Vi har bestämt oss för att förändra världen. Därför går vi alltid ett steg längre för att skapa ekologiska produkter med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan. Dessutom belönar vi de odlare som driver ett hållbart jordbruk. Resultatet hittar du bland annat i receptet på pannkakor nedan, som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång!


Amerikanska fullkornspannkakor

Ölandsvetemjöl fullkorn och Kornmjöl utgör grunden i de här pannkakorna som bäst avnjuts varma med en klick smör och lönnsirap. Fullkorn bidrar till extra näringsämnen och fiber och vår nyhet Ölandsvetemjöl bidrar till ökad mångfald bland vetesorterna och ger även pannkakan en nötaktig smak. Njut med gott samvete!
Recept Amerikanska fullkornspannkakor

Ännu fler goda recept på pannkakor som både gör gott och smakar gott hittar du här: Pannkakor

 


Mjöl med gott samvete

Saltå Kvarn vill inte bara minimera matens miljöpåverkan – vi vill bidra till en positiv effekt på miljön. Därför har vi tillsammans med våra svenska ekologiska odlare tagit fram en verktygslåda med 155 miljöförbättrande åtgärder för att göra de ekologiska kretsloppsgårdarna ännu bättre. Ju fler insatser odlaren gör på sin gård desto mer betalar vi per kilo spannmål.

Läs mer om hur vi samarbetar med våra svenska ekologiska spannmålsodlare här: Bondens verktygslåda för en bättre värld

På Saltå Kvarn i Järna rensas, torkas och sorteras spannmålen innan den mals till mjöl. Vi maler vårt mjöl på soderkvarn. Det är ett malverk med vertikala valsar av sten. Det fina med soderkvarnen är att den kallmaler mjölet. Det sker ingen som helst temperaturstegring vid malningen, vilket gör att mjölet behåller viktiga smak- och näringsämnen. Vi maler både siktat mjöl och fullkornsmjöl på soderkvarnen som har över 90 år på nacken. Trots sin ålder så är det kvarnens stolthet!

Vi värnar om råvarornas naturliga kvalitet och använder inga tillsatser och eftersträvar en varsam förädling som bibehåller råvarornas smak och innehåll. Så du kan vara trygg med att det bara är rent mjöl i påsen!

 

Se alla våra mjölsorter här: MJÖL