR GLUTENFRITT at all times.
        Men eftersom ni går som katten kring het gröt och svarar undvikande genom att använda allmänna termer och peka på regelverk vad gäller denna fråga så kan jag endast dra slutsatsen att jag gör bäst i att undvika era produkter av säkerhetsskäl.
        Har dessutom efter många om och men hittat en annan polenta jag kan köpa.
        Tog mig ett tag då den inte kallas polenta utan mer nåt i stil med “instant majsmjöl/ströbröd”
        Men efter att ha kollat på den tillverkarens hemsida har jag kommit fram till att den produkten bör passa utmärkt för mina ändamål som framförallt är gröt.

  4. Hej!
    Jag undrar om saltå kvarn polenta är “pre-cooked” eller ej? Undrar detta eftersom den går att tillaga so snabbt?

    Svara
  5. Hej! Jag undrar om er polenta innehåller spår av mjölk, vete, havre, ägg potatis baljväxter, trädnötter eller mandel? Vet att det är många saker men har multiallergiska barn som skulle behöva något att äta på dagis som helst inte är ris. Mvh Magda

    Svara
    • Hej Britta! Majsmjöl tjocknar nästan på en gång när det blir varmt och polenta kokar klart på tre minuter.

      Svara
  6. Polenta och Majsmjöl är väl helt olika? Finns det en finalen Polenta, kanske inte i ert sortiment, men känner du till produkten?

    Svara
    • Hej Arne! Både majmsmöl och polenta framställs av hela majskornet. Men polenta är lite mer som mannagryn i sin storlek. Jag känner tyvärr inte till någon annan polenta.

      Svara
      • Hej!
        finns det i alla Coop/Ica affärer eller gäller det bara vissa?
        mvh, Shukri

      • Hej Shukri! Hos Coop forum och Coop Extra finns den. I de mindre butikerna kan produkten saknas men butikerna har då möjlighet att beställa hem produkten om de vill.

  7. Hej! Är er polenta helt glutenfri, eller tillverkas den eller paketeras i samma lokaler som det hanteras vetemjöl?
    Mvh Sophia
    Mvh

    Svara
      • Paketeras polentan i samma lokaler och/eller i samma maskiner som glutenprodukter?
        EU-förordningens märkning överensstämmer inte alltid med den enskilda individens krav och behov för att hålla sig frisk. Jag vill gärna kunna avgöra själv om era produkter är säkra.

        mvh Sara

      • Hej!
        Polentan paketeras i lokal som även hanterar gluten. Dock har man olika slangar för att suga upp produkterna från ”tippningen” i tratt till packmaskinen så det går inte någon gluten i den glutenfria slangen. Trattar och sånt maskindiskas och kontrolleras noga innan man byter produkt.

    • Hej Nadja! Jag skulle kalla det för majsmannagryn. Polentan är dock gjord av hela majskornet och inte bara kärnan, som är fallet med mannagryn från vete.

      Svara
      • På paketet står det “Polenta är små gryn som framställs av majskornets kärna”…

Skriv en kommentar om Polenta

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig