4 portioner

En bowl där krispiga blomkålsknyten får spelar huvudrollen. Blomkålen marineras snabbt i en paprika- och vitlöksröra och gräddas sedan i ugnen. När de är klara kan man nästan tro att de är friterade. Till blomkålen samsas svart quinoa, gröna linser och picklad lök. Vi har också haft med en Caesarsallad på grönkål som du hittar receptet på här: Ceasarsallad på grönkål Om du har svårt att hitta grönkål går det lika bra att använda något annat grönt, som till exempel romansallad.

Saltå Kvarns quinoa kommer från ett ekologiskt kooperativ i Bolivia. Här har quinoaodlandet lett till att utflyttningen från landsbygden har bromsats upp och vänt. Man har också haft möjlighet att bygga upp skolor och sjukvård. Läs mer här om du vill: Saltås Quinoa från Bolivia

 

Ingredienser
Röd lök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
Svart quinoa2 dl
Blomkål500 g
Vetemjöl eller dinkelsikt2 dl
Paprikapulver0,5 tsk
Vitlökspulver0,5 tsk
Vatten1,75 dl
Olivolja Classico2 msk
Pastasås peperoni
Gröna linser
Så gör du

Skiva rödlöken och koka den i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå och dra i några timmar.

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Dela blomkålen i halvstora knyten. Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, paprikapulver, vitlökspulver, vatten och olivolja. Vänd i blomkålen och blanda runt noga så att smeten täcker överallt. Lägg blomkålsknytena på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen ska vara mjuk i mitten och krispig på ytan. Den får gärna få lite färg.

Värm pastasåsen, häll av och skölj linserna.

Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: grönkålssallad, quinoa, gröna linser och picklad lök. Lägg blomkålsknytena överst och toppa om du vill med lite solroskärnor. Bjud pastasåsen till.

 

 

Ingredienser

 
Röd lök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
Svart quinoa2 dl
Blomkål500 g
Vetemjöl eller dinkelsikt2 dl
Paprikapulver0,5 tsk
Vitlökspulver0,5 tsk
Vatten1,75 dl
Olivolja Classico2 msk
Pastasås peperoni
Gröna linser

Så gör du

Skiva rödlöken och koka den i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå och dra i några timmar.

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Dela blomkålen i halvstora knyten. Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, paprikapulver, vitlökspulver, vatten och olivolja. Vänd i blomkålen och blanda runt noga så att smeten täcker överallt. Lägg blomkålsknytena på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen ska vara mjuk i mitten och krispig på ytan. Den får gärna få lite färg.

Värm pastasåsen, häll av och skölj linserna.

Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: grönkålssallad, quinoa, gröna linser och picklad lök. Lägg blomkålsknytena överst och toppa om du vill med lite solroskärnor. Bjud pastasåsen till.

 

 

Utskriven 2019-09-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/blomkalsbowl/

Skriv en kommentar om Blomkålsbowl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig