En härligt salt ostkaka som får en mild fin smak av ädelost. Tillsammans med fikon och mandel passar den utmärkt som tilltugg men kan också serveras som ett roligt inslag på ostbrickan.
- Ingredienser
Smör 50 g Fruktbröd 200 g Kanel 1/2 msk Ägg 2 st Philadelphiaost 200 g Ädelost 140 g Balsamico 1 dl Honung 1 tsk Kanel 1 krm Fikon 5 st Rosta mandel 1/2 dl Salt - Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader och klä en smal brödform (ca 10 x 25 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret och skär brödet i småbitar. Blanda brödet med kanel och det smälta smöret och tryck sedan ut smeten i brödformen. Baka i ugnen i 10 min.
Rör ihop ägg och färskost till en slät smet i en bunke. Riv ädelosten fint och blanda ner den. Smaka av med salt.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fördela ostsmeten över brödet och baka i 45 minuter eller tills ostkakan har höjts sig lite och känns fast i mitten.
Dela fikonen i fyra delar. Koka upp balsamvinäger, honung och kanel. Lägg i fikonen och låt koka 7-10 minuter, ta av från värmen.
Servera ostkakan tillsammans med de kokta fikonen, toppa med rostad mandel.
Ingredienser | |
Smör | 50 g |
Fruktbröd | 200 g |
Kanel | 1/2 msk |
Ägg | 2 st |
Philadelphiaost | 200 g |
Ädelost | 140 g |
Balsamico | 1 dl |
Honung | 1 tsk |
Kanel | 1 krm |
Fikon | 5 st |
Rosta mandel | 1/2 dl |
Salt |
Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader och klä en smal brödform (ca 10 x 25 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret och skär brödet i småbitar. Blanda brödet med kanel och det smälta smöret och tryck sedan ut smeten i brödformen. Baka i ugnen i 10 min.
Rör ihop ägg och färskost till en slät smet i en bunke. Riv ädelosten fint och blanda ner den. Smaka av med salt.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fördela ostsmeten över brödet och baka i 45 minuter eller tills ostkakan har höjts sig lite och känns fast i mitten.
Dela fikonen i fyra delar. Koka upp balsamvinäger, honung och kanel. Lägg i fikonen och låt koka 7-10 minuter, ta av från värmen.
Servera ostkakan tillsammans med de kokta fikonen, toppa med rostad mandel.
1. Hm… Vad menas med fruktbröd?
2. Någon som testat denna och kan kommentera? Vad användes för ”fruktbröd” t.ex.?
Hej Annika! Våra bagare gör ett fantastiskt gott fruktbröd och det är det som vi har använt i det här receptet. Men om man inte kan få tag på det så går det bra med ett annat fruktbröd, alltså ett bröd med torkad frukt i.