En brownie bakad på svarta bönor med djup chokladsmak. En kaka som passar de flesta då den varken innehåller ägg, laktos eller gluten. Och god blir den kan vi lova!
Se filmen när Divya gör black bean brownie
- Ingredienser
Svarta bönor, kokta 375 g (=6,5 dl) Rapsolja 1 dl Vatten 1,5 dl Socker 1,5 dl Vaniljsocker 1,5 tsk Mandelsmör 0,5 dl Kakaopulver 1 dl Bovetemjöl 50 g (=1 dl + 1 msk) Bakpulver 0,75 tsk Salt 0,5 tsk Choklad av god kvalitet, 70 % 80 g - Så gör du
Sätt ugnen på 180 grader. Täck en ugnsform med bakplåtspapper (lite olja i botten av formen gör att pappret stannar kvar lättare). Mixa svarta bönor, rapsolja, vatten, socker och vaniljsocker till en helt slät massa. Tillsätt sedan mandelsmör, kakao, havremjöl eller bovetemjöl, bakpulver och salt. Mixa igen tills allt blandar sig. Hacka chokladen och rör i den.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 13-15 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti, men inte blöt. Låt kakan kallna innan du skär i den.
Bjud gärna kakan med lite vispad grädde.
Ingredienser | |
Svarta bönor, kokta | 375 g (=6,5 dl) |
Rapsolja | 1 dl |
Vatten | 1,5 dl |
Socker | 1,5 dl |
Vaniljsocker | 1,5 tsk |
Mandelsmör | 0,5 dl |
Kakaopulver | 1 dl |
Bovetemjöl | 50 g (=1 dl + 1 msk) |
Bakpulver | 0,75 tsk |
Salt | 0,5 tsk |
Choklad av god kvalitet, 70 % | 80 g |
Så gör du
Sätt ugnen på 180 grader. Täck en ugnsform med bakplåtspapper (lite olja i botten av formen gör att pappret stannar kvar lättare). Mixa svarta bönor, rapsolja, vatten, socker och vaniljsocker till en helt slät massa. Tillsätt sedan mandelsmör, kakao, havremjöl eller bovetemjöl, bakpulver och salt. Mixa igen tills allt blandar sig. Hacka chokladen och rör i den.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 13-15 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti, men inte blöt. Låt kakan kallna innan du skär i den.
Bjud gärna kakan med lite vispad grädde.
Kan man anv annan sötning? Tex daddlar el agave??
Hej Celine! Det tror jag går utmärkt, testa!
Havremjöl??? Hur mycket då???
Samma mängd som bovetemjöl. 🙂
Skulle det gå att byta ut mandelsmöret mot något annat pga. nötallergi?
Hej Alexandra! Ja, du kan byta ut mandelsmöret mot samma mängd olja!
Har ni testat det? Såg nu att det redan ingår olja i receptet och har tänkt att bara använda kokosolja, det är inte risk för att kakan blir för lös då?
Vi har testat det, det blir jättebra. Vi använde rapsolja. Kakan blir lite kladdigare men det är ju bara gott. 🙂