6 portioner
En härlig och matig vegetarisk rätt full med bönor, linser, grönsaker och svamp. Bönlimpan smaksätts med vitlök, rosmarin, paprika, dijonsenap och tamari och hålls ihop av havregryn och solroskärnor.
Bönlimpan kan serveras som en ensamrätt tillsammans med brysselkål, rostad sötpotatis, lingonsylt och någon form av varm sås. Ett förslag är en gravy, som vi beskriver sist i receptet.
Den här rätten kan du äta med gott samvete. Den är klimatsmart på så sätt att bönor och linser inte kräver så mycket resurser att odla. Dessutom bidrar baljväxterna med kväve till andra grödor på åkern. Detta medför att man inte behöver använda så mycket gödsel.
Bönorna och linserna är också bra för oss för att de innehåller protein, fiber, vitaminer och mineraler.
- Ingredienser
Kidneybönor 1 burk Stora vita bönor 1 burk Gröna linser 1 burk Röd lök, hackad 3 dl Purjolök, hackad 2 dl Olivolja Classico 2 msk Morot, riven 3 dl Skogschampinjoner, hackad 125 g Vitlök, riven 3 klyftor Rosmarin 1 tsk Timjan 1 tsk Paprikapulver 3 tsk Dijonsenap 2 msk Tamari 1 msk Havregryn 3 dl Solroskärnor 0,5 dl Salt och svartpeppar - Så gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av och skölj bönorna och linserna. Hacka rödlök och purjolök och fräs i olivolja tills det blir mjukt. Riv morötter och hacka svampen och låt det fräsa med. Tillsätt vitlök, rosmarin, timjan, paprikapulver och fräs i några minuter till. Häll grönsaksfräset i en mixer och tillsätt dijonsenap, tamari, bönor och linser, havregryn, solroskärnor och mixa tills det blir en grovkornig massa. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en rund form och häll i bönblandningen i formen. Sprid ut blandningen jämnt så att den packas tätt i formen. Smörj toppen med olivolja (med en pensel eller med fingrarna.)
Grädda i 20-30 minuter i ugnen tills bönlimpan blir gyllenbrun. Låt den vila i 5-10 minuter och slå sedan upp den på ett fat.
Förslag på varm sås – gravy:
3 msk Saltå Olivolja Classico
2 gula lökar, hackade
1 tsk herbes de provence
1 morot, riven
250g chaminjoner, hackade
20g torkad Karl-Johansvamp
En halv burk Saltå små vita bönor, sköljda
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tamari eller sojasås
6 dl vatten
Salt och pepparStek löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt sedan herbes de provence, morot, svampen, buljong, tamari och 5 dl vatten. Mixa bönor med 1 dl vatten och tillsätt i såsen. Koka upp och låt puttra 10-15 minuter. Mixa hälften av såsen. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser | |
Kidneybönor | 1 burk |
Stora vita bönor | 1 burk |
Gröna linser | 1 burk |
Röd lök, hackad | 3 dl |
Purjolök, hackad | 2 dl |
Olivolja Classico | 2 msk |
Morot, riven | 3 dl |
Skogschampinjoner, hackad | 125 g |
Vitlök, riven | 3 klyftor |
Rosmarin | 1 tsk |
Timjan | 1 tsk |
Paprikapulver | 3 tsk |
Dijonsenap | 2 msk |
Tamari | 1 msk |
Havregryn | 3 dl |
Solroskärnor | 0,5 dl |
Salt och svartpeppar | |
Så gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av och skölj bönorna och linserna. Hacka rödlök och purjolök och fräs i olivolja tills det blir mjukt. Riv morötter och hacka svampen och låt det fräsa med. Tillsätt vitlök, rosmarin, timjan, paprikapulver och fräs i några minuter till. Häll grönsaksfräset i en mixer och tillsätt dijonsenap, tamari, bönor och linser, havregryn, solroskärnor och mixa tills det blir en grovkornig massa. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en rund form och häll i bönblandningen i formen. Sprid ut blandningen jämnt så att den packas tätt i formen. Smörj toppen med olivolja (med en pensel eller med fingrarna.)
Grädda i 20-30 minuter i ugnen tills bönlimpan blir gyllenbrun. Låt den vila i 5-10 minuter och slå sedan upp den på ett fat.
Förslag på varm sås – gravy:
3 msk Saltå Olivolja Classico
2 gula lökar, hackade
1 tsk herbes de provence
1 morot, riven
250g chaminjoner, hackade
20g torkad Karl-Johansvamp
En halv burk Saltå små vita bönor, sköljda
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tamari eller sojasås
6 dl vatten
Salt och peppar
Stek löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt sedan herbes de provence, morot, svampen, buljong, tamari och 5 dl vatten. Mixa bönor med 1 dl vatten och tillsätt i såsen. Koka upp och låt puttra 10-15 minuter. Mixa hälften av såsen. Smaka av med salt och peppar.
Mycket gott och enkelt, skönt att slippa steka på spisen. Är mycket godare än vad färgen ser ut
Tack för omdömet Susann, kul att du gillar vår bönlimpa!