4 portioner

Det här är en matig paj med svamp, grönsaker och linser. Vi har använt ale för att sätta smak på pajen och det ger den en fin bitterhet som passar bra ihop med grönsakernas sötma. Pajdegen är gjord på fullkornsmjöl och siktat mjöl av dinkel. Till pajen är det gott med en enkel grönsallad.

Pajen är inspirerad av den brittiska steak, ale and mushroom pie men vår variant är helt vegetarisk.

Ingredienser
Pajdeg
Dinkelmjöl fullkorn2,5 dl
Dinkelmjöl siktat2,5 dl
Bakpulver0,5 tsk
Salt0,5 tsk
Olivolja Classico0,5 dl
Vatten1 dl
Fyllning:
Schalottenlök200 g
Purjolök1 stor
Vitlök3 klyftor
Morötter2 stora
Shiitakesvamp150 g
Kantareller eller skogschampinjoner350 g
Olivolja3 msk
Lagerblad2 st
Timjan1 tsk
Tomatpuré4 msk
Sojasås2 msk
Grönsaksbuljong tärning1 st
Dijonsenap2 msk
Salt
Peppar
Ale66 cl
Gröna linser2 burkar
Så gör du

Mät upp dinkelmjöl, bakpulver, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg undan en tredjedel av degen och kavla ut resten tunt. Tryck ut den i en springform (ca 24 cm) med löstagbar kant. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Hacka löken och purjolöken, riv vitlöken fint. Skala och riv morötterna och hacka svampen. Värm olivoljan i en panna och fräs grönsaker och svamp tillsammans med lagerbladen tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sedan timjan, tomatpuré, sojasås, buljongtärning, dijonsenap, salt, peppar och ale. Låt allt puttra på medelvärme tills vätskan nästan har avdunstat. Skölj linserna och blanda dem med grönsakerna, smaka av med salt och peppar.

Häll grönsaksröran i pajskalet. Kavla ut den sista biten av degen och lägg över som ett lock, kläm ihop kanterna så att det blir tätt. Gör små lufthål i locket med en kniv. Grädda i ugnen i 180 grader i 40-45 minuter eller tills pajen har fått en fin färg. Låt pajen vila i 15 minuter innan du skär i den.

 

Ingredienser

 
Pajdeg
Dinkelmjöl fullkorn2,5 dl
Dinkelmjöl siktat2,5 dl
Bakpulver0,5 tsk
Salt0,5 tsk
Olivolja Classico0,5 dl
Vatten1 dl
Fyllning:
Schalottenlök200 g
Purjolök1 stor
Vitlök3 klyftor
Morötter2 stora
Shiitakesvamp150 g
Kantareller eller skogschampinjoner350 g
Olivolja3 msk
Lagerblad2 st
Timjan1 tsk
Tomatpuré4 msk
Sojasås2 msk
Grönsaksbuljong tärning1 st
Dijonsenap2 msk
Salt
Peppar
Ale66 cl
Gröna linser2 burkar

Så gör du

Mät upp dinkelmjöl, bakpulver, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg undan en tredjedel av degen och kavla ut resten tunt. Tryck ut den i en springform (ca 24 cm) med löstagbar kant. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Hacka löken och purjolöken, riv vitlöken fint. Skala och riv morötterna och hacka svampen. Värm olivoljan i en panna och fräs grönsaker och svamp tillsammans med lagerbladen tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sedan timjan, tomatpuré, sojasås, buljongtärning, dijonsenap, salt, peppar och ale. Låt allt puttra på medelvärme tills vätskan nästan har avdunstat. Skölj linserna och blanda dem med grönsakerna, smaka av med salt och peppar.

Häll grönsaksröran i pajskalet. Kavla ut den sista biten av degen och lägg över som ett lock, kläm ihop kanterna så att det blir tätt. Gör små lufthål i locket med en kniv. Grädda i ugnen i 180 grader i 40-45 minuter eller tills pajen har fått en fin färg. Låt pajen vila i 15 minuter innan du skär i den.

 

Utskriven 2019-12-14 från: http://www.saltakvarn.se/recept/dinkelpaj-med-svamp-linser-och-ale/

Skriv en kommentar om Dinkelpaj med svamp, linser och ale

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig