Rågkross är hel fullkornsråg som klippts i bitar. Både kli och grodd finns kvar vilket gör det rikt på fiber. Det är också en källa till magnesium, järn och zink. Rågkross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt men är också jättegott i bröd.

Om du vill använda rågkross i brödbaket så ska den också blötläggas över natten (8-10 timmar) eller så gör du en skållning. Det betyder att du slår kokande vatten över krossen och sedan låter den stå och svälla i minst 3 timmar. Till skållning tar man 1 dl kross och 1,5 dl kokade vatten. Du kan sedan byta ut ca 20 procent av mjölet mot blötlagd eller skållad rågkross. Det ger ett riktigt gott och saftigt bröd.

Gröt på rågkross, 2 portioner: Blötlägg 1 dl rågkross i 4 dl vatten över natten. Koka sedan upp allt och låt småkoka i ca 30 minuter. Salta mot slutet av koktiden.

Vikt 550 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs mer om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologisk hel råg* som klippts i bitar
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1350 kJ/320 kcal
Fett2,5 g
varav mättat fett< 0,5 g
varav enkelomättat fett< 0,5 g
varav fleromättat fett1,2 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter2,5 g
Fiber14 g
Protein8,2 g
Salt< 0,01 g
Tiamin0,3 mg27 %*
Vitamin B60,35 mg25 %*
Folsyra56 µg28 %*
Fosfor360 mg51 %*
Magnesium110 mg29 %*
Järn3,3 mg24 %*
Zink2,1 mg21 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå RågkrossSkriv en kommentar

  1. Återförsäljare i Vasastan Stockholm? Älskar gröt på detta blandat med endera havre eller råggryn! Förut hade Kajsa varg detta….

    Svara
  2. Hej
    Synd att er beskrivning av blötläggning av rågkross är så otydlig. Ska man ha dubbelt så mycket vatten som rågkross? Skall man koka rågkrossen innan blötlägg inga över natten, eller går det bra att enbart blötlägg?

    Svara
    • Hej!
      Om du vill baka med krossen så blötlägg i dubbelt så mycket vatten. Tex 1 dl kross och 2 dl vatten. Vill du ha rejält tuggmotstånd så behöver du inte koka krossen efter det. Vill du ha mjukare kross så kokar du den till önska konsistens.

      Svara
  3. Det står ”Om du vill använda rågkross i brödbaket så ska den också blötläggas över natten (8-10 timmar) Du kan sedan byta ut ca 20 procent av mjölet mot blötlagd eller skållad rågkross.
    Ovannämnda stämmer inte, trots att jag kramade ur krossen så blev degen för blöt och jag fick säkert lägg till de 20% mjöl igen.
    Nästa gång gör jag som vanligt fast jag lägger till rågkrossen (tar inte bort något mjöl alls)

    Svara
    • Hej!
      Nu har jag kollat med bagarna och de säger så här:
      Blötlägg krossen över natt i kyl. 1 del kross och 2 delar vatten.
      Sedan beror det lite på om du t.ex. stormkokar utan lock, då försvinner mer vätska än om du kokar sakta och om du kokar med eller utan lock ger också olika resultat.

      Svara
  4. Hej,
    Jag ser att ni slutat med hel råg, tråkigt. En fråga om den hel råg somna hade tidigare. Var den ”spetsad”?
    Mvh
    Åsa

    Svara
    • Hej!
      Nej, den var inte spetsad. Sädeskornen var helt intakta och man kunde gro den om man ville.

      Svara
  5. Jag undrar om man kan använda rågkross i kalljäst deg Jag låter degen stå i nästan 24 timmar och den är ganska lös.

    Svara
    • Hej!
      Rågkross bör blötläggas i rumstemperatur i upp till 24 timmar för att bli tillräckligt mjuk och för att ”frisläppa” mineralerna som finns i spannmålet.
      Krossen absorberar dock en hel del vätska och jag skulle säga att det är bättre att blötlägga den för sig och sedan ersätta ca 20% av mjölet med blötlagd kross om du bakar fristående bröd. bakar du formbröd så kan du öka andelen kross.

      Svara
  6. Hej,
    Jag visste inte det här med blötläggning då jag aldrig tidigare använt rågkross. Jag hällde ner 1/2dl direkt i smeten, som nu står i ugnen… men man kan väl inte bli sjuk el dålig på annat sätt om man äter rågkrossen, utan att ha blötlagt?

    Mvh/ Mikaela

    Svara
    • Hej!
      Rågkross är rätt så knaprig om den inte blötläggs. Blötläggningen gör ju att den både sväller och mjuknar. Låter inte som någon fara men kanske lite hårt att tugga.
      Man blir inte sjuk av så lite men om man skulle äta massor av ”rå” rågkross, så sväller den ju i magen istället och kan ställa till besvär.

      Svara
  7. Hej! Jag brukar göra ”overnight oats” med havregryn, dvs. blandar havregryn med mjölk/annan vätska och låter det stå över natten så är det klart nästa morgon att äta som det är, går detta att göra med rågkross eller bör man koka det för att de skall bli mjuka?

    Svara
    • Hej!
      Rågkross är ganska hårt och bör nog kokas om man inte har en hästmage. Rågflingor däremot funkar bra.

      Svara
  8. I mitt gamla recept på matbröd står det att man skall tillsätta rågkross ej krossad råg. Vad är det för skillnad?

    Svara
      • Det verkar vara skillnad! När jag googlar på saken hittar jag dels ”rågkross” på denna sida som beskrivs som sönderklippta rågkorn. Och så hittar jag ”krossad råg” som beskrivs såhär: ”Krossad Råg är en grov fullkornsprodukt av råg. Rågkärnan är lätt krossad mellan valsar och ger en mycket grov karaktär åt brödet.”

        Krossad råg är alltså hela kärnor, och det används till äkta danskt rågbröd. Verkar svårt att hitta här i Sverige. Mottager gärna tips på var jag kan köpa krossad råg.

      • Hej!
        Vår rågkross består av hela rågkärnan som klippts. Man kan klippa eller krossa rågen, det är samma produkt.

  9. Hej,
    Jag blandar i havregrynsgröt utan att blötta eller koka länge. De är inte hårda.
    Måste man blöttlägga för att få i sig de mineralerna som finns i?
    Tack på förhand

    Svara
    • Hej Mitra! Du måste inte blötlägga dem men gör du det har du lättare att ta upp de näringsämnen som finns i rågen.

      Svara
  10. Det står på påsen att man kan ersätta ca 20% av mjölet med skållad rågkross vid brödbak. Ska man räkna 20% före eller efter skållning och gäller det volym eller vikt?

    Svara
    • Hej Helene! Du räknar med den färdigskållade eller blötlagda krossen. Om receptet i övrigt är i vikt så kan du räkna i gram, annars i volym.

      Svara
  11. Jag har följt ett recept på rysk limpa. MAn skall där blötlägga ½ dl rågkross i 2½ dl vatten i 12 timmar. Skall man hälla v vatnnet från krossblandningen inna man sätter till det till resten av degen? Jag gjorde inte det och det blev ett väldigt blöt och kladdigt bröd.

    Svara
    • Hej Hans! Jag vet ju inte hur det recept du har följt ser ut. Men jag tror att du ska hälla bort blötläggningsvattnet innan du lägger i rågkrossen i degen.

      Svara

Skriv en kommentar om Rågkross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig