Vetemjöl special är ett siktat mjöl av vete som malts på soderkvarn, ett malverk som har valsar av sten. Mjölet har en hög utmalning, drygt tre fjärdedelar av vetekornet ingår. Det gör mjölet extra mustigt och aromrikt.
Vetemjöl special passar särskilt bra till olika sorters ljusa matbröd.
Vikt 2 kg
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Tillverkningsland Sverige
Läs mer om våra svenska odlare
- Ingredienser
Vetemjöl*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.- Näringsvärde per 100 g
Hej! Jag har lite frågor om mjöls bakningsegenskaper. Jag tror mig förstått att det inte räcker att titta på ett mjöls proteinhalt för att veta glutenhalt och jäsningsförmåga. På bakningssajter pratar man ofta om ’starkt/svagt’ gluten och om hur mycket protein det finns i mjöl. Vad är det bästa sättet att ange hur bra mjöl jäser? Det känns inte som om man kan läsa sig till ett mjöls bakningskvalité på påsar. Det tycker jag är konstigt! När man tittar på högjästa bröd bakade på amerikansk/kanadensiska mjöl typ Manitoba så nämns den höga proteinhalt mjölet har, typ14%, säger det något alls egentligen?
Det skulle vara suveränt att få det här lite förklarat 🙂 //Anders
Hej,
i tyska recept nämns ofta ”Weizenmehl Type 550” med ”äggvita” 11 g som i https://www.aurora-mehl.de/produkte/alle-mehle/weizenmehl-type-550. Är äggvita och protein i ert vetemjöl special samma sak?
Hls
/Jürgen
Hej Jürgen
Äggvita och protein är samma sak. Vi sa också äggvita tidigare i Sverige.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Vad har ert vetemjöl special för falltal och brödvolym.
Höstevete eller vårvete ? Vilka vetesorter ?
Hur många skråningar genomgår mjölet ?
Falltalet ligger runt 260-280.
Det är en blandning mellan höstvete och vårvete, just nu ca 70% höstvete.
Sorter just nu är Qvarna av vårvete och Stava av höstvete.
Mjölet genomgår ingen skråning, då vi siktar bort mjölet mellan varje passage men om du menar själva spannmålen så är det upp till åtta passager.
Hej. Är falltal på 260-280 högt eller lågt?
Tycker du att man ska tillföra enzymatisk kornmalt för att få en Levain att jäsa ordentligt?
Hej Mikael
Ett falltal på 260-280 är ganska högt.
Enligt våra bagare så behöves inte Kornmalt tillsättas för att förbättra jäsningen på ett Levainbröd.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Är detta mjöl stenmalet och obehandlat på exakt samma sätt som erat vanliga stenmalda vetemjöl? Det är bara vetesorten som ni använder som avgör skillnaden?
Hej!
Det är tillverkat på exakt samma vis som vårt övriga mjöl. Skillnaden mot vanligt vetemjöl är att proteinhalten är högre.
Hej! Jag hittar inte Vetemjöl special i någon affär där jag bor. Kan jag använda något annat av era mjölsorter istället för det, när jag bakar surdegsbröd?
Hej!
Vårt hushållsvetemjöl, i en gul påse, lämpar sig bra till mindre bröd och bullar men om du vill baka stora frasiga surdegsbröd så är det special som är bäst. Det har mer protein än vanligt vetemjöl och orkar jäsa upp stora degar.
Hejsan,
Jag är efter vetemjöl som är liknande
https://kolonial.no/produkter/36-mollerens-hvete-sammalt-fin/
vilket sort kan ni rekommendera?
Hej!
Sammalet mjöl är detsamma som fullkornsmjöl. Även i Sverige sa man tidigare sammalet mjöl. Grahamsmjöl är det du ska välja. Det är fullkornsmjöl av vete.
Hej! Kan man köpa Vete special i helkorn om man vill mala själv?
mvh
Anders S
Undrar jag med. Enda frågan utan svar!
