Bruna bönor är för så många av oss förknippat med bruna bönor och fläsk. Som ju är en riktigt god klassiker. Men, man kan göra så mycket mer med bönorna. Testa att koka dem och ha dem sedan i bönröror, sallader och grytor eller gör en hummus av dem! Den bruna bönan har en mild och god smak och är lätt att koka.

Ingredienser
Bruna bönor1 del
Vatten3 delar
Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Ingredienser

 
Bruna bönor1 del
Vatten3 delar

Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Utskriven 2019-12-08 från: http://www.saltakvarn.se/recept/bruna-bonor/

  1. Hej, jag bor i Thailand och här finns inte bruna bönor att köpa, kan ni tips om någon annan böna som man kan koka bruna bönor (och fläsk) med. Har funderat på kidney, men tror den är för fast i sig.

    Svara
    • Hej!
      De flesta bönor, svarta, vita, kidney, bruna m.fl. är ju olika varianter av samma typ av böna, så egentligen funkar vilken som helst av dem. Bara att anpassa koktiden så att de blir så simmiga som du vill ha dem.

      Svara
    • Hej. Nej vi rekommenderar inte att man kokar med salt då bönorna ibland inte blir mjuka då. Så smaka av efter kokning istället.

      Svara

Skriv en kommentar om Bruna bönor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig