Detta bröd bakas på naturligt glutenfria ingredienser (men eftersom havregrynen hanteras i vår kvarn så finns det spår av gluten). Passar lika bra till frukost som till middagen.

Tips: Tillsätt 1dl torkad frukt i degen till exempel russin eller krydda med 1msk vörtkryddor vid jul.

 

Till det här brödet behöver du en glutenfri surdegsstart, här hittar du recept till det.

Ingredienser
Dag 1.
Helt bovete½ dl
Linfrön¼ dl
Pumpakärnor2 dl
Havregryn4 dl
Bovetesurdeg1 msk
Vatten3 dl
.
Dag 2.
Bovetemjöl60 g
Polenta180 g
Salt 15 g
Honung1 msk
Jäst12.5 g
Vatten2 dl
Så gör du

Dag 1.

Blanda alla ingredienser från dag 1 i en bunke. Täck över med löst sittande lock och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

 

Dag 2.

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan honung och rör tills allt blandats.
Tag sedan blandningen från dag 1 och tillsätt alla ingredienser från dag 2.
Arbeta ihop allt till en deg, blanda med låg hastighet i ca 10 minuter.
Pensla en brödform (ca 1,5liter) tunt med lite olja.
Häll över degen i brödformen och låt jäsa 1 timme.
Toppa degen med pumpakärnor och lite flinsalt.
Grädda brödet i 250 grader 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 200grader och grädda ytterligare 50 minuter.

Ingredienser

 
Dag 1.
Helt bovete½ dl
Linfrön¼ dl
Pumpakärnor2 dl
Havregryn4 dl
Bovetesurdeg1 msk
Vatten3 dl
.
Dag 2.
Bovetemjöl60 g
Polenta180 g
Salt 15 g
Honung1 msk
Jäst12.5 g
Vatten2 dl

Så gör du

Dag 1.

Blanda alla ingredienser från dag 1 i en bunke. Täck över med löst sittande lock och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

 

Dag 2.

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan honung och rör tills allt blandats.
Tag sedan blandningen från dag 1 och tillsätt alla ingredienser från dag 2.
Arbeta ihop allt till en deg, blanda med låg hastighet i ca 10 minuter.
Pensla en brödform (ca 1,5liter) tunt med lite olja.
Häll över degen i brödformen och låt jäsa 1 timme.
Toppa degen med pumpakärnor och lite flinsalt.
Grädda brödet i 250 grader 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 200grader och grädda ytterligare 50 minuter.

Utskriven 2021-09-23 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bovete-och-pumpabrod/

    • Hej!
      Man kan ta krossat bovete istället. Det går bra. Krossad bovete är hela bovetekorn som krossats så det är i princip samma sak men i mindre bitar.

      Svara
  1. Bovetesurdeg? Kan man ta lite vanlig jäst eller surdeg? Jag tål gluten men gillar bovete

    Svara
    • Hej Elisabeth,
      Du kan antingen ha 5 g jäst i degen dagen innan och 5 g dagen efter när du gör själva degen. Eller så kan du använda annan surdeg.

      Svara

Skriv en kommentar om Bovete och pumpabröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig