1 stor portion
En härligt somrig gröt där syran från de svarta vinbären gifter sig fint med sötman från aprikoser och dadlar. Kardemumma och vanilj ger gröten en rund och fin smak.
- Ingredienser
Bovete, helt 0,75 dl Vatten 2,25 dl Salt En liten nypa Aprikoser 2 st Dadlar 1 st Cashewnötter 7 st Svarta vinbär 1 dl Kardemumma, hel 1,5 krm Äkta vanilj 1 krm Kokosolja 1/2 tsk - Så gör du
Häll bovetet i en kastrull med vatten, koka upp ordentligt och slå bort vattnet. Skölj noga i kallt vatten, diska ur kastrullen.
Lägg tillbaka bovetet i kastrullen, slå på 2,25 dl vatten och lite salt och låt koka upp på nytt. Koka under lock på låg värme i 10 minuter.
Klipp under tiden aprikoser och dadlar i bitar, grovhacka cashewnötterna, rensa vinbären och stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt allt detta plus vaniljpulver och kokosolja till gröten och låt den koka i 5 minuter till. Lyft på locket de sista minuterna för att koka på bort eventuell överflödig vätska.
Servera gröten med färska bär, lite bananskivor och kall mjölk.
Gröten går också fint att göra med krusbär som sakta får koka sönder i bovetet, gott ihop med färska hallon!
Ingredienser | |
Bovete, helt | 0,75 dl |
Vatten | 2,25 dl |
Salt | En liten nypa |
Aprikoser | 2 st |
Dadlar | 1 st |
Cashewnötter | 7 st |
Svarta vinbär | 1 dl |
Kardemumma, hel | 1,5 krm |
Äkta vanilj | 1 krm |
Kokosolja | 1/2 tsk |
Så gör du
Häll bovetet i en kastrull med vatten, koka upp ordentligt och slå bort vattnet. Skölj noga i kallt vatten, diska ur kastrullen.
Lägg tillbaka bovetet i kastrullen, slå på 2,25 dl vatten och lite salt och låt koka upp på nytt. Koka under lock på låg värme i 10 minuter.
Klipp under tiden aprikoser och dadlar i bitar, grovhacka cashewnötterna, rensa vinbären och stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt allt detta plus vaniljpulver och kokosolja till gröten och låt den koka i 5 minuter till. Lyft på locket de sista minuterna för att koka på bort eventuell överflödig vätska.
Servera gröten med färska bär, lite bananskivor och kall mjölk.
Gröten går också fint att göra med krusbär som sakta får koka sönder i bovetet, gott ihop med färska hallon!
Det låter väldigt gott