12 portioner
En underbar påsktårta med äkta chokladmousse!
- Ingredienser
Smör, rumstempererat och osaltat 250 g Rårörsocker 2,5 dl Ägg, rumstempererade 4 st Mörk choklad, 70 % 250 g Vetemjöl special 1 dl Mörk choklad, 70 % 125 g Vispgrädde 2,5 dl - Så gör du
Tårtbotten
Smörj en springform som mäter 25 cm i diameter, lägg ett bakplåtspapper i formen ovanpå smöret och se till så att det täcker hela formen. Sätt ugnen på 180 grader.
Rör smör och socker krämigt i ca 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och rör till en jämn smet. Finhacka 250 g mörk choklad, smält den i ett vattenbad och rör ner den i smörblandningen. Sikta över vetemjölet och blanda om. Häll smeten i springformen och grädda kakan i ca 25 minuter, den ska inte bli genombakad utan vara härligt kladdig. Så här långt kan tårtan förberedas och frysas om man vill.
Chokladmousse
Hacka 125 g choklad i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Mixa med en stavmixer så att det blir helt slätt. Ställ in bunken i kylen så att chokladgrädden blir kall (minst 5 timmar). Ta sedan fram den och vispa upp den till en fluffig kräm. Bred krämen på tårtan och dekorera med gula rosor.
Låt tårtan stå någon timme i rumstemperatur före servering. Bjud gärna lättvispad grädde till!
Ingredienser | |
Smör, rumstempererat och osaltat | 250 g |
Rårörsocker | 2,5 dl |
Ägg, rumstempererade | 4 st |
Mörk choklad, 70 % | 250 g |
Vetemjöl special | 1 dl |
Mörk choklad, 70 % | 125 g |
Vispgrädde | 2,5 dl |
Så gör du
Tårtbotten
Smörj en springform som mäter 25 cm i diameter, lägg ett bakplåtspapper i formen ovanpå smöret och se till så att det täcker hela formen. Sätt ugnen på 180 grader.
Rör smör och socker krämigt i ca 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och rör till en jämn smet. Finhacka 250 g mörk choklad, smält den i ett vattenbad och rör ner den i smörblandningen. Sikta över vetemjölet och blanda om. Häll smeten i springformen och grädda kakan i ca 25 minuter, den ska inte bli genombakad utan vara härligt kladdig. Så här långt kan tårtan förberedas och frysas om man vill.
Chokladmousse
Hacka 125 g choklad i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Mixa med en stavmixer så att det blir helt slätt. Ställ in bunken i kylen så att chokladgrädden blir kall (minst 5 timmar). Ta sedan fram den och vispa upp den till en fluffig kräm. Bred krämen på tårtan och dekorera med gula rosor.
Låt tårtan stå någon timme i rumstemperatur före servering. Bjud gärna lättvispad grädde till!
Tack för det härliga receptet!
Saltå kvarn är ett ställe man längtar till!
Åh, det var roligt att höra! 🙂
Det låter supergott!
Varför ska man både smörja formen OCH använda bakplåtspapper?
Hej Sofia! Det är för att bakplåtspapperet ska ligga på plats.