4 portioner
Det här är en matig paj med svamp, grönsaker och linser. Vi har använt ale för att sätta smak på pajen och det ger den en fin bitterhet som passar bra ihop med grönsakernas sötma. Pajdegen är gjord på fullkornsmjöl och siktat mjöl av dinkel. Till pajen är det gott med en enkel grönsallad.
Pajen är inspirerad av den brittiska steak, ale and mushroom pie men vår variant är helt vegetarisk.
- Ingredienser
Pajdeg Dinkelmjöl fullkorn 2,5 dl Dinkelmjöl siktat 2,5 dl Bakpulver 0,5 tsk Salt 0,5 tsk Olivolja Classico 0,5 dl Vatten 1 dl Fyllning: Schalottenlök 200 g Purjolök 1 stor Vitlök 3 klyftor Morötter 2 stora Shiitakesvamp 150 g Kantareller eller skogschampinjoner 350 g Olivolja 3 msk Lagerblad 2 st Timjan 1 tsk Tomatpuré 4 msk Sojasås 2 msk Grönsaksbuljong tärning 1 st Dijonsenap 2 msk Salt Peppar Ale 66 cl Gröna linser 2 burkar - Så gör du
Mät upp dinkelmjöl, bakpulver, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg undan en tredjedel av degen och kavla ut resten tunt. Tryck ut den i en springform (ca 24 cm) med löstagbar kant. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Hacka löken och purjolöken, riv vitlöken fint. Skala och riv morötterna och hacka svampen. Värm olivoljan i en panna och fräs grönsaker och svamp tillsammans med lagerbladen tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sedan timjan, tomatpuré, sojasås, buljongtärning, dijonsenap, salt, peppar och ale. Låt allt puttra på medelvärme tills vätskan nästan har avdunstat. Skölj linserna och blanda dem med grönsakerna, smaka av med salt och peppar.
Häll grönsaksröran i pajskalet. Kavla ut den sista biten av degen och lägg över som ett lock, kläm ihop kanterna så att det blir tätt. Gör små lufthål i locket med en kniv. Grädda i ugnen i 180 grader i 40-45 minuter eller tills pajen har fått en fin färg. Låt pajen vila i 15 minuter innan du skär i den.
Ingredienser | |
Pajdeg | |
Dinkelmjöl fullkorn | 2,5 dl |
Dinkelmjöl siktat | 2,5 dl |
Bakpulver | 0,5 tsk |
Salt | 0,5 tsk |
Olivolja Classico | 0,5 dl |
Vatten | 1 dl |
Fyllning: | |
Schalottenlök | 200 g |
Purjolök | 1 stor |
Vitlök | 3 klyftor |
Morötter | 2 stora |
Shiitakesvamp | 150 g |
Kantareller eller skogschampinjoner | 350 g |
Olivolja | 3 msk |
Lagerblad | 2 st |
Timjan | 1 tsk |
Tomatpuré | 4 msk |
Sojasås | 2 msk |
Grönsaksbuljong tärning | 1 st |
Dijonsenap | 2 msk |
Salt | |
Peppar | |
Ale | 66 cl |
Gröna linser | 2 burkar |
Så gör du
Mät upp dinkelmjöl, bakpulver, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg undan en tredjedel av degen och kavla ut resten tunt. Tryck ut den i en springform (ca 24 cm) med löstagbar kant. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Hacka löken och purjolöken, riv vitlöken fint. Skala och riv morötterna och hacka svampen. Värm olivoljan i en panna och fräs grönsaker och svamp tillsammans med lagerbladen tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sedan timjan, tomatpuré, sojasås, buljongtärning, dijonsenap, salt, peppar och ale. Låt allt puttra på medelvärme tills vätskan nästan har avdunstat. Skölj linserna och blanda dem med grönsakerna, smaka av med salt och peppar.
Häll grönsaksröran i pajskalet. Kavla ut den sista biten av degen och lägg över som ett lock, kläm ihop kanterna så att det blir tätt. Gör små lufthål i locket med en kniv. Grädda i ugnen i 180 grader i 40-45 minuter eller tills pajen har fått en fin färg. Låt pajen vila i 15 minuter innan du skär i den.