7-10 st

Dosa är en slags fermenterad pannkaka som har sitt ursprung i södra Indien. Blötlagda röda linser och ris mixas till en smet som sedan får stå framme i rumstemperatur tills den blir syrlig och börjar bubbla. Syrningsprocessen gör att näringsämnena i pannkakan lättare kan tas upp av kroppen och den bidrar också till en angenämt syrlig smak och krispig konsistens.

När dosan fortfarande är varm fyller du den med en god kokoschutney på kikärter och kokosflingor. Receptet på den hittar du här. Kokoschutney

Baljväxter – smart mat för en bättre miljö 

 

 

 

 

Ingredienser
Röda linser1 dl
Parboiled ris2 dl
Salt1/2 tsk
Vatten 2 + 2 dl
Smör att steka i
Så gör du

Skölj och blötlägg linser och ris i en stor skål med vatten. Låt dem ligga i blöt i 8-12 timmar. Skölj sedan noga genom en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Tillsätt saltet och 2 dl nytt vatten, mixa till en jämn smet. Låt smeten stå framme i rumstemperatur i 12-24 timmar. När det bubblar i smeten är den klar.

Tillsätt ytterligare 2 dl vatten och rör om. Värm en gjutjärnsstekpanna, klicka i lite smör och häll ut ett mycket tunt lager smet. Sätt lock på stekpanna och vänta tills pannkakan börjar lossna runt kanterna. Då vänder du på den steker på andra sidan. Servera omgående.

 

 

Ingredienser

 
Röda linser1 dl
Parboiled ris2 dl
Salt1/2 tsk
Vatten 2 + 2 dl
Smör att steka i

Så gör du

Skölj och blötlägg linser och ris i en stor skål med vatten. Låt dem ligga i blöt i 8-12 timmar. Skölj sedan noga genom en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Tillsätt saltet och 2 dl nytt vatten, mixa till en jämn smet. Låt smeten stå framme i rumstemperatur i 12-24 timmar. När det bubblar i smeten är den klar.

Tillsätt ytterligare 2 dl vatten och rör om. Värm en gjutjärnsstekpanna, klicka i lite smör och häll ut ett mycket tunt lager smet. Sätt lock på stekpanna och vänta tills pannkakan börjar lossna runt kanterna. Då vänder du på den steker på andra sidan. Servera omgående.

 

 

Utskriven 2019-08-25 från: http://www.saltakvarn.se/recept/dosa-krispig-pannkaka-pa-roda-linser-och-ris/

Skriv en kommentar om Dosa – krispig pannkaka på röda linser och ris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig