4 portioner
Bowl är ett trevligt sätt att bjuda på mat. Man fyller en skål för varje person och det är lätt att variera och byta ut ifall alla inte vill äta av allting. I det här receptet är huvudingrediensen en falafel som du gör på mungbönor. För att den ska få riktigt bra konsistens kokar du hälften av munbönorna mjuka och mixar dem tillsammans med råa, blötlagda mungbönor och kryddor. Falafeln bakas sedan i ugnen. De är som allra godast när de är precis nylagade så försök att planera så att alla andra moment är klara så att du kan servera dina bowls med rykande varma falaflar.
I receptet ingår kokt hirs, det hittar du recept på här: Koka hirs Gör dubbel sats så räcker det fint. Rödbetshummus hittar du recept på här: Rödbetshummus
Det kan också vara gott med tjock yoghurt eller gräddfil till.
- Ingredienser
TAHINISÅS: Sesamfrö, skalat 1 dl Vatten 1 dl Citronsaft En halv citron Vitlök, finriven 1 klyfta Salt . FALAFEL: Mungbönor 3 dl Vatten 3 dl Gul lök, hackad 1 st Vitlök, finriven 3 klyftor Persilja 2 krukor Koriander 1 kruka Spiskummin 2 tsk Salt 1 tsk Olivolja Classico 2 msk Pumpakärnor 100 g . TILLBEHÖR: Grönkål eller romansallad Mjölksyrade morötter Tahini Rödbetshummus Hirs Pumpakärnor - Så gör du
Blötlägg 2 x 1,5 dl mungbönor i varsin skål med vatten i 12 timmar.
Koka hirs och gör rödbetshummus enligt recpetlänkarna ovan.
Gör tahinisåsen genom att rosta sesamfröna i en torr stekpanna och mixa dessa med vatten, citron, vitlök och salt.
Mungbönsfalafel:
Slå bort vattnet från den ena skålen med mungbönor. Skölj och koka sedan bönorna på medelvärme i 3 dl nytt vatten tills de blir mjuka och vattnet har avdunstat. Låt svalna.
Mixa lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, salt och olivolja tills det blir en slät massa. Tillsätt de okokta bönorna (skölj dem först) och mixa lite till. Lägg sedan i de kokta mungbönorna och mixa igen.
Värm ugnen till 200 grader. Forma 20 bollar och platta till dem något. Tryck fast en pumpakärna i varje. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla falafeln med rapsolja på båda sidorna och grädda dem sedan i 15 minuter eller tills de får fin färg.
Ta under tiden fram fyra fina skålar. Fördela grönkålen eller romansalladen i botten av skålarna. Fyll på med hirs, mjölksyrade morötter, tahinisås och rödbetshummusi trevliga högar. När falafeln är klar, lägg några stycken i varje skål och toppa med pumpakärnor. Servera omgående!
Ingredienser | |
TAHINISÅS: | |
Sesamfrö, skalat | 1 dl |
Vatten | 1 dl |
Citronsaft | En halv citron |
Vitlök, finriven | 1 klyfta |
Salt | |
. | |
FALAFEL: | |
Mungbönor | 3 dl |
Vatten | 3 dl |
Gul lök, hackad | 1 st |
Vitlök, finriven | 3 klyftor |
Persilja | 2 krukor |
Koriander | 1 kruka |
Spiskummin | 2 tsk |
Salt | 1 tsk |
Olivolja Classico | 2 msk |
Pumpakärnor | 100 g |
. | |
TILLBEHÖR: | |
Grönkål eller romansallad | |
Mjölksyrade morötter | |
Tahini | |
Rödbetshummus | |
Hirs | |
Pumpakärnor | |
Så gör du
Blötlägg 2 x 1,5 dl mungbönor i varsin skål med vatten i 12 timmar.
Koka hirs och gör rödbetshummus enligt recpetlänkarna ovan.
Gör tahinisåsen genom att rosta sesamfröna i en torr stekpanna och mixa dessa med vatten, citron, vitlök och salt.
Mungbönsfalafel:
Slå bort vattnet från den ena skålen med mungbönor. Skölj och koka sedan bönorna på medelvärme i 3 dl nytt vatten tills de blir mjuka och vattnet har avdunstat. Låt svalna.
Mixa lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, salt och olivolja tills det blir en slät massa. Tillsätt de okokta bönorna (skölj dem först) och mixa lite till. Lägg sedan i de kokta mungbönorna och mixa igen.
Värm ugnen till 200 grader. Forma 20 bollar och platta till dem något. Tryck fast en pumpakärna i varje. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla falafeln med rapsolja på båda sidorna och grädda dem sedan i 15 minuter eller tills de får fin färg.
Ta under tiden fram fyra fina skålar. Fördela grönkålen eller romansalladen i botten av skålarna. Fyll på med hirs, mjölksyrade morötter, tahinisås och rödbetshummusi trevliga högar. När falafeln är klar, lägg några stycken i varje skål och toppa med pumpakärnor. Servera omgående!