Undrar även om man fortfarande får kontakta er bagmästare med frågor (det står under en gammal fråga längre ned)
Hej,
Vårt hela vete är mer höst vete än vårvete, så svaret blir dessvärre nej på om det går att köpa vetemjöl special i helkorn.
Skicka ett mejl till info@saltakvarn.se så hjälper jag dig att komma i kontakt med Manfred.
Kan man baka bullar och kaffebröd med vetemjöl special?
Ja, det går fint. Men vetemjöl special visar sina fördelar bäst när man bakar ljusa surdegsbröd. Mjölet har ett starkare gluten som hjälper degar att jäsa när vanlig jäst inte används.
Hej! Jag funderar också på om man måste beställa förpackningen om 10 kg till er butik i förväg, och i sådana fall hur lång tid i förväg?
Hej. Vetemjöl special finns för det mesta i butiken, men vill du vara helt säker så kan du såklart ringa några dagar innan:)
Hur långt i förväg behöver jag beställa 10 kg mjölsäck till butiken?
Hej!
Vilket mjöl bör jag använda om jag ska kalljäsa en sats med vetebullar?
Hej. Då är Vetemjöl special bra.
Hej
Har använt Saltå Vetemjöl länge och undrar vilken skillnad det är på Vetemjöl special, Vetemjöl och Ölandsvete (som jag är nyfiken på).
Sen undrar jag om tillsatsen av kornmälta (tror jag det heter). Det står inget om det på vetemjölet men jag har sett det på andra sorter och läst att det tillsätts en liten mängd i alla mjöler utom kornmjöl. Använder man samma mängd mjöl av alla tre, till matbrödsrecept?
Hej Kati! Vetemjöl special innehåller ett naturligt starkare gluten än vårt vanliga vetemjöl och lämpas sig därför väl om du vill baka surdegsbröd och inte använda jäst. Det hjälper brödet att jäsa upp bättre helt enkelt. Ölandsvete är en kultursort, ett mer ursprungligt vete. Det har lite snällare gluten och mer smak. Du använder samma mängd mjöl oavsett vilken sort du använder.
Om kornmalt har vi skrivit så här:
I alla Saltå Kvarns mjöl, utom kornmjöl, ingår en mycket, mycket liten andel mjöl av mältat korn. Mältat korn är helt korn som har fått börja gro. Mjöl av mältat korn är alltså helt korn som börjat gro och sedan malts till mjöl. Det är en helt naturlig ingrediens och ingen tillsats. Vi använder mältat korn som ingrediens för att mjölet ska få ett bra falltal. Det mältade hela kornet blandas med det hela vetet, rågen och dinkeln innan malningen. Sedan mals det mältade kornet tillsammans med vete-, råg- eller dinkelkärnan. Andelen mältat korn i det färdiga mjölet är mycket lågt, mellan 0,2 procent och 0,3 procent. Falltal är en av de viktigaste parametrarna för ett mjöl. Det påverkar hur bra det går att baka på mjölet. Om falltalet är för högt kan det ge torrt inkråm på brödet och låga bröd. Man kan också beskriva att falltalet är ett mått på mjölets groningsgrad. Genom att tillsätta mältat korn sänker man mjölets falltal.
Hej,
Många italienska bakrecept anger rekommenderad mjölstyrka i W-värde, ett mått på degens styrka, vilket i en del länder är ett vanligt sätt att klacificera mjöl.
Kan ni svara på vilket W-värde Saltå Kvarns Vetemjöl Special har?
Hej Axel! Vi gör inte den här mätningen, vi gör andra prover på vårt mjöl. Men om vi skulle gissa tror vi att vårt mjöl skulle få ett värde över 250. http://www.theartisan.net/flour_criteria_judging.htm
Hej, jag älskar baka surdeg bröd! Och jag undrar är ert Vetemjöl Special gjort av höst- eller vårvete elelr båda? Och var kan man köpa större paket t.e. 5kg?
Vänliga hälsningar
Hej! Vad roligt att höra att du gillar att baka surdegsbröd, det gör vi med! 🙂 I Vetemjöl Special är det mer vårvete än höstvete eftersom det ger ett mjöl med starkare gluten. Vi säljer mjölet i säckar om 10 och 30 kg till bagerier. Dessa finns också att beställa i vår butik i Järna.
Hej! Jag vill baka en kaka. Som vetemjöl behöva ta?
Hej Oleksandra! Vetemjöl special är främst tänkt för ljusa surdegsbröd. Men det funkar också jättebra att baka kaka på. Du tar samma mängd som vanligt vetemjöl.
Hej, var ifrån kommer Tiamin och Fosfor? förekommer de naturligt i Saltå vetemjöl special?
Hej Rebeca! Ja, det förekommer naturligt i spannmålet, vi har inte tillsatt någonting. 🙂
Hej. Jag har använt flera olika av era mjölksorter, och varit nöjd. De två senaste gångerna har jag dock blivit mycket besviken när jag köpt vetemjöl special. Det har då funnits skadedjur i påsarna. Senast idag bad jag en butiksanställd öppna påsen i affären och då såg vi en mörk ”mask”
Mvh Christina
Åh, det var tråkigt att höra Christina! Kontakta oss på info@saltakvarn.se så hjälper vi dig där.
hej,
Innehåller ert vetemjöl special och vanligt vetemjöl askorbinsyra? Jag har förstått att det är väldigt vanligt för att få mjölet att mogna fortare. Det är viktigt för mig att veta då jag misstänker allergi mot syntetisk askorbinsyra. (och även citronsyra).
Hälsningar,
Emma
Hej Emma! Det gör det inte. Vårt mjöl är helt fritt från tillsatser.
Hej. detta finns inte med i icas ordinarie sortiment tydligen men vårt lilla Icanära vill ändå ta in det … finns nån artikelkod eller dyl som jag kan ge dem för att få dem att beställa centralt 🙂
Hej Ulrika! Det stämmer, vetemjöl special finns bara hos Coop. Om din Ica-butik är direktkund hos oss så kan de beställa produkten, den har artikelnummer 7011 på Saltå Kvarn. Hoppas att det funkar! 🙂
Hej! Jag undrar hur ert mjöl kan ha en så lång hållbarhet om det inte finns några tillsatser i det, som t ex konserveringsämne? Eller finns det ”dolda” tillsatser som inte deklareras?
Hej Tove! Vi bakar med surdeg och långa jästider. Det ger bröd av hög kvalitet och dessutom lång hållbarhet. Några dolda tillsatser har vi aldrig.
Frågan gällde mjöl, inte bröd?
Ok. Nej, vi har inga tillsatser i vårt mjöl heller. Det är tillåtet att ha kemisk askorbinsyra (C-vitamin) även i ekologiskt mjöl. Men det tillsätter inte vi. Ett års hållbarhet är ganska vanligt för mjöl generellt.
Toves fråga gällde mjöl.. 🙂
Tack Peter! 🙂
vilket ursprung har mjölet nu?
Hej Eva! Vetet kommer från svenska odlare.
Hej,
Finns det någon mjölanalys ? Jag skulle vilja veta om askprozenten till exempel.
Tack !
Hej Quentin! Det finns det. Här är några resultat:
Kemisk analys (riktvärden)
Protein (i ts) 11 – 12 %
Askhalt 0,6 – 0,7 %
Falltal 240 – 300
Varför är det så svårt att få vår lokala ICA -handlare att ta hem ert vetemjöl special?
Åhus bo
Hej Niclas! Det kan vara för att Vetemjöl special inte finns listat centralt hos Ica, alltså kan butiken inte beställa hem det om de inte handlar direkt från oss. Men på Coop och Citygross finns det med i sortimentet, så prova hos dem istället om du har möjlighet.
Hej! Detta är mitt favoritmjöl bland ekologiska vetemjöl special. Men det har varit svårt att få tag på under de senaste månaderna, och nu verkar det vara helt slut i de butiker i Kungsbacka jag brukar handla i. Vad kommer sig detta?
Hej Johan! Kul att du gillar vårt vetemjöl special! Coop och Citygross har denna produkt i sitt sortiment, så du borde kunna hitta den i någon av de butikerna. Alternativt att de kan ta hem mjölet om du frågar efter det. Lycka till!
Hejsan jag har precis blivit frälst i surdegar och bakning. Undrar om det går att beställa ert mjöl för jag bor nämligen i Bollnäs hittar inte bra mjöl någonstans här ”/
Hej Kim! Vad roligt att du har börjat baka med surdeg! Vårt vetemjöl special finns i sortimentet hos både Coop och City gross. Om de inte har produkten i butiken så kan de beställa hem den. Lycka till!
Hej!
Jag undrar om ni använder E300 askorbinsyra i era mjöl. Pga sjukdom får jag inte ha denna tillsatser och som fransyska kan jag inte tänka mig ett liv utan bröd.
Tack!
oops, såg att ni redan svarat på frågan, vad glad jag blev!
Ja, vad bra att hittade svar på din fråga när jag var långsam! Vårt mjöl innehåller inga tillsatser alls. Detta är ganska unikt, då till exempel askorbinsyra är en godkänd tillsats även i ekologiskt mjöl. Vänligen / Jennifer
Hej!
Jag undrar om det är någon skillnad i hur en bröddeg ska hanteras när man använder ert stenmalda vetemjöl special jämfört med ett industribakmjöl med högre proteinhalt? Ska degen bearbetas lika lång tid? Eftersom jag har hört att stenmalt mjöl kan suga upp mer vätska kanske man behöver tillsätta lite mer degvätska än vad som står i recepten? Jag har haft lite svårt att få samma elasticitet i degen och samma luftighet i bröden ett par gånger, och jag misstänker att jag har överarbetat degen genom att alltför slaviskt följa tidsangivelserna i min receptbok.
Jag tycker mycket om era produkter, för övrigt.
Bästa hälsningar
Urban
Hej Urban!
En stor skillnad på vårt mjöl mot övrigt mjöl på marknaden är att det är helt utan tillsatser. Askorbinsyra (kemiskt framställd C-vitamin) är en vanlig tillsats även i ekologiskt mjöl. Det fungerar som ett bakhjälpmedel som gör att degen jäser bättre och också går att knåda hårt och länge. Med vårt mjöl ska du vara lite mer försiktig och du behöver inte knåda lika länge. Att sätta en surdeg eller en fördeg är en fördel, då det ger bättre volym och saftigare bröd. Våra bagare brukar tillsätta nyponskalsmjöl till sina degar, det fyller samma funktion som askorbinsyran.
När det gäller vattenupptagningsförmåga så finns det de som säger att ekologiskt tillsatsfritt mjöl tar upp mer vatten. Men vår kvarnmästare menar att det kan variera mellan olika batcher. Vår bagarmästare Manfred Enoksson hälsar att du är välkommen att ringa till honom om du vill ha mer hjälp med din bakning. Du når honom på 076 8986096. Vänligen/Jennifer
Jeg har lige bagt brød med jeres Vetemjøl Special. Jeg er virkeligt imponeret, brødet smager pragtfuldt, det er let og luftigt og jeg kan smage næringsstofferne i melet i modsætning til andre lignende produkter. Spørgsmål: Foran skriver I økologisk, bagpå står der biodynamisk. Hvorfor? Jeg kan ikke tro det er det samme i Sverige. I DK er der andre strengere krav til biodynamisk. Melet er sundere når det er biodynamisk dyrket.
Tak for et godt produkt, Gitte
Hej Gitte! Vad roligt att du gillar vårt Vetemjöl special. Tidigare var alla våra kvarnprodukter biodynamiska. Vi har av olika anledningar valt att ta bort Demetermärket från förpackningarna, men det är fortfarande samma mjöl i påsen! Vänligen, Jennifer
Hej.
Jag undrar om ni tänkt igenom vad ni menar med ”högre proteinkvalitet”, d.v.s. om ni menar någonting annat än ”högre proteininnehåll”.
Vänliga hälsningar Calle
Hej! Vetemjöl special innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl och det är också styvare och mer tåligt./Jennifer