4 portioner

Enchiladas är en varm och mättande mexikansk rätt med fyllda tortillabröd i stark chilisås. Du kan reglera hettan genom mängden chipotlepasta. Tortillabröden doppas i chilisåsen och fylls med bönröra och gratineras sedan i ugnen. Om du vill kan du strö riven ost över innan gratineringen. Tomatsåsen kan förberedas någon dag innan och förvaras i kylskåp. Bjud dina enchiladas varma med tillbehör som avokado, hackad rödlök, yoghurt, färsk koriander och pumpakärnor.

I rätten ingår Saltå Kvarns borlottibönor. De odlas i Italien och precis som alla andra baljväxter är de resurssnåla och miljösmarta. Balväxter har en förmåga att fixera kväve från luften och berika jorden som de växer i.

 

Ingredienser
Gul lök, hackad2 st
Olivolja Classico2 msk
Vitlök, finriven3 klyftor
Spiskummin, malen2 tsk
Krossade tomater2 burkar
Chipotlepasta1-2 msk
Balsamico bianco1 msk
Salt och peppar
Vatten6 dl
Borlottibönor3 burkar
Röd lök, skivad1 st
Röd paprika, skivad1 st
Zucchini, tärnad1 st
Smör2 msk
Tortillabröd8 st
Så gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs löken i olivolja, tillsätt vitlök och spiskummin och fräs en stund till. Häll på tomaterna, chipotlepasta och balsamicon. Salta och peppra. Låt tomatsåsen småkoka i 10-15 minuter. Slå sen på vattnet och låt allt koka upp. Ta bort från värmen och mixa till en slät sås med en stavmixer.

Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Stek den röda löken, paprika och zucchini i smör på hög värme tills grönsakerna får fin färg. Tillsätt bönorna och tre dl av tomatsåsen. Ta bort från värmen.

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Doppa ett tortillabröd i tomatsåsen, lägg det i formen och häll på 2 dl av bönröran. Rulla ihop det till en rulle och upprepa med resten av tortillabröden. Lägg alla rullarna på rad i formen. Häll resten av tomatsåsen över rullarna.

Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills det börjar bubbla om tomatsåsen. Rullarna ska bli helt genomvarma.

 

 

Ingredienser

 
Gul lök, hackad2 st
Olivolja Classico2 msk
Vitlök, finriven3 klyftor
Spiskummin, malen2 tsk
Krossade tomater2 burkar
Chipotlepasta1-2 msk
Balsamico bianco1 msk
Salt och peppar
Vatten6 dl
Borlottibönor3 burkar
Röd lök, skivad1 st
Röd paprika, skivad1 st
Zucchini, tärnad1 st
Smör2 msk
Tortillabröd8 st

Så gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs löken i olivolja, tillsätt vitlök och spiskummin och fräs en stund till. Häll på tomaterna, chipotlepasta och balsamicon. Salta och peppra. Låt tomatsåsen småkoka i 10-15 minuter. Slå sen på vattnet och låt allt koka upp. Ta bort från värmen och mixa till en slät sås med en stavmixer.

Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Stek den röda löken, paprika och zucchini i smör på hög värme tills grönsakerna får fin färg. Tillsätt bönorna och tre dl av tomatsåsen. Ta bort från värmen.

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Doppa ett tortillabröd i tomatsåsen, lägg det i formen och häll på 2 dl av bönröran. Rulla ihop det till en rulle och upprepa med resten av tortillabröden. Lägg alla rullarna på rad i formen. Häll resten av tomatsåsen över rullarna.

Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills det börjar bubbla om tomatsåsen. Rullarna ska bli helt genomvarma.

 

 

Utskriven 2019-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/enchiladas-med-borlottibonor-och-het-tomatsas/

Skriv en kommentar om Enchiladas med borlottibönor och het tomatsås

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig