Bagarmästare Manfreds gyllene baguetter bakade på vårt dinkelmjöl hittar du här som årets första brödrecept. Och vilket bröd att börja med! Det klassiska franska brödet med dess karaktäristiska avlånga form. Perfekt skorpa, segt inkråm och god till allt.⁠

 

Med detta recept får du 4 st baguetter.

Ingredienser
Dag 1.
Dinkelmjöl, siktat250 g
Vatten, kallt250 g
Jäst15 g
Dag 2.
Vetemjöl special250 g
Vatten, 4575 g
Rapsolja45 g
Salt1 tsk
Honung1 msk
Så gör du

Dag 1.

Vispa alla ingredienser till en trögflytande smet och låt stå övertäckt i kylen över natten (ca 12 timmar).

 

Dag 2.

Ta fördegen från Dag 1 och tillsätt allt från Dag 2, knåda till en medelfast deg i maskin. Degen ska vara blank, elastisk och spänstig. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur i 30–60 minuter och vik försiktigt ihop degen 2–3 gånger under jäsningen. Dela i 4 bitar och forma till baguetter, lite kortare än plåten. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 30–60 minuter. Sätt ugnen på 250°C och ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen. När bröden jäst klart, snitta dem grunt med fyra, lite sneda, längsgående snitt med rakblad. Sätt in bröden på näst nedersta falsen i ugnen och häll 1 dl kallt vatten i den varma långpannan. Akta dig för ångan! Sänk värmen till 180–200°C. Grädda i ca 20 minuter tills bröden har gyllene färg och fin, kraftig skorpa.

 

Ingredienser

 
Dag 1.
Dinkelmjöl, siktat250 g
Vatten, kallt250 g
Jäst15 g
Dag 2.
Vetemjöl special250 g
Vatten, 4575 g
Rapsolja45 g
Salt1 tsk
Honung1 msk

Så gör du

Dag 1.

Vispa alla ingredienser till en trögflytande smet och låt stå övertäckt i kylen över natten (ca 12 timmar).

 

Dag 2.

Ta fördegen från Dag 1 och tillsätt allt från Dag 2, knåda till en medelfast deg i maskin. Degen ska vara blank, elastisk och spänstig. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur i 30–60 minuter och vik försiktigt ihop degen 2–3 gånger under jäsningen. Dela i 4 bitar och forma till baguetter, lite kortare än plåten. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 30–60 minuter. Sätt ugnen på 250°C och ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen. När bröden jäst klart, snitta dem grunt med fyra, lite sneda, längsgående snitt med rakblad. Sätt in bröden på näst nedersta falsen i ugnen och häll 1 dl kallt vatten i den varma långpannan. Akta dig för ångan! Sänk värmen till 180–200°C. Grädda i ca 20 minuter tills bröden har gyllene färg och fin, kraftig skorpa.

 

Utskriven 2022-05-18 från: http://www.saltakvarn.se/recept/baguette/

Skriv en kommentar om Baguette

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig