8 stycken
Bagels är ett amerikanskt bröd som skållas i kokande vatten innan det gräddas i ugnen. Det blir ett segt och gott bröd, nästan lite kompakt, och det mättar bra. Det är väldigt gott att rosta bagels och äta dem med färskost och grönsaker.
- Ingredienser
Vatten 2 dl Vetemjöl special 1,5 dl . Ljummet vatten 2 dl Rårörsocker 1,5 tsk Torrjäst 1 tsk Vetemjöl special 6 dl Salt 1,5 tsk . Vatten till skållningen Honung 1 tsk . Topping: Sesamfrö 2 msk Solroskärnor 2 msk Vallmofrö 2 msk Lökpulver 1 tsk Vitlökspulver 0,5 tsk Salt 0,5 tsk - Så gör du
Vispa ihop 2 dl kallt vatten och 1,5 dl vetemjöl special i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme tills det börjar bli trögflytande och tjockna. (Det ska likna en fast vaniljkräm i konsistensen.)
Blanda varmt vatten, rårörsocker och jäst i en skål.
När mjölblandningen i kastrullen har svalnat (den måste bli under 30 grader), blanda ihop den med jästblandningen och 6 dl vetemjöl special och salt. Knåda i 10 minuter. Degen ska vara inte vara kladdig men ej heller torr.
Dela degen i åtta delar, forma till bollar. Ta lite mjöl på händerna och gör ett stort hål i varje boll och forma till en bagel. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur och jäsa i tre timmar. Ställ dem sedan i kylskåpet över natten eller upp till 36 timmar.
Värm ugnen till 200 grader. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt honungen. Blanda sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö, lökpulver, vitlökspulver och salt i en skål. Lägg ner ett par bagels i taget i det kokande vattnet, vänd på dem efter en minut och låt dem koka i ytterligare en minut. Doppa dem sedan i fröblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter tills de blir gyllenbruna.
Ingredienser | |
Vatten | 2 dl |
Vetemjöl special | 1,5 dl |
. | |
Ljummet vatten | 2 dl |
Rårörsocker | 1,5 tsk |
Torrjäst | 1 tsk |
Vetemjöl special | 6 dl |
Salt | 1,5 tsk |
. | |
Vatten till skållningen | |
Honung | 1 tsk |
. | |
Topping: | |
Sesamfrö | 2 msk |
Solroskärnor | 2 msk |
Vallmofrö | 2 msk |
Lökpulver | 1 tsk |
Vitlökspulver | 0,5 tsk |
Salt | 0,5 tsk |
Så gör du
Vispa ihop 2 dl kallt vatten och 1,5 dl vetemjöl special i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme tills det börjar bli trögflytande och tjockna. (Det ska likna en fast vaniljkräm i konsistensen.)
Blanda varmt vatten, rårörsocker och jäst i en skål.
När mjölblandningen i kastrullen har svalnat (den måste bli under 30 grader), blanda ihop den med jästblandningen och 6 dl vetemjöl special och salt. Knåda i 10 minuter. Degen ska vara inte vara kladdig men ej heller torr.
Dela degen i åtta delar, forma till bollar. Ta lite mjöl på händerna och gör ett stort hål i varje boll och forma till en bagel. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur och jäsa i tre timmar. Ställ dem sedan i kylskåpet över natten eller upp till 36 timmar.
Värm ugnen till 200 grader. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt honungen. Blanda sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö, lökpulver, vitlökspulver och salt i en skål. Lägg ner ett par bagels i taget i det kokande vattnet, vänd på dem efter en minut och låt dem koka i ytterligare en minut. Doppa dem sedan i fröblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter tills de blir gyllenbruna.
Mycket god smak och konsistens. Det gick åt lite mer av toppingen än vad det står i receptet när jag bakade.
Roligt att du gillar!
Toppingen kan man ju alltid dosera efter behag =)