8 stycken

Bagels är ett amerikanskt bröd som skållas i kokande vatten innan det gräddas i ugnen. Det blir ett segt och gott bröd, nästan lite kompakt, och det mättar bra. Det är väldigt gott att rosta bagels och äta dem med färskost och grönsaker.

 

Ingredienser
Vatten2 dl
Vetemjöl special1,5 dl
.
Ljummet vatten2 dl
Rårörsocker1,5 tsk
Torrjäst1 tsk
Vetemjöl special6 dl
Salt1,5 tsk
.
Vatten till skållningen
Honung 1 tsk
.
Topping:
Sesamfrö2 msk
Solroskärnor2 msk
Vallmofrö2 msk
Lökpulver1 tsk
Vitlökspulver0,5 tsk
Salt0,5 tsk
Så gör du

Vispa ihop 2 dl kallt vatten och 1,5 dl vetemjöl special i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme tills det börjar bli trögflytande och tjockna. (Det ska likna en fast vaniljkräm i konsistensen.)

Blanda varmt vatten, rårörsocker och jäst i en skål.

När mjölblandningen i kastrullen har svalnat (den måste bli under 30 grader), blanda ihop den med jästblandningen och 6 dl vetemjöl special och salt. Knåda i 10 minuter. Degen ska vara inte vara kladdig men ej heller torr.

Dela degen i åtta delar, forma till bollar. Ta lite mjöl på händerna och gör ett stort hål i varje boll och forma till en bagel. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur och jäsa i tre timmar. Ställ dem sedan i kylskåpet över natten eller upp till 36 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt honungen. Blanda sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö, lökpulver, vitlökspulver och salt i en skål. Lägg ner ett par bagels i taget i det kokande vattnet, vänd på dem efter en minut och låt dem koka i ytterligare en minut. Doppa dem sedan i fröblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter tills de blir gyllenbruna.

 

 

 

Ingredienser

 
Vatten2 dl
Vetemjöl special1,5 dl
.
Ljummet vatten2 dl
Rårörsocker1,5 tsk
Torrjäst1 tsk
Vetemjöl special6 dl
Salt1,5 tsk
.
Vatten till skållningen
Honung 1 tsk
.
Topping:
Sesamfrö2 msk
Solroskärnor2 msk
Vallmofrö2 msk
Lökpulver1 tsk
Vitlökspulver0,5 tsk
Salt0,5 tsk

Så gör du

Vispa ihop 2 dl kallt vatten och 1,5 dl vetemjöl special i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme tills det börjar bli trögflytande och tjockna. (Det ska likna en fast vaniljkräm i konsistensen.)

Blanda varmt vatten, rårörsocker och jäst i en skål.

När mjölblandningen i kastrullen har svalnat (den måste bli under 30 grader), blanda ihop den med jästblandningen och 6 dl vetemjöl special och salt. Knåda i 10 minuter. Degen ska vara inte vara kladdig men ej heller torr.

Dela degen i åtta delar, forma till bollar. Ta lite mjöl på händerna och gör ett stort hål i varje boll och forma till en bagel. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur och jäsa i tre timmar. Ställ dem sedan i kylskåpet över natten eller upp till 36 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt honungen. Blanda sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö, lökpulver, vitlökspulver och salt i en skål. Lägg ner ett par bagels i taget i det kokande vattnet, vänd på dem efter en minut och låt dem koka i ytterligare en minut. Doppa dem sedan i fröblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter tills de blir gyllenbruna.

 

 

 

Utskriven 2019-05-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bagels/

Skriv en kommentar om Bagels

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig