4-6 portioner
Det här är en jättegod gratäng, gjord på bulgur, aubergine och mozzarella. Ett tips är att göra en stor sats när man ändå håller på. Perfekt att frysa in och plocka fram då orken tryter. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak, till exempel med halloumi, färsk salvia, fetaost och goda oliver. En fin grönsallad är gott till!
- Ingredienser
Aubergine 3 st Schalottenlök 3 st Vitlök 2 klyftor Bulgur 3 dl Hela tomater 1 burk Grönsaksbuljong 3 dl Mozzarella 300 g Basilika 1/2 kruka Parmesanost 100 g Oregano 1/2 kruka Salt och nymalen svartpeppar - Så gör du
Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skär i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg ut på en plåt eller liknande strö över ca 1 tsk salt. Låt stå ca en halvtimme, så att vätskan dras ur.
Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt bulgur och rör runt. Slå över tomater och grönsaksbuljong. Koka ca tio minuter, det ska fortfarande vara ett visst tuggmotstånd i bulguren. Smaka av med salt och peppar.
Häll ut bulgurblandningen i en gratängform, ca 20 x 25 cm.
Häll bort vätskan från auberginen och torka skivorna med hushållspapper eller handduk. Lägg dem på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen tills de fått fin färg, ca 5-7 minuter. Låt svalna något.
Sänk ugnsvärmen till 225 grader. Skär mozzarellan i skivor, plocka basilikan och riv parmesanosten.
Lägg en mozzarellaskiva och ett par basilikablad på varje aubergineskiva och rulla ihop. Placera rullarna över bulgurblandningen i fina rader. Strö över parmesanosten och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller till osten fått fin färg. Dekorera med färsk oregano innan servering.
Ingredienser | |
Aubergine | 3 st |
Schalottenlök | 3 st |
Vitlök | 2 klyftor |
Bulgur | 3 dl |
Hela tomater | 1 burk |
Grönsaksbuljong | 3 dl |
Mozzarella | 300 g |
Basilika | 1/2 kruka |
Parmesanost | 100 g |
Oregano | 1/2 kruka |
Salt och nymalen svartpeppar |
Så gör du
Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skär i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg ut på en plåt eller liknande strö över ca 1 tsk salt. Låt stå ca en halvtimme, så att vätskan dras ur.
Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt bulgur och rör runt. Slå över tomater och grönsaksbuljong. Koka ca tio minuter, det ska fortfarande vara ett visst tuggmotstånd i bulguren. Smaka av med salt och peppar.
Häll ut bulgurblandningen i en gratängform, ca 20 x 25 cm.
Häll bort vätskan från auberginen och torka skivorna med hushållspapper eller handduk. Lägg dem på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen tills de fått fin färg, ca 5-7 minuter. Låt svalna något.
Sänk ugnsvärmen till 225 grader. Skär mozzarellan i skivor, plocka basilikan och riv parmesanosten.
Lägg en mozzarellaskiva och ett par basilikablad på varje aubergineskiva och rulla ihop. Placera rullarna över bulgurblandningen i fina rader. Strö över parmesanosten och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller till osten fått fin färg. Dekorera med färsk oregano innan servering.
Jättegott. Kan man servera vin till?
Såklart att du kan Ann-Mari! 🙂
Testade att byta ut Mozzarellan mot Halloumi i tunna skivor mycket gott,skippade dock saltet
Det låter ju supergott Louise!
Fantastiskt gott, fungerar även att frysa och gratinera / värma i ugnen igen. Jag tycker inte att det tappade smak!
Vad roligt Berit! Jag håller med dig! Jag har också gjort samma gratäng fast använt fullkornsris istället för bulgur. (Då får man koka riset först för sig, sedan blanda den med tomatsåsen.) Också supergott.