18-20 st

Fina kakor fyllda med färskt äpple och torkade aprikoser, plommon och fikon. Kakdegen görs på dinkelmjöl och inget socker förutom det från frukten behövs. Kanderad ingefära kan vara svårt att få tag på. Om du inte hittar det kan du öka på mängden av någon av de torkade frukterna istället.

Både tranbär och ingefära finns i Saltå Kvarns sortiment men säljs bara i vår butik här i Järna.

Ingredienser
Aprikoser1 dl
Plommon1 dl
Fikon1/2 dl
Tranbär1/2 dl
Äpple, rivet2 dl
Apelsinzest (det yttersta skalet)1 apelsin
Apelsinjuice1 dl
Kanel1 krm
Kanderad ingefära1/2 dl
Smör, kylskåpskallt100 g
Dinkelmjöl siktat3 dl
Salt1 krm
Grädde2 msk
Vatten2 msk
Så gör du

Hacka aprikoser, plommon och fikon och blanda hacket med tranbär, rivet äpple, apelsinzest, apelsinjuice, kanel och kanderad ingefära. Täck över och låt stå i kylskåpet i ett dygn.

Skär smöret i små kuber. Rör ihop dinkelmjöl och salt och arbeta in smöret i mjölet med händerna. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop till en deg. Kyl degen i en timme eller tills nästa dag i kylskåpet.

Värm ugnen till 180 grader. Kavla ut degen tunt och ta ut 18-20 runda formar med ett glas eller en fin kakform. Lägg rundlarna i en muffinsplåt. Lägg en matsked av fruktfyllningen på varje rundel. Använd degen som blir över till dekoration på toppen av kakan. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills kakorna får fin färg.

 

Ingredienser

 
Aprikoser1 dl
Plommon1 dl
Fikon1/2 dl
Tranbär1/2 dl
Äpple, rivet2 dl
Apelsinzest (det yttersta skalet)1 apelsin
Apelsinjuice1 dl
Kanel1 krm
Kanderad ingefära1/2 dl
Smör, kylskåpskallt100 g
Dinkelmjöl siktat3 dl
Salt1 krm
Grädde2 msk
Vatten2 msk

Så gör du

Hacka aprikoser, plommon och fikon och blanda hacket med tranbär, rivet äpple, apelsinzest, apelsinjuice, kanel och kanderad ingefära. Täck över och låt stå i kylskåpet i ett dygn.

Skär smöret i små kuber. Rör ihop dinkelmjöl och salt och arbeta in smöret i mjölet med händerna. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop till en deg. Kyl degen i en timme eller tills nästa dag i kylskåpet.

Värm ugnen till 180 grader. Kavla ut degen tunt och ta ut 18-20 runda formar med ett glas eller en fin kakform. Lägg rundlarna i en muffinsplåt. Lägg en matsked av fruktfyllningen på varje rundel. Använd degen som blir över till dekoration på toppen av kakan. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills kakorna får fin färg.

 

Utskriven 2019-04-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/dinkelkakor-med-frukt/

Skriv en kommentar om Dinkelkakor med frukt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig