4 portioner

En underbart krämig soppa som får en skön skjuts av ädelosten. Rostad hasselnöt bidrar till gott tuggmotstånd.

Ingredienser
Stora vita bönor2 dl
Olivolja Classico1 msk
Gul lök2 st
Grönsaksbuljong1 tärning
Vatten 8 dl
Hasselnötter
Ädelost250 g
Grädde3 dl
Salten nypa
Färsk persilja1 knippe
Så gör du

Skölj bönorna och blötlägg dem i 3 dl vatten i 8-10 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i ca 1 timme under lock. Ta 1 del bönor och 3 delar vatten. Häll av vattnet. (Det går också bra att använda färdigkokta bönor i det här receptet. Dessa behöver bara sköljas. Du behöver två burkar.)

Hetta upp en kastrull med olivolja. Hacka gul lök grovt och fräs i olja tillsammans med buljongtärning tills löken är glansig. Häll ner bönorna och låt fräsa i någon minut. Slå sedan över vattnet och låt soppan koka med lock i 25 minuter.

Rosta under tiden hasselnötterna i en torr het stekpanna. När de börjar få lite färg och doftar gott, lägg dem i kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna grovt.

Mixa soppan slät. Skär ädelosten i bitar (men spara ca 50 gram till topping) och rör ner dem i soppan tillsammans med grädde. Låt puttra tills osten smält ner helt. Smaka av med salt. Servera tillsammans med hasselnötterna, ädelostsmul och lite hackad persilja.

Ingredienser

 
Stora vita bönor2 dl
Olivolja Classico1 msk
Gul lök2 st
Grönsaksbuljong1 tärning
Vatten 8 dl
Hasselnötter
Ädelost250 g
Grädde3 dl
Salten nypa
Färsk persilja1 knippe

Så gör du

Skölj bönorna och blötlägg dem i 3 dl vatten i 8-10 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i ca 1 timme under lock. Ta 1 del bönor och 3 delar vatten. Häll av vattnet. (Det går också bra att använda färdigkokta bönor i det här receptet. Dessa behöver bara sköljas. Du behöver två burkar.)

Hetta upp en kastrull med olivolja. Hacka gul lök grovt och fräs i olja tillsammans med buljongtärning tills löken är glansig. Häll ner bönorna och låt fräsa i någon minut. Slå sedan över vattnet och låt soppan koka med lock i 25 minuter.

Rosta under tiden hasselnötterna i en torr het stekpanna. När de börjar få lite färg och doftar gott, lägg dem i kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna grovt.

Mixa soppan slät. Skär ädelosten i bitar (men spara ca 50 gram till topping) och rör ner dem i soppan tillsammans med grädde. Låt puttra tills osten smält ner helt. Smaka av med salt. Servera tillsammans med hasselnötterna, ädelostsmul och lite hackad persilja.

Utskriven 2019-12-13 från: http://www.saltakvarn.se/recept/adelostsoppa-med-stora-vita-bonor-och-rostade-hasselnotter/

    • Hej Sparris! Nej, då behöver soppan bara koka i några minuter så att bönorna blir varma. Men smakerna intensifieras mer om soppan får koka lite längre.

      Svara

Skriv en kommentar om Ädelostsoppa med stora vita bönor och rostade hasselnötter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig