4 portioner

Bovete är en härlig ört som det är lätt att fastna för när man väl har lärt sig hur man bereder den. Det vanligaste är att man kokar den. Den går också att blötlägga över natten, sköljas noga och sedan mixa till en gröt tillsammans med  t ex kardemumma och vanilj.

När man kokar bovete bör man först antingen skölja det i hett vatten eller koka upp det i vatten som sedan hälls bort och sedan koka upp igen i nytt vatten.

Kokt bovete används som ris. Det är också gott att använda kokt kallt bovete i sallader eller fräsa det ihop med grönsaker i olivolja.

Vill man göra gröt kan man öka mängden vatten och också koktiden så att bovetet blir riktigt mjukt och grötigt.

Ingredienser
Bovete2 dl
Vattenca 5 dl
Lite salt
Så gör du

Lägg bovetet i en kastrull med vatten, låt koka upp och slå sedan bort vattnet genom en sil och skölj bovetet i kallt vatten. Skölj ur kastrullen. Lägg tillbaka bovetet och mät upp 5 dl nytt vatten. Koka upp, rör om och lägg på lock. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen och låt bovetet stå och svälla i ytterligare 10 minuter. Salta mot slutet av koktiden så sväller fröna lättare.

Ingredienser

 
Bovete2 dl
Vattenca 5 dl
Lite salt

Så gör du

Lägg bovetet i en kastrull med vatten, låt koka upp och slå sedan bort vattnet genom en sil och skölj bovetet i kallt vatten. Skölj ur kastrullen. Lägg tillbaka bovetet och mät upp 5 dl nytt vatten. Koka upp, rör om och lägg på lock. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen och låt bovetet stå och svälla i ytterligare 10 minuter. Salta mot slutet av koktiden så sväller fröna lättare.

Utskriven 2019-07-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bovete/

  1. Hej! Jag har fått ett recept på Heltbovetefrallor. De är väldigt goda. Inte överens med beredningen ( kladdig). Hittar inget recept letat på nätet men icke. Kan du hjälpa mig?

    Svara
    • Hej!
      Tyvärr har vi inget bra svar på det. Det är inte heller många kvarnar som kan skala bovete.

      Svara
    • Hej Irma! Vi rekommenderar att bovetet kokas. Ett annat alternativ är att blötlägga det över natten och sedan skölja det noga och mixa det till en kall gröt. Att äta dem som de är har vi inte provat mer än enstaka korn. Jag tror att bovetet blir mer lättillgängligt för kroppen att ta upp om det tillreds innan man äter det.

      Svara
      • Men VARFÖR rekommenderar ni att bovetet kokas? Och varför ska det egentligen sköljas?
        Jag varken kokar eller sköljer, bara blötlägger och har så alltid gjort. Får efter att ha läst i tråden intrycket att det är viktigt och undrar därför varför?

      • Hej!
        Bovete innehåller ett ämne ”fagopyrin”, vilket irritera slemhinnorna i ögat. Om man blötlägger bovete så bildas en geléartad hinna omkring fröet. Den ska man skölja bort innan man äter bovetet. Därför rekommenderar vi att koka, förvälla, eller slå hett vatten över fröna.

  2. Hej!
    Har sett ett Granola-recept med helt bovete i en bok. Man ska blötlägga bovetet i 30 min innan man blandar ihop med övriga ingredienser och kör in ugnen. Är det tillräcklig förbehandling av bovetet?

    Svara
  3. Hej!
    Jag står här med ett paket krossat bovete från er och funderar över om man bör skölja även det innan kokning? Tycker det ser ut som att vissa bitar är aningen gröna.
    Med vänlig hälsning,

    Svara
  4. Hej! Läste någonstans att britterna gjorde någon slags dryck av bovete, men hitta inte det receptet igen? Ber försiktigt om hjälp. Tack på förhand, vänligen Caroline

    Svara
  5. Blötlägg över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Häll på nytt vatten och koka tio minuter i mikron. Sätt lock på mikrolådan. Ät när innehållet trycker mot locket.

    Svara
      • Hej Ted! I de gröna delarna av bovetet finns ett ämne som heter fagopyrin. Det får man bort genom att hälla hett vatten över bovetet eller att hälla bort det första kokvattnet. Men vårt bovete är skalat så du behöver inte oroa dig för detta.

Skriv en kommentar om Bovete

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig