Babka är en söt bulle av vetedeg med judiskt ursprung som kavlas ut och fylls med goda grejer och sedan snurras i ett flätat mönster. Här har vi fyllt den med äpplen, smör, kardemumma och mandelmassa. Smakar som en mix av äppelkaka, semla och lussebulle. Mums.

Ingredienser
Degen
Vetemjöl8 dl
Mjölk1,5 dl
Strösocker4 msk
Jäst, färsk15 g
Smör, rumsvarmt125 g
Ägg, rumsvarma2 st
Salt0,5 tsk
.
Fyllning
Smör, rumsvarmt100 g
Mandlar0,5 dl
Mandelmassa, riven150 g
Äpplen1,5 st
Strösocker4 msk
Kardemumma1 msk
.
Sockerlag
Strösocker0,75 dl
Vatten0,5 dl
Så gör du

Deg
Värm mjölken och sockret tills det är fingervarmt, 37 grader. Ta från värmen och häll i en stor bunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner salt, ägg, smör och mata degen med mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter tills den är elastisk och glansig. Låt jäsa minst 10 timmar, gärna över natten.

Riv mandelmassan och dela äpplena i små tärningar. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 40 cm och cirka 0,5 cm tjock. Bre/strö över smöret, den rivna mandelmassan, kardemumman, sockret och äpplena. Rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt. Dela rullen längsmed i 2 delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna. Lyft försiktigt över flätan i en avlång brödform och låt jäsa ytterligare 1h.

Sockerlag
Koka socker med vatten till sockrets löses upp. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 C. Hacka mandlarna och strö dem över flätan innan den går in i ugnen.

Grädda Babkan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, testa så den är genomgräddad med en sticka. Börjar den få för mycket färg i ugnen lägg över ett bakplåtspapper. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut och låt svalna 5 minuter i formen, sedan på ett bakgaller.

Ingredienser

 
Degen
Vetemjöl8 dl
Mjölk1,5 dl
Strösocker4 msk
Jäst, färsk15 g
Smör, rumsvarmt125 g
Ägg, rumsvarma2 st
Salt0,5 tsk
.
Fyllning
Smör, rumsvarmt100 g
Mandlar0,5 dl
Mandelmassa, riven150 g
Äpplen1,5 st
Strösocker4 msk
Kardemumma1 msk
.
Sockerlag
Strösocker0,75 dl
Vatten0,5 dl

Så gör du

Deg
Värm mjölken och sockret tills det är fingervarmt, 37 grader. Ta från värmen och häll i en stor bunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner salt, ägg, smör och mata degen med mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter tills den är elastisk och glansig. Låt jäsa minst 10 timmar, gärna över natten.

Riv mandelmassan och dela äpplena i små tärningar. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 40 cm och cirka 0,5 cm tjock. Bre/strö över smöret, den rivna mandelmassan, kardemumman, sockret och äpplena. Rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt. Dela rullen längsmed i 2 delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna. Lyft försiktigt över flätan i en avlång brödform och låt jäsa ytterligare 1h.

Sockerlag
Koka socker med vatten till sockrets löses upp. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 C. Hacka mandlarna och strö dem över flätan innan den går in i ugnen.

Grädda Babkan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, testa så den är genomgräddad med en sticka. Börjar den få för mycket färg i ugnen lägg över ett bakplåtspapper. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut och låt svalna 5 minuter i formen, sedan på ett bakgaller.

Utskriven 2021-10-16 från: http://www.saltakvarn.se/recept/appelbabka/

Skriv en kommentar om Äppelbabka

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig