10-12 bitar
En drömtårta för dig som älskar choklad och salted caramel cookies! Chokladtårtan kan göras på höjden i många lager som på bilden men går också bra att göra bara i ett lager. Allt efter tid och skaparlust. Tårtbotten och de runda småkakorna bakas på dinkelmjöl. Dessa varvas med en ganache på mörk choklad och grädde samt kolasåsen (salted caramel) som du kokar på rårörsocker, grädde, vatten och salt. De runda småkakorna kan bakas upp till en vecka i förväg.
- Ingredienser
Tårtbotten: Dinkelmjöl siktat 4,5 dl Kakao 1 dl Salt 0,5 tsk Bakpulver 1,5 tsk Bikarbonat 0,75 tsk Rapsolja 1,75 dl Yoghurt 2,5 dl Mjölk 0,5 dl Rårörsocker 1 dl Vaniljsocker 1,5 tsk . Runda småkakor: Smör, smält 3 msk Rapsolja 3 msk Rårörsocker 0,5 dl Vaniljsocker 0,5 tsk Vatten 2 msk Salt 1 krm Dinkelmjöl siktat 3 dl Bakpulver 1 tsk . Ganache: Mörk choklad 70 %, hackad 200 g Grädde 2,5 dl . Salted caramel: Rårörsocker 1,5 dl Vatten 0,5 dl Salt 1 krm Grädde 1 dl . Till tårtbotten: Mjölk 1 dl - Så gör du
Tårtbotten
Värm ugnen till 180 grader. Förbered en ungsform (35cm x 25cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop dinkelmjöl, kakao, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. I en annan skål blandar du olja, yoghurt, mjölk, socker och vaniljsocker. Slå sen ihop de torra ingredienserna med yoghurtblandningen och rör ihop till en jämn smet. Fördela ut smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den. Låt svalna.
Runda småkakor
Värm ugnen till 180 grader. Blanda smör, rapsolja, socker, vaniljsocker, vatten och salt i en bunke, tillsätt sedan dinkelmjöl och bakpulver och arbeta ihop snabbt. Forma små bollar med händerna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 6-8 minuter tills de får en gyllene ton. (Dessa kan göras upp till en vecka innan och förvaras i en burk med tätslutande lock.)
Ganache
Smält choklad och grädde tillsammans försiktigt i mikro eller i en kastrull. Låt kallna.
Salted caramel
Värm rårörsocker, vatten och salt i en kastrull. När sockret smälter och får fin kolafärg tar du av kastrullen från spisen och tillsätter grädden försiktigt. Rör runt tills det blir slätt och fint. Eventuellt behöver du värma lite till för att få det riktigt slätt. Låt kallna.
Montera tårtan
Använd en liten tallrik för att skära ut tre rundlar av tårtbotten. Du kan få ut två hela rundlar och till den tredje rundeln får du lägga ihop två halvor och lite småbitar från botten (den placeras i mitten av tårtan så det kommer inte att synas att den inte är hel.) Spara den rundeln som blir finast till toppen av tårtan.
Lägg en rundel på ett tårtfat. Pensla med en tredjedel av mjölken. Lägg på en tredjedel av ganachen och sprid ut den jämt. Lägg en tredjedel av de runda småkakorna längs med kanten och toppa med en tredjedel av kolasåsen. Lägg på den minst lyckade tårtbottensrundeln och upprepa alltihop en gång till. Toppa med den sista rundeln och tryck till litegrann så att tårtan sätter sig. Upprepa sedan proceduren med mjölk, ganache, kakor och kolasås. Ställ tårtan i frysen i 2-3 timmar för att den riktigt ska sätta sig.
Ingredienser | |
Tårtbotten: | |
Dinkelmjöl siktat | 4,5 dl |
Kakao | 1 dl |
Salt | 0,5 tsk |
Bakpulver | 1,5 tsk |
Bikarbonat | 0,75 tsk |
Rapsolja | 1,75 dl |
Yoghurt | 2,5 dl |
Mjölk | 0,5 dl |
Rårörsocker | 1 dl |
Vaniljsocker | 1,5 tsk |
. | |
Runda småkakor: | |
Smör, smält | 3 msk |
Rapsolja | 3 msk |
Rårörsocker | 0,5 dl |
Vaniljsocker | 0,5 tsk |
Vatten | 2 msk |
Salt | 1 krm |
Dinkelmjöl siktat | 3 dl |
Bakpulver | 1 tsk |
. | |
Ganache: | |
Mörk choklad 70 %, hackad | 200 g |
Grädde | 2,5 dl |
. | |
Salted caramel: | |
Rårörsocker | 1,5 dl |
Vatten | 0,5 dl |
Salt | 1 krm |
Grädde | 1 dl |
. | |
Till tårtbotten: | |
Mjölk | 1 dl |
Så gör du
Tårtbotten
Värm ugnen till 180 grader. Förbered en ungsform (35cm x 25cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop dinkelmjöl, kakao, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. I en annan skål blandar du olja, yoghurt, mjölk, socker och vaniljsocker. Slå sen ihop de torra ingredienserna med yoghurtblandningen och rör ihop till en jämn smet. Fördela ut smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den. Låt svalna.
Runda småkakor
Värm ugnen till 180 grader. Blanda smör, rapsolja, socker, vaniljsocker, vatten och salt i en bunke, tillsätt sedan dinkelmjöl och bakpulver och arbeta ihop snabbt. Forma små bollar med händerna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 6-8 minuter tills de får en gyllene ton. (Dessa kan göras upp till en vecka innan och förvaras i en burk med tätslutande lock.)
Ganache
Smält choklad och grädde tillsammans försiktigt i mikro eller i en kastrull. Låt kallna.
Salted caramel
Värm rårörsocker, vatten och salt i en kastrull. När sockret smälter och får fin kolafärg tar du av kastrullen från spisen och tillsätter grädden försiktigt. Rör runt tills det blir slätt och fint. Eventuellt behöver du värma lite till för att få det riktigt slätt. Låt kallna.
Montera tårtan
Använd en liten tallrik för att skära ut tre rundlar av tårtbotten. Du kan få ut två hela rundlar och till den tredje rundeln får du lägga ihop två halvor och lite småbitar från botten (den placeras i mitten av tårtan så det kommer inte att synas att den inte är hel.) Spara den rundeln som blir finast till toppen av tårtan.
Lägg en rundel på ett tårtfat. Pensla med en tredjedel av mjölken. Lägg på en tredjedel av ganachen och sprid ut den jämt. Lägg en tredjedel av de runda småkakorna längs med kanten och toppa med en tredjedel av kolasåsen. Lägg på den minst lyckade tårtbottensrundeln och upprepa alltihop en gång till. Toppa med den sista rundeln och tryck till litegrann så att tårtan sätter sig. Upprepa sedan proceduren med mjölk, ganache, kakor och kolasås. Ställ tårtan i frysen i 2-3 timmar för att den riktigt ska sätta sig.
Ett oemotståndlig recept. Men tyvärr blev det medt bara en sörja av alltihopa. Min tårta havererade totalt. Se till att göra pyttesmå kakor, eller dela dem. Ställ ganachen i kylen, min var på tok för lös. Den rapsoljan jag använde var för smakrik.
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Cecilia!