En härligt salt ostkaka som får en mild fin smak av ädelost. Tillsammans med fikon och mandel passar den utmärkt som tilltugg men kan också serveras som ett roligt inslag på ostbrickan.

Ingredienser
Smör50 g
Fruktbröd200 g
Kanel1/2 msk
Ägg2 st
Philadelphiaost200 g
Ädelost140 g
Balsamico1 dl
Honung1 tsk
Kanel1 krm
Fikon5 st
Rosta mandel1/2 dl
Salt
Så gör du

Sätt ugnen på 175 grader och klä en smal brödform (ca 10 x 25 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret och skär brödet i småbitar. Blanda brödet med kanel och det smälta smöret och tryck sedan ut smeten i brödformen. Baka i ugnen i 10 min.

Rör ihop ägg och färskost till en slät smet i en bunke.  Riv ädelosten fint och blanda ner den.  Smaka av med salt.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fördela ostsmeten över brödet och baka i 45 minuter eller tills ostkakan har höjts sig lite och känns fast i mitten.

Dela fikonen i fyra delar. Koka upp balsamvinäger, honung och kanel. Lägg i fikonen och låt koka 7-10 minuter, ta av från värmen.

Servera ostkakan tillsammans med de kokta fikonen, toppa med rostad mandel.

Ingredienser

 
Smör50 g
Fruktbröd200 g
Kanel1/2 msk
Ägg2 st
Philadelphiaost200 g
Ädelost140 g
Balsamico1 dl
Honung1 tsk
Kanel1 krm
Fikon5 st
Rosta mandel1/2 dl
Salt

Så gör du

Sätt ugnen på 175 grader och klä en smal brödform (ca 10 x 25 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret och skär brödet i småbitar. Blanda brödet med kanel och det smälta smöret och tryck sedan ut smeten i brödformen. Baka i ugnen i 10 min.

Rör ihop ägg och färskost till en slät smet i en bunke.  Riv ädelosten fint och blanda ner den.  Smaka av med salt.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fördela ostsmeten över brödet och baka i 45 minuter eller tills ostkakan har höjts sig lite och känns fast i mitten.

Dela fikonen i fyra delar. Koka upp balsamvinäger, honung och kanel. Lägg i fikonen och låt koka 7-10 minuter, ta av från värmen.

Servera ostkakan tillsammans med de kokta fikonen, toppa med rostad mandel.

Utskriven 2019-07-17 från: http://www.saltakvarn.se/recept/adelostkaka-med-fikon-i-balsamvinager/

  1. 1. Hm… Vad menas med fruktbröd?
    2. Någon som testat denna och kan kommentera? Vad användes för ”fruktbröd” t.ex.?

    Svara
    • Hej Annika! Våra bagare gör ett fantastiskt gott fruktbröd och det är det som vi har använt i det här receptet. Men om man inte kan få tag på det så går det bra med ett annat fruktbröd, alltså ett bröd med torkad frukt i.

      Svara

Skriv en kommentar om Ädelostkaka med fikon i balsamvinäger

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig