Att göra sin egen pepparkaksdeg är något alldeles särskilt. Det här pepparkakorna bakas på dinkelmjöl, mörk sirap och rårörsocker och de blir alldeles ljuvliga! Och så doftar det ju så gott i hela köket när man gräddar dem. Ett tips är att inte baka alla pepparkakorna på en gång utan att ta fram en bit deg när det är fikadags och baka av. På så sätt får man nybakade pepparkakor varje gång. Orkar man inte kavla ut och göra fina figurer kan man göra en rulle av degen och bara skära tunna bitar till runda kakor.

Ingredienser
Smör150 g
Mörk sirap1 dl
Rårörsocker1,75 dl
Vatten3 msk
Pepparkakskryddor3 tsk
Dinkelmjöl siktat5,75 dl (325 gr)
Bakpulver2 tsk
Ev kristyr till dekoration
Så gör du

Smält smöret försiktigt i en kastrull och häll i sirap och socker, rör om tills sockret har lösts upp. (Smöret får inte bli varmare än 50 grader, så ta det försiktigt.) Tillsätt vatten, pepparkakskryddor, dinkelmjöl och bakpulver. Rör till en ganska lös deg och låt den vila i kylskåpet i minst ett dygn.

Ta fram degen från kylskåpet en timme innan det är dags för bakning.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut kakor med pepparkaksformar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.

Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill!

Ingredienser

 
Smör150 g
Mörk sirap1 dl
Rårörsocker1,75 dl
Vatten3 msk
Pepparkakskryddor3 tsk
Dinkelmjöl siktat5,75 dl (325 gr)
Bakpulver2 tsk
Ev kristyr till dekoration

Så gör du

Smält smöret försiktigt i en kastrull och häll i sirap och socker, rör om tills sockret har lösts upp. (Smöret får inte bli varmare än 50 grader, så ta det försiktigt.) Tillsätt vatten, pepparkakskryddor, dinkelmjöl och bakpulver. Rör till en ganska lös deg och låt den vila i kylskåpet i minst ett dygn.

Ta fram degen från kylskåpet en timme innan det är dags för bakning.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut kakor med pepparkaksformar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.

Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill!

Utskriven 2018-12-15 från: http://www.saltakvarn.se/recept/dinkelpepparkakor/

  1. Tror du att jag kan byta ut dinkelmjölet med glutenfritt mjöl och ändå följa receptet?
    Vänligen
    Birgit

    Svara
    • Hej Birgit. Du får prova dig fram, glutenfria mjöler har ju lite andra kvalitéer än dinkelmjölet. Titta rund på andra sidor om du hittar något lämpligt.

      Svara
  2. Hej!
    Fel i receptet…
    Tänkte baka Dinkel pepparkakor….
    När jag kom till ingredienser, så är det fel! Tror att det är ingredienser till något gott, som är glutenfritt.
    Med vänlig hälsning,
    Anita

    Svara

Skriv en kommentar om Dinkelpepparkakor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig