18-20 st
Fina kakor fyllda med färskt äpple och torkade aprikoser, plommon och fikon. Kakdegen görs på dinkelmjöl och inget socker förutom det från frukten behövs. Kanderad ingefära kan vara svårt att få tag på. Om du inte hittar det kan du öka på mängden av någon av de torkade frukterna istället.
Både tranbär och ingefära finns i Saltå Kvarns sortiment men säljs bara i vår butik här i Järna.
- Ingredienser
Aprikoser 1 dl Plommon 1 dl Fikon 1/2 dl Tranbär 1/2 dl Äpple, rivet 2 dl Apelsinzest (det yttersta skalet) 1 apelsin Apelsinjuice 1 dl Kanel 1 krm Kanderad ingefära 1/2 dl Smör, kylskåpskallt 100 g Dinkelmjöl siktat 3 dl Salt 1 krm Grädde 2 msk Vatten 2 msk - Så gör du
Hacka aprikoser, plommon och fikon och blanda hacket med tranbär, rivet äpple, apelsinzest, apelsinjuice, kanel och kanderad ingefära. Täck över och låt stå i kylskåpet i ett dygn.
Skär smöret i små kuber. Rör ihop dinkelmjöl och salt och arbeta in smöret i mjölet med händerna. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop till en deg. Kyl degen i en timme eller tills nästa dag i kylskåpet.
Värm ugnen till 180 grader. Kavla ut degen tunt och ta ut 18-20 runda formar med ett glas eller en fin kakform. Lägg rundlarna i en muffinsplåt. Lägg en matsked av fruktfyllningen på varje rundel. Använd degen som blir över till dekoration på toppen av kakan. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills kakorna får fin färg.
Ingredienser | |
Aprikoser | 1 dl |
Plommon | 1 dl |
Fikon | 1/2 dl |
Tranbär | 1/2 dl |
Äpple, rivet | 2 dl |
Apelsinzest (det yttersta skalet) | 1 apelsin |
Apelsinjuice | 1 dl |
Kanel | 1 krm |
Kanderad ingefära | 1/2 dl |
Smör, kylskåpskallt | 100 g |
Dinkelmjöl siktat | 3 dl |
Salt | 1 krm |
Grädde | 2 msk |
Vatten | 2 msk |
Så gör du
Hacka aprikoser, plommon och fikon och blanda hacket med tranbär, rivet äpple, apelsinzest, apelsinjuice, kanel och kanderad ingefära. Täck över och låt stå i kylskåpet i ett dygn.
Skär smöret i små kuber. Rör ihop dinkelmjöl och salt och arbeta in smöret i mjölet med händerna. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop till en deg. Kyl degen i en timme eller tills nästa dag i kylskåpet.
Värm ugnen till 180 grader. Kavla ut degen tunt och ta ut 18-20 runda formar med ett glas eller en fin kakform. Lägg rundlarna i en muffinsplåt. Lägg en matsked av fruktfyllningen på varje rundel. Använd degen som blir över till dekoration på toppen av kakan. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills kakorna får fin färg.