4-6 portioner

Mättande chiligryta med mycket smak som toppas med hemmagjorda polentachips, riven ost, avokado, lime och färsk koriander.

Polentachipsen är roliga även som snacks och de är lätta att göra! Man blandar polenta med vatten, buljong och olivolja, fördelar smeten på en plåt och bakar i ugnen. Sen bryter man chipsen i lagom storlek.

Chiligrytan innehåller tre sorters bönor och mättar skönt i magen. Bönorna är klimatsmarta att använda eftersom de är så resurssnåla att odla och dessutom har förmågan att gödsla jorden de växer i. Till förmån inte bara för sig själva utan även för annat som odlas i samma jord.

Ingredienser
POLENTACHIPS:
Grönsaksbuljong0,5 tärning
Vatten 1 dl
Polenta2 dl
Olivolja Classico3 msk
.
CHILI:
Gul lök, hackad2 st
Vitlök, finriven4 klyftor
Olivolja Classico3 msk
Oregano0,5 msk
Spiskummin1 msk
Chilipulver Ancho1 msk
Kanelstång1 st
Lagerblad1 st
Chipotlepasta1 msk
Soja1 msk
Aprikoser4 st
Krossade tomater2 burkar
Stora vita bönor2 burkar
Kidneygbönor2 burkar
Borlottibönor2 burkar
Vatten5 dl
Grönsaksbuljong0,5 tärning
Salt och peppar
.
TILLBEHÖR
Avokado
Färsk koriander
Lime
Yoghurt, tjock
Riven ost
Så gör du

Börja med polentachipsen:

Värm ugnen till 200C. Lös upp buljongen i vattnet och blanda i polenta och olivolja. Sprid ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills polentan blir lite gyllene i färgen. Ta ut från ugnen och låt svalna. Bryt sedan polentan i bitar.

 

Chili:

Fräs lök och vitlök i olivolja. Krydda med oregano, spiskummin, anchochili, kanelstång och lagerblad och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt chipotle, soja, aprikoser och krossade tomater och låt puttra på svag värme i 15-20 minuter. Häll av och skölj bönorna. Lägg dem i grytan och häll på vattnet och buljongtärningen. Smaka av med salt och peppar och låt grytan puttra i 10-15 minuter till.

Bjud chilin med tärnad avokado, lime, koriander, lite yoghurt, riven ost och polentachipsen.

Ingredienser

 
POLENTACHIPS:
Grönsaksbuljong0,5 tärning
Vatten 1 dl
Polenta2 dl
Olivolja Classico3 msk
.
CHILI:
Gul lök, hackad2 st
Vitlök, finriven4 klyftor
Olivolja Classico3 msk
Oregano0,5 msk
Spiskummin1 msk
Chilipulver Ancho1 msk
Kanelstång1 st
Lagerblad1 st
Chipotlepasta1 msk
Soja1 msk
Aprikoser4 st
Krossade tomater2 burkar
Stora vita bönor2 burkar
Kidneygbönor2 burkar
Borlottibönor2 burkar
Vatten5 dl
Grönsaksbuljong0,5 tärning
Salt och peppar
.
TILLBEHÖR
Avokado
Färsk koriander
Lime
Yoghurt, tjock
Riven ost

Så gör du

Börja med polentachipsen:

Värm ugnen till 200C. Lös upp buljongen i vattnet och blanda i polenta och olivolja. Sprid ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills polentan blir lite gyllene i färgen. Ta ut från ugnen och låt svalna. Bryt sedan polentan i bitar.

 

Chili:

Fräs lök och vitlök i olivolja. Krydda med oregano, spiskummin, anchochili, kanelstång och lagerblad och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt chipotle, soja, aprikoser och krossade tomater och låt puttra på svag värme i 15-20 minuter. Häll av och skölj bönorna. Lägg dem i grytan och häll på vattnet och buljongtärningen. Smaka av med salt och peppar och låt grytan puttra i 10-15 minuter till.

Bjud chilin med tärnad avokado, lime, koriander, lite yoghurt, riven ost och polentachipsen.

Utskriven 2019-08-25 från: http://www.saltakvarn.se/recept/chili-med-polentachips/

Skriv en kommentar om Chili med polentachips

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig