4-6 portioner
I Indien har varje familj sitt unika recept på daal och här delar Saltå Kvarns receptutvecklare Divya med sig av hennes familjs recept. Man äter vanligtvis daal med ris men det är också gott tillsammans med quinoa eller hirs. Divya brukar dock bara ha lime, pumpakärnor, surkål och färsk koriander till sin daal.
- Ingredienser
Röda linser 500 g Vatten 1 liter Gurkmeja 1 tsk Ingefära, riven färsk 1,5 msk Spiskummin, hel 1 msk Olivolja Classico 4 msk Vitlök, tunt skivad 2 msk Chili, färsk En halv Hela tomater 2 burkar Chili Salt och peppar Färsk koriander Pumpakärnor Lime Surkål - Så gör du
Lägg linserna i blöt i 24 timmar. Skölj dem sedan och koka upp dem med 1 liter vatten, gurkmeja och ingefära, låt koka på medelvärme tills linserna faller sönder helt.
Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor, hacka chilin fint. Fräs den hela spiskumminen försiktigt i olivolja tills det doftar gott, tillsätt då vitlöken och fräs lite till. (Var försiktig så att du inte bränner spiskumminfröna, det är lätt hänt.) Häll i tomater och chili och låt puttra tills tomaterna börjar falla sönder och det mesta av vätskan har kokat bort. Slå på de kokta linserna och låt allt koka i tio minuter till. Smaka av med salt och peppar. Strö över färsk koriander och pumpakärnor, bjud gärna en limeklyfta och lite surkål vid sidan av.
Ingredienser | |
Röda linser | 500 g |
Vatten | 1 liter |
Gurkmeja | 1 tsk |
Ingefära, riven färsk | 1,5 msk |
Spiskummin, hel | 1 msk |
Olivolja Classico | 4 msk |
Vitlök, tunt skivad | 2 msk |
Chili, färsk | En halv |
Hela tomater | 2 burkar |
Chili | |
Salt och peppar | |
Färsk koriander | |
Pumpakärnor | |
Lime | |
Surkål |
Så gör du
Lägg linserna i blöt i 24 timmar. Skölj dem sedan och koka upp dem med 1 liter vatten, gurkmeja och ingefära, låt koka på medelvärme tills linserna faller sönder helt.
Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor, hacka chilin fint. Fräs den hela spiskumminen försiktigt i olivolja tills det doftar gott, tillsätt då vitlöken och fräs lite till. (Var försiktig så att du inte bränner spiskumminfröna, det är lätt hänt.) Häll i tomater och chili och låt puttra tills tomaterna börjar falla sönder och det mesta av vätskan har kokat bort. Slå på de kokta linserna och låt allt koka i tio minuter till. Smaka av med salt och peppar. Strö över färsk koriander och pumpakärnor, bjud gärna en limeklyfta och lite surkål vid sidan av.
Mycket god
Hej AnnBritt
Kul att höra 🙂
Med vänlig hälsning/Eleonor