4 portioner
En bowl där krispiga blomkålsknyten får spelar huvudrollen. Blomkålen marineras snabbt i en paprika- och vitlöksröra och gräddas sedan i ugnen. När de är klara kan man nästan tro att de är friterade. Till blomkålen samsas svart quinoa, gröna linser och picklad lök. Vi har också haft med en Caesarsallad på grönkål som du hittar receptet på här: Ceasarsallad på grönkål Om du har svårt att hitta grönkål går det lika bra att använda något annat grönt, som till exempel romansallad.
Saltå Kvarns quinoa kommer från ett ekologiskt kooperativ i Bolivia. Här har quinoaodlandet lett till att utflyttningen från landsbygden har bromsats upp och vänt. Man har också haft möjlighet att bygga upp skolor och sjukvård. Läs mer här om du vill: Saltås Quinoa från Bolivia
- Ingredienser
Röd lök 1 st Vatten 1 dl Balsamico bianco 0,5 dl Salt 0,5 tsk Svart quinoa 2 dl Blomkål 500 g Vetemjöl eller dinkelsikt 2 dl Paprikapulver 0,5 tsk Vitlökspulver 0,5 tsk Vatten 1,75 dl Olivolja Classico 2 msk Pastasås peperoni Gröna linser - Så gör du
Skiva rödlöken och koka den i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå och dra i några timmar.
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.
Dela blomkålen i halvstora knyten. Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, paprikapulver, vitlökspulver, vatten och olivolja. Vänd i blomkålen och blanda runt noga så att smeten täcker överallt. Lägg blomkålsknytena på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen ska vara mjuk i mitten och krispig på ytan. Den får gärna få lite färg.
Värm pastasåsen, häll av och skölj linserna.
Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: grönkålssallad, quinoa, gröna linser och picklad lök. Lägg blomkålsknytena överst och toppa om du vill med lite solroskärnor. Bjud pastasåsen till.
Ingredienser | |
Röd lök | 1 st |
Vatten | 1 dl |
Balsamico bianco | 0,5 dl |
Salt | 0,5 tsk |
Svart quinoa | 2 dl |
Blomkål | 500 g |
Vetemjöl eller dinkelsikt | 2 dl |
Paprikapulver | 0,5 tsk |
Vitlökspulver | 0,5 tsk |
Vatten | 1,75 dl |
Olivolja Classico | 2 msk |
Pastasås peperoni | |
Gröna linser | |
Så gör du
Skiva rödlöken och koka den i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå och dra i några timmar.
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.
Dela blomkålen i halvstora knyten. Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, paprikapulver, vitlökspulver, vatten och olivolja. Vänd i blomkålen och blanda runt noga så att smeten täcker överallt. Lägg blomkålsknytena på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen ska vara mjuk i mitten och krispig på ytan. Den får gärna få lite färg.
Värm pastasåsen, häll av och skölj linserna.
Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: grönkålssallad, quinoa, gröna linser och picklad lök. Lägg blomkålsknytena överst och toppa om du vill med lite solroskärnor. Bjud pastasåsen till.
Ser supergott ut,
Måste prova🌸