Vetekli är framställt av det tunna hölje som omger vetekornets kärna. Med vetekli förhöjer du enkelt fiberhalten i brödbak och matlagning. Blanda lite vetekli i bröddegen och brödet blir saftigare. Prova också att panera fisk och biffar i vetekli eller blanda lite i köttfärsen.
Gott att strö på fil, gröt och i müsli.

Vikt 475 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Sverige

Läs om våra svenska odlare

Produktspecifikation

Ingredienser

Ekologisk vetekli*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1250 kJ/290 kcal
Fett5,0 g
varav mättat0,8 g
varav enkelomättat0,8 g
varav fleromättat2,6 g
Kolhydrat30 g
varav sockerarter3,1 g
Fiber30 g
Protein17 g
Salt< 0,01 g
Vitamin B61,35 mg96 %*
Folsyra260 µg130 %*
Fosfor1100 mg157 %*
Magnesium480 mg128 %*
Järn11 mg79 %*
Zink7,3 mg73 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå VetekliSkriv en kommentar

  1. Jag brukar tillsätta ett par teskedar vetekli i diverse blötlagda gryn.
    Undrar således hur många timmar det tar innan eventuella patogener uppstår i rumstemperatur?

    Svara
    • Hej!
      För att vara på den säkra sidan så max 8 timmar i rumstemperatur. I kylskåp 24 timmar.

      Svara
  2. Hej! Jag undrar om det går att få bort oxalsyran ur kruskakli? Jag använder nämligen lite kli till overnight oats men för att få bort ett problem (fytinsyran) dyker det upp ett nytt om jag tillsätter vetekli som innehåller oxalsyra.. mvh

    Svara
    • Hej!
      Kan tänka mig att man kan reducera oxalsyran genom kokning men det hjälper ju inte i detta fallet.
      Du kan prova med lite krossat bovete om det blir tillräckligt mjukt.

      Svara
    • Tack för svaret! Ok så om jag kokar den reduceras oxalsyran men inte försvinner? Min Mamma har osteoporos och äter kalcium och D-vitamin. Både fytinsyra och oxalsyra påverkar ju upptaget av kalcium därför undrar jag om det är lika bra att skippa att äta gröt på havre eller går det ändå på något sätt, med blötläggning med kruskakli och kokning? Mvh Alex

      Svara
      • Jag tänker att om man blötlägger vetekli i mycket vatten, kokar och slår av vattnet, så kan man reducera oxalsyran i vetekliet men det hjälper ju inte alls i detta fallet, där du vill ha med vete/kruska-kliet för att bryta ner fytinsyran i havren.
        1. Du kan prova att lägga i blöt havren tillsammans med krossat bovete. Bovete har hög fytashalt och kan ersätta vetekliet.
        2. Du kan koka gröt på enbart bovetekross, korn, eller rågkross. Fytinsyran i korn och råg bryts lättare ner än den i havre.

  3. Har fytasen tillräckligt med tid att bryta ned havregrynets fytinsyra om man skippar blötläggning och kokar gröt direkt med havregryn och vetekli?

    Svara
    • Hej!
      Nej. Groningsprocessen måste initieras för att processen ska starta. 8-12 timmar är att föredra men 3 timmar är bättre än ingen blötläggning alls.

      Svara
  4. Så, för att optimera, hur mycket vetekli ska jag blanda i per dl havregrynsgröt? Och ska jag blötlägga i varmt vatten?

    Svara
      • Funderar på att använda vetekli tillsammans med havreflingor, yoghurt och bär (overnight oates). Har aldrig köpte vetekli förut. Måste veteklit värmas eller går det bra att lägga i blandningen kvällen innan?

      • Hej!
        Det går alldeles utmärkt att använda vetekli som det är. Vetekli hjälper dessutom till att göra mineralerna i havregrynen mer lättillgängliga för kroppen att ta upp om vetekli läggs i blöt tillsammans med havregrynen.

  5. Har fått veta att jag har brist på zink och äter mycket just havregrynsgröt. Undrar lite om blötläggning, groddning av säd och havregryn. Då man börjar läsa om detta ämne blir d alltmer komplicerat.

    Havre innehåller visst mycket fytinsyra och för att bryta ner denna måste man tillföra tex vetekli som innehåller fytas. Men om vetekliet är upphettat finns dåligt med fytas kvar, vilket kan vara fallet då man köper vetekli. Däremot ska ert vetekli inte vara upphettat – men finns tyvärr inte att få tag på i handeln – undrar därför om man kan beställa ert vetekli på nätet? Alternativt ska man kunna blanda i annan säd i havregrynen för att tillföra fytas – jag köpte ert Helt Korn – som är skalat – fungerar det som fytaskälla i havregryn?

    Nästa fråga; Nakenhavre är tydligen knepigt att få bort fytinsyran ur – ska den krossas innan blötläggning? Eller räcker det med att man groddar den – minskar/ försvinner fytinsyran vid groddning?

    Fråga tre; På vissa ställen man läser om blötläggning av säd är det tydligen viktigt att hälla bort blötläggningsvattnet innan kokning av gröt för att hälla bort fytinsyran – medans ni på Saltå menar att blötläggningsvattnet kan vara kvar. Varför så olika

    Svara
    • Jag ska försöka att svara på dina frågor i tur och ordning.

      Det stämmer – vår vetekli är inte upphettad. Jag skulle rekommendera att du kikar på Mathem eller Mat.se för att se om du kan beställa vår vetekli hos någon av dem. De beställer vetekli från oss. Vi har samarbetat med Kerstin Fredlund som har forskat kring fytas och fytinsyra och hon har kommit fram till att man kan kombinera vetekli (som innehåller mycket fytas) med havre. Då ”hjälper” fytasen i vetekliet till att bytta ned fytinsyran i havre.

      När man groddar frön (bönor, spannmål, nötter, …) startar fröet att gro. Fytinsyran börjar att bryta ned fytinsyran som ”håller fast” mineralerna. Detta gör fröet för att det ska kunna använda mineralerna i sin ”utveckling”.

      Jag tror att det står olika i våra olika recept för spannmål. På en del står det att man ska använda blötläggningsvattnet och på andra ska man hälla bort det. Jag tror det handlar om konsistens och smak. Om processen fungerar som den ska så bryts fytinsyran ned och då behöver man inte hälla bort vattnet för att bli av med den.
      Vissa frön, som bönor, innehåller andra ämnen som man gärna vill hälla bort.

      Svara
  6. Hej! Jag har börjat använda vetekli till att koka välling på och äter därför ca 1 dl vetekli per dag. Näringsvärdet i denna produkt verkar ju enastående bra tycker jag och innehåller även mineraler och vitaminer som jag vet att jag äter för lite av (magnesium, B6 osv). Eftersom jag aldrig hört talas om någon som äter vetekli eller hittar något när jag googlar om att t ex koka gröt eller välling på det så undrar jag om det finns något ”rekommenderat dagligt intag” av vetekli eller är det helt ok att äta på som man vill?

    Svara
    • Hej Mattias! Vi är inga näringsexperter på Saltå Kvarn, jag tycker att du ska vända dig till en dietist eller liknande med din fråga. Det är ju väldigt mycket fiber i vetekli och det låter mycket att äta en deciliter per dag tycker jag.

      Svara
  7. Hej
    Jag har förstått att värme kan användas för att underlätta avskiljningen av skaldelar vid valsning/malning samt för ökad hållbarhet.
    Har er vetekli utsatts för värme eller finns enzymet fyras bevarat så att det kan användas till nedbrytning av fytinsyra i exempelvis värmebehandlade havregryn?

    Svara
    • Hej Peter! Vete tappar sitt skal redan vid tröskningen på åkern. Vi hettar inte upp vetekli i vår kvarn. Just vetekli är bra att använda vid blötläggning av havregryn just för att det innehåller mycket fytas. (När vi maler till vetemjöl sker en väldigt liten värmeökning (en grad) så vårt mjöl kan kallas för ”kallmalet”. När vi valsar vete till flingor ångas först det hela vetet för att det ska gå att platta till det.)

      Svara
  8. Kan vetekli innehålla bekämpningsmedel, eftersom man har hört att bekämpningsmedel används i vete åkrar och sånt?? Jag tycker om vetekli men är samtidigt lite orolig. Tvättas vetekliet noga innan det når till konsumenten ??

    Svara
    • Hej Sedat! Det vetekli vi säljer är odlat helt utan bekämpningsmedel. Liksom alla våra andra produkter.

      Svara
  9. Hej
    Vetekli innehåller ju inget gluten vad jag har läst mig till.
    Men finns det risk att vetekli blir ”infekterat” av vetegluten vid framställningen.

    Svara
    • Hej Gullvi! Ja, det finns risk för det eftersom det processas i samma kvarn som vi också gör andra veteprodukter i.

      Svara
  10. Varför så stora förpackningar på sådant som inte kräver så stora mängder. Irriterad på att jag alltid måste slänga eftersom det ine håller sig hur länge som helst. Just nu idag, nästan en hel påse. Recept anger t ex 0,5 dl till knäckebröd osv.

    Svara
    • Hej Ulla! Vetekli säljs för det mesta i påsar runt 500 g. Vår packlinje är anpassad efter påsens storlek och därför väger Saltå Vetekli 475 g. Vetekli går ju att använda till mycket mer än bröd. Gott att ha i gröt, strö på fil och blanda i müsli. Det är också gott att panera i eller att blanda i lite i köttfärsen.

      Svara

Skriv en kommentar om Vetekli

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig