Picknickbröd med örter och hängd yoghurt

Picknickbröd med örter och hängd yoghurt

(2)Betyg: 4 av 5 stjärnor

Hör på denna. Picknickbröd med frasig yta och ett alldeles fluffigt och mjukt inkråm. Serveras med hängd yoghurt. Perfekt att ta med till utflykten eller att ha som en del av plockmat.

4 portioner

Ingredienser

Vetemjöl special
Salt
Vatten, fingervarmt
Torrjäst
Fänkålsfrön, krossade
Rårörsocker
Extra Virgin Olivolja Classico
honung, flytande
Tahini
Smör, smält
Zaataar
Turkisk yoghurt
Hackad persilja och mynta
Hackade pistagenötter

Så gör du

  1. Häll yoghurten i en finmaskig sil eller silduk. Låt hänga/rinna av i minst 2 timmar. Förvara i kylen till servering.
  2. Häll mjöl i en bunke tillsammans med salt och de krossade fänkålsfröna i en annan bunke.
  3. Mät upp vatten, socker och jäst. Vispa ut jästen så den löses upp. Låt stå några minuter.
  4. Häll över jästblandningen i bunken med mjöl och knåda cirka 5 minuter tills du börjar få en deg. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ytterligare 5-10 minuter tills du får en fin och elastisk deg.
  5. Lägg degen i en bunke och låt jäsa under en handduk i rumstemperatur 1-2 timmar tills degen når dubbel storlek.
  6. När brödet har jäst häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är cirka 1 cm tjock. Blanda tahini och honung och bred ut över degen. Rulla ihop rektangeln till en rulle som är lika tjock överallt. Snurra rullen så du får ett mönster av en spiral och rulla ihop spiralen till en rund form och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vik in sista delen så rullen håller ihop.
  7. Pensla degen med smält smör och strö över Zaatar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Baka i mitten av ugnen 25-30 minuter på 220 C tills brödet är gyllene och genomgräddat (testa med en sticka). Får brödet för mycket färg, lägg på ett bakplåtspapper. Servera med yoghurt, örter och pistagenötterna.

Kommentera receptet

Du kanske också gillar