Detta är vår tolkning på Arepas, en sydamrikans pannkaka som kan ätas med tex skivad avokado, gräddfil, tomatsalsa och surkål. Smarriga till frukost, brunch och lunch!

Ingredienser
Polenta2 dl
Kidneybönor, kokta1 dl
Riven ost1 dl
Mjölk2 dl
Salt0,5 tsk
Så gör du

Blanda polenta, bönor, ost, mjölk och salt i en skål. Värm en stekpanna med lite olja och klicka i ca 1/2 dl smet. Stek några minuter tills undersidan får en gyllene ton, vänd på arepan och stek klart på andra sidan.

 

 

Ingredienser

 
Polenta2 dl
Kidneybönor, kokta1 dl
Riven ost1 dl
Mjölk2 dl
Salt0,5 tsk

Så gör du

Blanda polenta, bönor, ost, mjölk och salt i en skål. Värm en stekpanna med lite olja och klicka i ca 1/2 dl smet. Stek några minuter tills undersidan får en gyllene ton, vänd på arepan och stek klart på andra sidan.

 

 

Utskriven 2022-07-02 från: http://www.saltakvarn.se/recept/arepas/

 1. Tycker nog Caisa tog i för mycket, det låter som hon skäller på en dum hund. Men på filmen är det ju inte en pannkaka, utan en biff, kommer nog att pröva men med rödlök och persilja, verkar gott.

  Svara
 2. Det var det dummaste jag någonsin läst och sett. Detta är INTE arepas utan nån hittepåvariant av något svenskt påkommet. Pinsamt försök Saltåkvarn. Dessuotom är det en skymf att kalla detta pannkakor. Har ni inte bättre fantasi? Jisses.
  Ta en titt på riktigt arepamjöl som tex Doñarepa och härma dem om det är så att ni verkligen vill skapa ett mjöl värt brödet. Kalla detta hellre pinnbröd än pannkaka – för det är mindre förvirrande för konsumenten än att tänka den efterättsliknande tingest en pannkaka är.
  Vattnet ska dessutom inte koka eller vara varmare än fingervarmt för då dödar man mjölet. Polenta ska aldrig användas till arepa för det första och för det andra ska man inte ha kokhett vatten till polenta heller, fast det är en annan diskussion.
  Detta inlägg och förslag om “arepas” förvirrar konsumenter och är rakt av en falsk marknadsföring utan belägg. Dessutom är det helt fel upplägg som påstås med att det äts med surkål och gräddfil. Surkål finns i Chile och kommer från tyskarna som gömde sig där efter andra världskriget. I Chile finns inte arepas.
  Gräddfil kan möjligtvis finnas i Mexiko då USA ligger nära men inte ens de äter gräddfil (eller sour cream). Det finns inte en kotte mellan Mexiko till Chile som skulle äta gräddfil. För det finns inte där förutom till försäljning till utlänningar som vill ha sour cream, eftersom de är vana vid det. Traditionellt sett så äts en arepa, gjord på finmald och förkokt majsmjöl, helt utan något och till en kopp kaffe som frukost. Det går att äta senare på dagen men är inte lika vanligt som till frukost. Arepa är ett tillbehör; ett komplement till kaffet, frukostsoppan eller ägget och avnjuts bäst nystekt.
  Ni behöver göra bättre research och bättre produkt.

  Svara
  • Tack för dina synpunkter! Vi gjorde arepas på vårt sätt och på vår polenta. Vi tycker att de är goda och ville gärna dela med oss av dem.

   Svara
   • Jennifer! don’t call it arepas if you did it in your way! because it is not the same. Little respect for the history and tradition should be shown. Call it something else. You obviously irritate people with the nonchallant attitude you show for something with so much tradition behind it.

   • Hej
    Tack för din iakttagelse och för dina synpunkter.
    Vi har med detta recept avsikten att sprida matlagarglädje och inspiration, samt belysa det fantastiska livsmedlet Polenta.
    Säkerligen finns det oändligt många varianter av pannkakor baserat på Polenta och andra sorters Majs-produkter.
    Det vi presenterar här på vår hemsida, är endast en ödmjuk tolkning av Arepas.
    Vi hoppas att många blir nyfikna och sugna på att testa på något nytt och låter skaparlusten spira!
    Med vänlig hälsning/Eleonor

 3. Svårhanterlig smet även efter vila. Binds inte ihop riktigt. Andra areparecept listar förkokt polenta-mjöl. Kanske är något.

  Svara
  • Hm, jag tror jag förstår hur du menar. Jag har själv gjort receptet flera gånger och då har det funkat bra. Det är ju inte som att steka pannkakor riktigt, man får liksom skyffla ihop smeten lite med stekspaden under tiden den stelnar. Vi har gjort en liten film på detta, kolla om du vill. 🙂 https://youtu.be/_aQOv0K-Xxk

   Svara
  • Hej Jessica! Du behöver inte koka polentan, men du kan gärna låta smeten stå och dra en stund innan du steker dem. Och i stekpannan tycker jag att man får “samla ihop” pannkakorna lite när dem steker på första sidan.

   Svara

Skriv en kommentar om Arepas

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig