Rårörsocker framställs genom att man mekaniskt pressar ut saften ur sockerrören. Saften koncentreras sedan till en sirap som kristalliseras. Detta första socker består dels av rent socker, sackaros, men också av melass. Det är melassen som ger sockret dess bruna färg och fylliga smak. Saltå Rårörsocker är av typen ”Demerara” och är framtaget just från den första kristalliseringen av sockret.

Du kan ersätta vitt socker med rårörsocker men tänk på att det behöver lite längre tid för att lösas upp, eftersom sockerkristallerna är större.

Recept på Bondkakor med rårörsocker.

Produktspecifikation

Vikt 500 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Brasilien

Läs mer om Leontino Balbo, vår sockerrörsodlare i Brasilien.

Saltås rårörsocker från Brasilien

Mer om Saltå rårörsocker
Saltå Kvarns socker är rårörsocker eller Demerara, som det också kallas. Det framställs av sockerrör och är från den första kristalliseringen av sockersaften. Demerara tillverkas genom att sockersaften pressas ur sockerrören mellan stora valsar. Sedan renas sockersaften genom filtrering och kokas. Ur saften kristalliseras sedan råsockret. Råsockret centrifugeras, torkas och förpackas. Det är tack vare att rårörsockret inte raffineras som det bibehåller mineraler och smakämnen som annars skulle försvinna.

Ingredienser

Ekologiskt rårörsocker*

*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1700 kJ/400 kcal
Fett0 g
varav mättat0 g
Kolhydrat100 g
varav sockerarter99 g
Fiber0 g
Protein0 g
Salt< 0,01 g

Kommentarer om Saltå RårörsockerSkriv en kommentar

  1. Hej. Vi använder sedan lång tid tillbaka ert rårörsocker. Sedan mer eller mindre tre veckor finns endast paket som är stenhårda, oanvändbart. Vi har sökt i flera ICA och COOP affärer i Göteborg och Kungsbacka. Vad har händer?

    Svara
    • Hej!
      Det låter som om paketen utsatts för fukt så att sockret klumpat ihop sig.
      Toppen om du kan mejla info@saltakvarn.se och beskriva problemet. Då kan du också få ersättning för produkten.

      Svara
  2. Hej, jag ser att återförsäljare säljer ert socker i 25 kg-säckar för närmare 1 000 kr. Går det att svänga förbi med bilen o köpa direkt av er i Ytterjärna?

    Svara
  3. Vad är skillnaden mellan ”rörsocker” och ”rårörsocker” eller är det i själva verket samma sak?

    Svara
    • Hej!
      Råsocker kan komma från både sockerrör och sockerbetor. Råsocker är inte lika raffinerat som vitt socker. Därav den bruna färgen.
      Rörsocker kommer från sockerrör men kan vara lika raffinerat som vitt socker.
      Rårörsocker kommer från sockerrör men är inte lika raffinerat som vitt socker.

      Svara
  4. Hej! Hur kommer det sig att ni säljer rårörsocker när det är dåligt för hälsa. Varför börjar ni inte sälja Björksocker som är bättre för hälsa.

    Svara
    • Hej!
      Om man vill använda socker, så tycker vi att vårt rårörsocker är ett gott alternativ. Inte lika raffinerat som vanligt vitt socker och med fylligare smak.
      Vad gäller björksocker så verkar det framställas av björkflis på syntetisk väg ur sockerarten xylos genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Jag vågar dock inte ge mig in på djupare diskussioner om det.

      Svara
  5. I ett inlägg lämnas följande besked: Rårörsocker väljer jag främst för dess smak och karaktär men också för att det är ett socker som inte är hårt raffinerat. I ett annat: Kristallerna från denna första kristallisering kallas för rårörsocker eller Demerara.
    Demerara är oraffinerat. Inte så hårt raffinerat innebär ju en viss raffinering eller inblandning av raffinerat material, emedan inte raffinerat för mig betyder just det. Vad gäller för salta rörörsocker?

    Svara
    • Hej Robert! Allt socker är per definition raffinerat. Vill man ha helt naturlig sötning får man gnaga på ett sockerrör eller pressa juice ur ett färskt sockerrör. Demerara/rårörsocker är mindre raffinerat än vanligt vitt socker.

      Svara
    • Rårörsocker är oraffinerat socker från sockerrör. Vårt rårörsocker framställs genom att man mekaniskt pressar ut saften ur sockerrören. Saften koncentreras sedan till en sirap som kristalliseras. Farinsocker är, om jag har förstått det rätt, en brun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Det är inte lika väl raffinerat som vitt socker.

      Svara
    • Hej Göran! Som du säkert såg i ett annat svar här så är mängden mineraler högre i rårörsocker än i vitt socker, men det är så lite så att det inte redovisas på förpackningen. Du får såklart äta vilket socker du vill. Själv gillar jag rårörsocker på grund av smaken. Det innehåller mycket melass, vilket ger det en brun färg och så smakar det lite som karamell. Vårt rårörsocker kommer från ett väldigt fint ekoprojekt i Brasilien, kallat Green Cane Projekt. Du kan läsa om det här om du vill. https://saltakvarn.wordpress.com/2014/11/18/leontino-balbo-du-ar-var-hjalte/

      Svara
      • Hej,

        Hur liten är denna mängd och vilka är mineralerna exakt? För att ha en trovärdig kvalitet på sin produkt kan man väl inte påstå att innehållet är ”försumbart jämfört med andra produkter”? Då får man redovisa så att konsumenten kan dra sin egen slutsats. Allt innehåll borde redovisas, genomskinlighet för trovärdighet tack! För övrigt väldigt positiv till att produkten inte förstör biologisk mångfald (enligt reportaget iaf) och att ni uppmuntrar odlarens arbete. Mvh.

      • Hej Stefani! Vad roligt att du har läst om Green cane project!
        De spårämnen som finns i rårörsocker är så små att de inte kan deklareras. Socker är ju ett sötningsmedel, inget man äter för att få i sig vitaminer och mineraler. Rårörsocker väljer jag främst för dess smak och karaktär men också för att det är ett socker som inte är hårt raffinerat.

        Näringsvärdena för rårörsocker står på förpackningen och här på vår hemsida. Det består (avrundat) till 100 procent av kolhydrater och till 99 procent av sockerarter. Om man ska skriva ut mineraler och vitaminer på en livsmedelsförpackning måste produkten innehålla mer än 15 procent av DRI av de enskilda vitaminerna och mineralerna. DRI betyder dagligt referensintag. För mer information se https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/naringsvarde

  6. Hej
    Skulle baka bondkakor och följde receptet på förpackningen men fick inte ihop degen, tyckte det va lite konstigt då dem har blivit bra när jag bakat dessa innan. Kom och tänka på att jag nog följt receptet som finns på hemsidan innan och gjorde en jämförelse och upptäckte då att mjölmängden skiljer sig mellan de olika. Hemsidan har rätt!

    Svara
    • Hej Fredrik! Vi upptäckte också att det var fel i receptet på förpackningen för en tid sedan, och vi har rättat till det den nu. Jag misstänker att din förpackning har något år på nacken? Men bra att det nya receptet fungerar i alla fall!

      Svara
  7. Köpte rårörsocker från er för någon dag sedan. Dock är det stora salt bitar i?! Står ej på förpackningen

    Svara
    • Hej Caroline! Oj, det lät inte bra! Vänligen kontakta oss på info@saltakvarn.se så att vi får reda ut det här. Vi är intresserade av batchnumret på förpackningen och du kan också få ersättning för ditt utlägg.

      Svara
  8. fråga? kan man raffinera socker till vit färg med bara vatten.
    Tvättar man då bara med vatten. Är detta vita socker 100% ekologiskt?

    Svara
    • Hej Anita! Vårt socker är varken raffinerat eller vitt. Det har en brun färg och det är 100 % ekologiskt. Om man kan raffinera med bara vatten kan jag inte svara på.

      Svara
  9. Skulle gärna veta vlika fördelar det är om jag väljer rårörsocker.
    Finns det forskning det går att ta del av
    Mvh

    Svara
    • Hej! Det finns aningens mer vitaminer och mineraler i rårörsocker än i vitt socker. Men det är försumbart om du jämför med annat du äter. Rårörsocker tycker jag att man väljer för smakens skull. Det innehåller mycket melass som ger sockret dess bruna färg och en smak av karamell. Någon forskning på rårörsocker har jag tyvärr inte. Vänligen, Jennifer

      Svara
  10. Tack för svar!
    Innebär detta att det finns kvar mineralämnen kvar i sockret, tillskillnad från vitt raffinerat socker som är helt och hållet tom energi?

    Svara
    • Det finns en del spårämnen och mineraler men det är i väldigt liten mängd.

      Svara
  11. Hej! Skulle man kunna få en närmare beskrivning av framställnings/tillverkningsprocessen?
    Kan man kalla det här sockret för oraffinerat?

    Svara
    • I korthet går tillverkningsprocessen av vårt rårörsocker till på följande sätt:
      1) Sockerrörssaften pressas mekaniskt ur de nyskördade sockerrören.
      2) Saften filtreras för att få bort orenheter.
      3) Saften reduceras sedan, med hjälp av värme från vattenånga, tills dess att den blir sirapstjock (det mesta vattnet i saften har då avdunstat).
      4) Sirapen kokas sedan under tryck tills dess att sockerkristaller bildas. Sockerkristallerna skiljs sedan från den återstående vätskan I en centrifug. Kristallerna från denna första kristallisering kallas för rårörsocker eller Demerara.
      Demerara är oraffinerat.

      Svara

Skriv en kommentar om Rårörsocker

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig