1 bröd
Babka är ett vetebröd med ljuvlig chokadfyllning. Degen kavlas ut och chokladfyllningen breds på. Sedan rullar man brödet, skär det på mitten och flätar det så att de fina lagren av choklad och vetedeg syns. Fint till kaffet eller eftermiddagsteet.
- Ingredienser
DEG: Mjölk 1,75 dl Rårörsocker 2 msk Torrjäst 1,5 tsk Vaniljsocker 1 tsk Olivolja Classico 1 msk Vetemjöl special 250 g Salt 0,5 tsk Smör, rumstempererat 50 g . FYLLNING: Smör 50 g Socker 3 msk Kakao 3 msk Mörk choklad, 70 % 50 g . SIRAP: Rårörsocker 3 msk Vatten 3 msk - Så gör du
Värm mjölken tills den blir lite varmare än rumstempererad, slå upp den i en degbunke. Tillsätt socker, jäst, vaniljsocker, olivolja mjöl, salt och smör och blanda ihop till en deg. Knåda för hand tills degen blir elastisk ca 8-10 minuter. Degen ska vara slät på ytan men ha en tydlig stuns. Om du tar upp en liten bit deg och drar i den ska den kännas lite som en gummisnodd. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
Gör under tiden fyllning; smält smör, socker, kakao och choklad försiktigt tills det blir en slät massa. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.
Ta fram den formen som du tänkte baka brödet i (gärna en brödform av det lite kortare slaget). Kavla ut degen till en rektangel där kortsidorna är lika långa som brödformen. Bred på chokladfyllningen och rulla ihop degen från ena kortsidan. Ställ in degen i frysen i 10-15 minuter.
Ta sedan fram degrullen och dela den på längden i två delar. “Fläta ihop” längderna med insidan utåt så att det blir fint mönstrat. Vik in kanterna. Lägg ett bakplåtspapper i brödformen och lägg degflätan i pappret. Täck över med en handduk och ställ in i kylskåpet i ca 8 timmar.
Värm ugnen till 180 grader och grädda babkan i nedre delen av ugnen tills den blir gyllenbrun. Det tar ca 30-40 minuter.
Koka ihop socker och vatten tills sockret smälter till en sirap. Häll detta över kakan direkt när den kommer ut från ugnen. Låt kakan svalna innan du skär i den.
Ingredienser | |
DEG: | |
Mjölk | 1,75 dl |
Rårörsocker | 2 msk |
Torrjäst | 1,5 tsk |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Olivolja Classico | 1 msk |
Vetemjöl special | 250 g |
Salt | 0,5 tsk |
Smör, rumstempererat | 50 g |
. | |
FYLLNING: | |
Smör | 50 g |
Socker | 3 msk |
Kakao | 3 msk |
Mörk choklad, 70 % | 50 g |
. | |
SIRAP: | |
Rårörsocker | 3 msk |
Vatten | 3 msk |
Så gör du
Värm mjölken tills den blir lite varmare än rumstempererad, slå upp den i en degbunke. Tillsätt socker, jäst, vaniljsocker, olivolja mjöl, salt och smör och blanda ihop till en deg. Knåda för hand tills degen blir elastisk ca 8-10 minuter. Degen ska vara slät på ytan men ha en tydlig stuns. Om du tar upp en liten bit deg och drar i den ska den kännas lite som en gummisnodd. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
Gör under tiden fyllning; smält smör, socker, kakao och choklad försiktigt tills det blir en slät massa. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.
Ta fram den formen som du tänkte baka brödet i (gärna en brödform av det lite kortare slaget). Kavla ut degen till en rektangel där kortsidorna är lika långa som brödformen. Bred på chokladfyllningen och rulla ihop degen från ena kortsidan. Ställ in degen i frysen i 10-15 minuter.
Ta sedan fram degrullen och dela den på längden i två delar. “Fläta ihop” längderna med insidan utåt så att det blir fint mönstrat. Vik in kanterna. Lägg ett bakplåtspapper i brödformen och lägg degflätan i pappret. Täck över med en handduk och ställ in i kylskåpet i ca 8 timmar.
Värm ugnen till 180 grader och grädda babkan i nedre delen av ugnen tills den blir gyllenbrun. Det tar ca 30-40 minuter.
Koka ihop socker och vatten tills sockret smälter till en sirap. Häll detta över kakan direkt när den kommer ut från ugnen. Låt kakan svalna innan du skär i den.
Hej bagaren har du recept på babka eller strudel med ex. Vallmo eller surkörsbär. Lite tysk inspiration.
Hej Pello
Maila vår tyska bagare Manfred: manfred.enoksson@saltakvarn.se
Han har säkert något bra recept att bjuda på:)
Mvh/Eleonor
Oj, vad gott detta verkar – men jag hänger inte med på hur man ska baka ut kakan. Skulle behöva förtydliganden, helst med bilder.
Hej Anneli. Jag pratade med tjejerna på kundtjänst och de föreslog att du kunde skicka frågan till dem på info@saltakvarn.se så kanske de kan förklara bättre.