1 bröd

Babka är ett vetebröd med ljuvlig chokadfyllning. Degen kavlas ut och chokladfyllningen breds på. Sedan rullar man brödet, skär det på mitten och flätar det så att de fina lagren av choklad och vetedeg syns. Fint till kaffet eller eftermiddagsteet.

Ingredienser
DEG:
Mjölk1,75 dl
Rårörsocker2 msk
Torrjäst1,5 tsk
Vaniljsocker1 tsk
Olivolja Classico1 msk
Vetemjöl special250 g
Salt0,5 tsk
Smör, rumstempererat50 g
.
FYLLNING:
Smör50 g
Socker3 msk
Kakao3 msk
Mörk choklad, 70 %50 g
.
SIRAP:
Rårörsocker3 msk
Vatten3 msk
Så gör du

Värm mjölken tills den blir lite varmare än rumstempererad, slå upp den i en degbunke. Tillsätt socker, jäst, vaniljsocker, olivolja mjöl, salt och smör och blanda ihop till en deg. Knåda för hand tills degen blir elastisk ca 8-10 minuter. Degen ska vara slät på ytan men ha en tydlig stuns. Om du tar upp en liten bit deg och drar i den ska den kännas lite som en gummisnodd. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.

Gör under tiden fyllning; smält smör, socker, kakao och choklad försiktigt tills det blir en slät massa. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.

Ta fram den formen som du tänkte baka brödet i (gärna en brödform av det lite kortare slaget). Kavla ut degen till en rektangel där kortsidorna är lika långa som brödformen. Bred på chokladfyllningen och rulla ihop degen från ena kortsidan. Ställ in degen i frysen i 10-15 minuter.

Ta sedan fram degrullen och dela den på längden i två delar. ”Fläta ihop” längderna med insidan utåt så att det blir fint mönstrat. Vik in kanterna. Lägg ett bakplåtspapper i brödformen och lägg degflätan i pappret. Täck över med en handduk och ställ in i kylskåpet i ca 8 timmar.

Värm ugnen till 180 grader och grädda babkan i nedre delen av ugnen tills den blir gyllenbrun. Det tar ca 30-40 minuter.

Koka ihop socker och vatten tills sockret smälter till en sirap. Häll detta över kakan direkt när den kommer ut från ugnen. Låt kakan svalna innan du skär i den.

 

 

Ingredienser

 
DEG:
Mjölk1,75 dl
Rårörsocker2 msk
Torrjäst1,5 tsk
Vaniljsocker1 tsk
Olivolja Classico1 msk
Vetemjöl special250 g
Salt0,5 tsk
Smör, rumstempererat50 g
.
FYLLNING:
Smör50 g
Socker3 msk
Kakao3 msk
Mörk choklad, 70 %50 g
.
SIRAP:
Rårörsocker3 msk
Vatten3 msk

Så gör du

Värm mjölken tills den blir lite varmare än rumstempererad, slå upp den i en degbunke. Tillsätt socker, jäst, vaniljsocker, olivolja mjöl, salt och smör och blanda ihop till en deg. Knåda för hand tills degen blir elastisk ca 8-10 minuter. Degen ska vara slät på ytan men ha en tydlig stuns. Om du tar upp en liten bit deg och drar i den ska den kännas lite som en gummisnodd. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.

Gör under tiden fyllning; smält smör, socker, kakao och choklad försiktigt tills det blir en slät massa. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.

Ta fram den formen som du tänkte baka brödet i (gärna en brödform av det lite kortare slaget). Kavla ut degen till en rektangel där kortsidorna är lika långa som brödformen. Bred på chokladfyllningen och rulla ihop degen från ena kortsidan. Ställ in degen i frysen i 10-15 minuter.

Ta sedan fram degrullen och dela den på längden i två delar. ”Fläta ihop” längderna med insidan utåt så att det blir fint mönstrat. Vik in kanterna. Lägg ett bakplåtspapper i brödformen och lägg degflätan i pappret. Täck över med en handduk och ställ in i kylskåpet i ca 8 timmar.

Värm ugnen till 180 grader och grädda babkan i nedre delen av ugnen tills den blir gyllenbrun. Det tar ca 30-40 minuter.

Koka ihop socker och vatten tills sockret smälter till en sirap. Häll detta över kakan direkt när den kommer ut från ugnen. Låt kakan svalna innan du skär i den.

 

 

Utskriven 2019-07-16 från: http://www.saltakvarn.se/recept/babka-chokladbrod/

Skriv en kommentar om Babka – chokladbröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig