4 portioner

Bovete är en härlig ört som det är lätt att fastna för när man väl har lärt sig hur man bereder den. Det vanligaste är att man kokar den. Den går också att blötlägga över natten, sköljas noga och sedan mixa till en gröt tillsammans med  t ex kardemumma och vanilj.

När man kokar bovete bör man först antingen skölja det i hett vatten eller koka upp det i vatten som sedan hälls bort och sedan koka upp igen i nytt vatten.

Kokt bovete används som ris. Det är också gott att använda kokt kallt bovete i sallader eller fräsa det ihop med grönsaker i olivolja.

Vill man göra gröt kan man öka mängden vatten och också koktiden så att bovetet blir riktigt mjukt och grötigt.

Ingredienser
Bovete2 dl
Vattenca 5 dl
Lite salt
Så gör du

Lägg bovetet i en kastrull med vatten, låt koka upp och slå sedan bort vattnet genom en sil och skölj bovetet i kallt vatten. Skölj ur kastrullen. Lägg tillbaka bovetet och mät upp 5 dl nytt vatten. Koka upp, rör om och lägg på lock. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen och låt bovetet stå och svälla i ytterligare 10 minuter. Salta mot slutet av koktiden så sväller fröna lättare.

Ingredienser

 
Bovete2 dl
Vattenca 5 dl
Lite salt

Så gör du

Lägg bovetet i en kastrull med vatten, låt koka upp och slå sedan bort vattnet genom en sil och skölj bovetet i kallt vatten. Skölj ur kastrullen. Lägg tillbaka bovetet och mät upp 5 dl nytt vatten. Koka upp, rör om och lägg på lock. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen och låt bovetet stå och svälla i ytterligare 10 minuter. Salta mot slutet av koktiden så sväller fröna lättare.

Utskriven 2022-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bovete/

  1. Hej,
    Räcker det att skölja de i en sil under rinnande vatten på det varmaste och sen koka eller man måste koka i två omgångar?

    Svara
    • Hejsan Lovisa,
      Vi brukar skölja Bovete i vatten som kokats upp, alltså inte bara ca 40-50°C från kranen. Då räcker det att koka upp det en gång.

      Svara
  2. Hej! Jag brukar skölja helt bovete i kallt vatten. Sedan blötlägger jag det över natten och sköljer återigen i kallt vatten innan jag kokar det till gröt. Nu när jag läser att man ska slå hett vatten över bovetet innan tillagning, så undrar jag om jag gjort fel hittills?

    Svara
    • Hej hej Katarina,
      Man behöver slå hett vatten över bovetet för att fagopyrinet ska försvinna.

      Svara
  3. Hej

    Bovete är helt nytt för mig men jag har problem med gallan och har läst mig till att bovete är bra att äta då.

    Jag brukar göra smoothies och så ha i ca en halv dl havregryn, kan jag ersätta det med krossat bovete?

    Ha en fin dag!

    Svara
    • Hej!
      Bovete är mycket lättsmält men jag vågar inte säga något om hur det påverkar gallan.
      Om du skållar bovetekrossen (slå hett vatten över så att färgämnet fagopyrin försvinner. Fagopyrin kan irritera ögonens slemhinnor. Det kliar och känns som om man har grus i dem) och sedan blötlägger i kylen i 8-24 timmar så kan du gärna använda det i smoothies.

      Svara
    • Hej Henrik
      Vi har inte en råvara som är anpassad och lämplig för groddning då inringning av partier och analyser krävs.
      Den enda råvaran som vi säkrat upp med analyser är Mungbönor och inga andra.
      Med vänlig hälsning/Eleonor

      Svara
      • Hej Lena
        Vi har inte en råvara som är anpassad och lämplig för groddning då inringning av partier och analyser krävs.
        Den enda råvaran som vi säkrat upp med analyser är Mungbönor och inga andra.
        Med vänlig hälsning/Eleonor

      • Hej! Av vilken anledning rekommenderar ni att inte grodda bovetet?

      • Såg svaret. Sidan hade inte uppdaterats när jag skrev frågan igen.

  4. Jag undrar om det skulle funka bra att använda blötlagd bovete (24 timmar) till att göra tabbouleh? Jag tål inte vete och kan inte använda bulgur som bruka används till tabbouleh. Therese i Söderhamn

    Svara
  5. Hej! Vilken bra tråd ni har här! Jag undrar om ert bovetemjöl görs så att bovetet befriats från fagopyrinet innan grynen mals till mjöl?
    Vänliga hälsningar,
    Gunilla

    Svara
    • Hej Gunilla
      Fagopyrinet sitter mest i det gröna skiktet närmast skalet på bovetekärnan. När det skalas försvinner det mesta med skalet.
      Ingen annan åtgärd görs för att ta bort ämnet.
      Med vänlig hälsning/ Eleonor

      Svara
  6. Jag upptäckte när jag kokade bovete, utan att blötlägga eller skölja, att om det fick stå i kylskåp efteråt, så blev det ungefär som köttfärslimpa i konsistensen. Jag byggde på den idén och kryddade den med fänkål och lök. Jag gratinerade den med tomater och ost och så fick den 20 minuter i ugnen. Nu avnjuter jag just denna nya rätt. Men är det alltså ingen god idé pga fagopyrin?

    Svara
    • Hej!
      Bäst är förstås att skölja först men om man äter utan att skölja då och då är ingen fara. Sen är man olika känslig. Kliar det i ögonen och känns grusigt efter att du ätit bovete så är du antagligen känslig för fagopyrin.

      Svara
  7. Hej kan man ha något annat än bovetemjöl i en bakelse jag ska göra raw vegan kärleksmums om inte hur ska man hantera bovetemjöl ?

    Svara
  8. Bovete är jätte populär i Polen, men det säljs rostat (brun i färgen) och då kokar man det precis som ris ( 1 del bovete+ 1,5 del vatten) Salt efter smak.Jag äter den osaltat. I Sverige finns den i polska delikatesser eller stora matbutiker på hyllor med utländska varor.

    Svara
  9. Hej! Läste om att man ska koka o slänga det första vattnet.
    Min fråga är
    Hur är det med bovete mjöl , hur är processen där.
    Tacksam för svar.
    Nada

    Svara
  10. Hej! Jag har fått ett recept på Heltbovetefrallor. De är väldigt goda. Inte överens med beredningen ( kladdig). Hittar inget recept letat på nätet men icke. Kan du hjälpa mig?

    Svara
    • Hej!
      Tyvärr har vi inget bra svar på det. Det är inte heller många kvarnar som kan skala bovete.

      Svara
    • Hej Irma! Vi rekommenderar att bovetet kokas. Ett annat alternativ är att blötlägga det över natten och sedan skölja det noga och mixa det till en kall gröt. Att äta dem som de är har vi inte provat mer än enstaka korn. Jag tror att bovetet blir mer lättillgängligt för kroppen att ta upp om det tillreds innan man äter det.

      Svara
      • Men VARFÖR rekommenderar ni att bovetet kokas? Och varför ska det egentligen sköljas?
        Jag varken kokar eller sköljer, bara blötlägger och har så alltid gjort. Får efter att ha läst i tråden intrycket att det är viktigt och undrar därför varför?

      • Hej!
        Bovete innehåller ett ämne “fagopyrin”, vilket irritera slemhinnorna i ögat. Om man blötlägger bovete så bildas en geléartad hinna omkring fröet. Den ska man skölja bort innan man äter bovetet. Därför rekommenderar vi att koka, förvälla, eller slå hett vatten över fröna.

  11. Hej!
    Har sett ett Granola-recept med helt bovete i en bok. Man ska blötlägga bovetet i 30 min innan man blandar ihop med övriga ingredienser och kör in ugnen. Är det tillräcklig förbehandling av bovetet?

    Svara
  12. Hej!
    Jag står här med ett paket krossat bovete från er och funderar över om man bör skölja även det innan kokning? Tycker det ser ut som att vissa bitar är aningen gröna.
    Med vänlig hälsning,

    Svara
  13. Hej! Läste någonstans att britterna gjorde någon slags dryck av bovete, men hitta inte det receptet igen? Ber försiktigt om hjälp. Tack på förhand, vänligen Caroline

    Svara
  14. Blötlägg över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Häll på nytt vatten och koka tio minuter i mikron. Sätt lock på mikrolådan. Ät när innehållet trycker mot locket.

    Svara
      • Hej Ted! I de gröna delarna av bovetet finns ett ämne som heter fagopyrin. Det får man bort genom att hälla hett vatten över bovetet eller att hälla bort det första kokvattnet. Men vårt bovete är skalat så du behöver inte oroa dig för detta.

Skriv en kommentar om Så lagar du bovete

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig