24 st
De här kakorna ser ut som vanliga chocolate chip cookies. Men i receptet ser du att vi har uteslutit äggen och istället tagit till vara på spadet i en burk kikärter. Spadet kallas för aquafaba och det är tjockt i konsistensen och går utmärkt att baka på. Kakorna blir försvinnande goda och lite mjukare i konsistensen än vanliga kakor.
- Ingredienser
Smör, rumstempererat 100 g Rårörsocker 1 dl Mörk sirap 1,5 msk Vaniljsocker 1 tsk Kikärter (bara spadet) 0,5 dl Dinkelsikt 2 dl Kornmjöl 1 dl Bakpulver 0,5 tsk Bikarbonat 0,5 tsk Salt 0,5 krm Mörk choklad eller chokladknappar 75 g - Så gör du
Rör ihop smör, socker, sirap och vaniljsocker till en slät massa, tillsätt kikärtsspadet och vispa alltihop så att det blir poröst. Blanda dinkelsikt, kornmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och häll det sedan över smörblandningen. Tillsätt chokladen och rör ihop allt till en jämn smet. Klicka ut matskedsstora kakor på bakplåtspapper på en plåt och grädda i mitten av ugnen på 180 grader tills kakorna får fin färg, ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på plåten.
Ingredienser | |
Smör, rumstempererat | 100 g |
Rårörsocker | 1 dl |
Mörk sirap | 1,5 msk |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Kikärter (bara spadet) | 0,5 dl |
Dinkelsikt | 2 dl |
Kornmjöl | 1 dl |
Bakpulver | 0,5 tsk |
Bikarbonat | 0,5 tsk |
Salt | 0,5 krm |
Mörk choklad eller chokladknappar | 75 g |
Så gör du
Rör ihop smör, socker, sirap och vaniljsocker till en slät massa, tillsätt kikärtsspadet och vispa alltihop så att det blir poröst. Blanda dinkelsikt, kornmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och häll det sedan över smörblandningen. Tillsätt chokladen och rör ihop allt till en jämn smet. Klicka ut matskedsstora kakor på bakplåtspapper på en plåt och grädda i mitten av ugnen på 180 grader tills kakorna får fin färg, ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på plåten.
Om man vill ha ägg istället för kikärtsspad, hur många tar man då?
Hej Pia
Ett ägg är ca 3msk kikärtsspad, så ett ägg bör räcka.