2 bröd
Här är ett härligt recept från vår bagarmästare Manfred. Ett bröd med äpple, mandel, hallon och kanel. Perfekt att baka till hösten när det är dags att ta in alla äpplen.
Till det här receptet behöver du en surdegsstart.
- Ingredienser
Surdeg 200 g Dinkelmjöl siktat 500 g Ölandsvete siktat 300 g Rågmjöl 100 g Salt 20 g Kanel 20 g Hallon - Färska eller frysta som är upptinade 100 g Äpplen tärnade 3 st Mandel 100 g Vatten 6,5-7,5 dl - Så gör du
Dag 1.
Ta ut din surdegsstart ur kylen och mata den med mjöl och vatten så att du har 3 gånger så mycket.100 gram surdegstsart ska alltså bli ska blir 300 gram. Är starten av råg ska den ha en grötig konsistens. Är den av vete ska den vara medelfast och trådig.
Efter 4-6 timmar ska den ha ökat i volym, vara fluffig och mild i smaken.1. Blanda surdegen med siktat dinkelmjöl, siktat ölandsvete och rågmjöl.
2. Tillsätt salt, kanel, hallon, äpple och mandel i slutet av blandningen.
3. Tillsätt vatten. Vattenmängden kan variera beroende på mjölkvalitén. Degen ska vara medelfast och elastisk efter ca 10 min knådning i maskinen.
4.Låt degen vila i 3 timmar och vika den 2 gånger under tiden.
5. När den har ökat med 50 % i volym, dela den och gör 2 avlånga bröd.
6. Lägg dem i en mjölad korg med skarven uppåt. Låt jäsa 30 minuter och ställ i kylen över natten.Dag 2.
1. Värm ugnen till 250 grader, helst med en baksten i. Ställ även gärna en skål med stenar i botten.
2. När den blivit varm lägg degen på en spade, snitta ett djupt snitt på sidan av brödet och lägg en tunn skiva äpple ovanpå brödet.
3. Sätt in brödet i ugnen och häll lite vatten i skålen med stenarna.
4. Sänk värmen efter 5 min till ca 170-200 grader (beroende på din ugn) och grädda brödet i ytterligare 40 minuter.
Ingredienser | |
Surdeg | 200 g |
Dinkelmjöl siktat | 500 g |
Ölandsvete siktat | 300 g |
Rågmjöl | 100 g |
Salt | 20 g |
Kanel | 20 g |
Hallon - Färska eller frysta som är upptinade | 100 g |
Äpplen tärnade | 3 st |
Mandel | 100 g |
Vatten | 6,5-7,5 dl |
Så gör du
Dag 1.
Ta ut din surdegsstart ur kylen och mata den med mjöl och vatten så att du har 3 gånger så mycket.100 gram surdegstsart ska alltså bli ska blir 300 gram. Är starten av råg ska den ha en grötig konsistens. Är den av vete ska den vara medelfast och trådig.
Efter 4-6 timmar ska den ha ökat i volym, vara fluffig och mild i smaken.
1. Blanda surdegen med siktat dinkelmjöl, siktat ölandsvete och rågmjöl.
2. Tillsätt salt, kanel, hallon, äpple och mandel i slutet av blandningen.
3. Tillsätt vatten. Vattenmängden kan variera beroende på mjölkvalitén. Degen ska vara medelfast och elastisk efter ca 10 min knådning i maskinen.
4.Låt degen vila i 3 timmar och vika den 2 gånger under tiden.
5. När den har ökat med 50 % i volym, dela den och gör 2 avlånga bröd.
6. Lägg dem i en mjölad korg med skarven uppåt. Låt jäsa 30 minuter och ställ i kylen över natten.
Dag 2.
1. Värm ugnen till 250 grader, helst med en baksten i. Ställ även gärna en skål med stenar i botten.
2. När den blivit varm lägg degen på en spade, snitta ett djupt snitt på sidan av brödet och lägg en tunn skiva äpple ovanpå brödet.
3. Sätt in brödet i ugnen och häll lite vatten i skålen med stenarna.
4. Sänk värmen efter 5 min till ca 170-200 grader (beroende på din ugn) och grädda brödet i ytterligare 40 minuter.