En ljuvlig kaka som blir en vacker tårta med vispgrädde och jordgubbar på. Härlig att ställa fram på sommarkalaset eller till fikat i bersån.

Ingredienser
Smör175 g
Mandelmassa200 g
Citron (zest)2 st
Mandel1,5 dl
Kardemumma1/2 tsk
Vetemjöl2 dl
Bakpulver2 tsk
Salt1 nypa
Ägg4 st
Socker1 dl
Vispgrädde2 dl
Jordgubbar500 g
Rostad mandel1 dl
Smör och ströbröd till formen
Så gör du

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Riv mandelmassan grovt, finriv det yttersta skalet på citronerna och grovhacka mandeln. Stöt kardemumman i en mortel.

Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda sedan ner mandelmassan, citronszest, mandel, kardemumma och det smälta smöret. Sikta därefter försiktigt ner vetemjölsblandningen och rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.

Låt kakan svalna och dekorera den sedan med vispad grädde och färska jordbubbar. Hacka de rostade mandlarna lätt och strö dem över tårtan.

Ingredienser

 
Smör175 g
Mandelmassa200 g
Citron (zest)2 st
Mandel1,5 dl
Kardemumma1/2 tsk
Vetemjöl2 dl
Bakpulver2 tsk
Salt1 nypa
Ägg4 st
Socker1 dl
Vispgrädde2 dl
Jordgubbar500 g
Rostad mandel1 dl
Smör och ströbröd till formen

Så gör du

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Riv mandelmassan grovt, finriv det yttersta skalet på citronerna och grovhacka mandeln. Stöt kardemumman i en mortel.

Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda sedan ner mandelmassan, citronszest, mandel, kardemumma och det smälta smöret. Sikta därefter försiktigt ner vetemjölsblandningen och rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.

Låt kakan svalna och dekorera den sedan med vispad grädde och färska jordbubbar. Hacka de rostade mandlarna lätt och strö dem över tårtan.

Utskriven 2019-04-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/citron-och-mandelkaka/

  1. Det enklaste sättet att göra den glutenfri är att byta vetemjölet mot glutenfri mjölmix. I kakor med bakpulver går det alldeles utmärkt. Kom ihåg bara att bröa formen med glutenfritt också!

    Svara
    • Tack för tipset! Tog 1.5 dl glutenfri mjölmix och 0.5 dl mandelmjöl och lät den stå inne i ugnen 30 min! Supergott!

      Svara
    • Hej Jessica! Det är alltid lite klurig att göra om kakrecept som ska jäsa till glutenfritt. Och jag har inte testat att göra denna glutenfri, men mandelmjöl, rismjöl och lite psylliumhusk ligger ju nära till hands. Jag skulle bli överlycklig om du kommer på något bra recept och återkopplar! Trevlig midsommar!

      Svara

Skriv en kommentar om Citron och mandelkaka

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig